17 miljoner (av 21) Bitcoins ”minade”

17 miljoner (av 21) Bitcoins ”minade”

Nu i dagarna ”minas” den 17 miljonen Bitcoin (BTC) skriver Coindesk, vilket på ett sätt markerar en milstolpe för världens första kryptovaluta. Till skillnad från fiat pengar så har Bitcoin en maxgräns på 21 miljoner. Mer bitcoin än så går inte att få fram.

På vilket sätt är detta en milstolpe?

Hur det än är, hur skeptisk man må vara och hur samhällsdebatten går – vilken ofta är negativ, så har Bitcoin överlevt samt bevisat att det är en valuta som är hållbar och uppenbarligen är här för att stanna.

Kanske man tänker att dessa 21 miljoner Bitcoins är något som långtifrån alla kommer äga något av, så behöver man inte känna någon större oro.

”Medan 17 miljoner BTC kan låta som mycket, är det oerhört knappt – det kommer inte ens att vara tillräckligt för varje nuvarande miljonär att äga en hel bitcoin. Tack och lov är varje bitcoin delbar i 100 miljoner satoshis, så det kommer alltid att finnas gott om att gå runt!”

Utifrån ovanstående citat så kan det jämföras med att det är sällan någon köpt en hel guldtacka, men oftast några gram hit och dit.

Det kan ju tyckas konstigt och kanske svårt att förstå att det finns en maxgräns, men det har att göra med teknologin bakom och det sättet den skapas på. När det gäller vanliga valutakurser som SEK, US dollar, Euro, etc. så trycks det då och då mer utifrån inflationsfrågan.

Det betyder att 80 procent av alla bitcoin som någonsin kommer att skapas har nu blivit utvunna. Med andra ord återstår endast cirka en femtedel av det slutliga utbudet kvar för ”minare” och framtida köpare.

För att ta fram Bitcoin krävs mining. Genom detta bildas det block i blockkedjan. Varje bitcoin block producerar 12,5 nya bitcoin, ett bitcoinblock skapas ungefär var 10:e minut vilket innebär att det skapas cirka 1.800 nya bitcoin varje dag.

I stället för att bli utfärdat av en centralbank, skapas bitcoin av ett nätverk genom att upprätthålla blockchain. När miners finner en giltig hash för de senaste transaktionerna, löser bitcoin-protokollets pussel, belönas han eller hon med en ”coinbase-transaktion”, bitcoin krediteras på dennes konto. En liten ”bit” av kryptovalutan skapas och dras av från slutleveransen (21 miljoner).

 ”Jag tycker det är fantastiskt,” Tim Draper, venturekapitalisten som köpte miljoner bitcoin som beslagtagits av den amerikanska regeringen på auktion 2014, sade om den kommande milstolpen.

Tim Draper:

”I would bet the founders wouldn’t have imagined how important bitcoin would become in their wildest dreams.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.