Är allt snack om kryptovaluta en stor fet bubbla?

Är allt snack om kryptovaluta en stor fet bubbla?

Den frågan har säkert många ställt sig. Många tror att det är det. Men så finns det några starka individer som tror på motsatsen, då några av dem har läst på. Kanske är det så att det är så oerhört lätt att kalla något för ”bubbla” när man inte har hela bilden? Hur som helst så är det ett ämne som berör, upprör och fascinerar. Som i allt annat som kallas bubbla så får vi lära känna olika typer av experter som poppar upp lite här och var. Jag är långtifrån en expert, men jag lägger ner rätt mycket tid på att lära mig i ämnet, ha ett öppet sinne och försöka förstå. 

Kryptobubblan?

Man kan säga att vi just nu befinner oss i en kryptobubbla, Det behöver inte vara något negativt. Bubblor kan vara mycket viktigt för tekniken bakom att utvecklas och få genomslag. Man kan säga att allt som är nytt, till exempel ny teknik som inte går i en bubbla, kanske inte ens är ”adoptiv”. Krashcar en – vad man tror är – en bubbla direkt, så finns ingen egentlig substans. Så här långt har exempelvis Bitcoin haft 4 krascher och kommer sannolikt ha fler.

Å ena sidan (när man pratar om bubblor) finns det de som är väldigt positiva. Men å andra sidan bör man hissa några röda flaggor. Anledning till ”röd flagg” är att man hoppas/vill inte att bubblan ska växa för fort och brista, men att hålla den växande i ”lagom” takt – ibland snabbt, ibland långsamt.

Kontentan är att allt som sägs idag – är spekulationer. Men ju mer kunskap i ämnet du har, desto bättre, liksom bättre tolkningar av vad som sägs och i vilket syfte.

Risker idag?

Det finns olika spekulationer kring kryptobubblan idag, vad som kan få den att spricka alternativt inte. En risk är att någon med oerhört mycket pengar köper på sig oerhört mycket – exempelvis Bitcoins. Sedan säljer av allting – det kan få hela systemet att ”rucka”/gunga=krasch. Men sannolikheten är inte stor – men den finns.

En annan är att det kommer tillkomma förordningar (regulations) från centrala håll, som stater, centralbanker etc. Men fortfarande vet man inte fullt ut hur stort anspråk de har på den decentraliserade marknaden. Som tredjepart.

En tredje är att någon stor exchange – som exempelvis Coinbase utsätts för ”hackning”, intrång i sina system. Coinbase är en exchange där man köper och säljer sin kryptovaluta. Coinbase råkar just för tillfället vara den en av de större plattformarna för gemene man. Därmed också väldigt sårbar.

Den första bubblan i världshistorien handlade om tulpaner

De allra flesta har säkert hört talas om den första ekonomiska bubblan som existerat! Japp, det handlar om tulpanerna i Holland! Vad har det med saken att göra (vet jag många tänker) men när man klurar lite, så inser man att om man inte kan titta på tillbaka på historien så kan man heller inte titta framåt – för att på det sättet öka förståelsen än mer.

På 1600-talet odlade man då liksom nu tulpaner i Holland och gjorde stora affärer på det, speciellt en specifik tulpan som de odlade fram och som var svart. Dock tänker väldigt få personer idag på att ca 450 år senare (idag) så står Holland för 80% av tulpan produktionen i världen. Tulpanodlingar och dess försäljning innefattar den 3:e största industrin i Holland. Den näst största industrin i Holland är turism. Vilket oftast är turister som kommer under våren för att ta bilder av tulpanerna och besöka de stora odlingarna. Så, var det en bubbla?

Kontentan av det är att en ”bubbla” betyder egentligen inte ett endaste dugg på lång sikt. En bubbla uppstår när människor vet att den bakomliggande tekniken har ett grundläggande värde i kombination med girighet. När folk säger att jag ska tjäna massor… En bubbla, skulle man kunna säga är, bara ett sätt att uttrycka ett fenomen där många upplever att de blivit brända(?) eller kan bli utan egentlig substans. Och ingen vill bli blåst eller bränd och sedan hånad för det.

Är det en bubbla eller inte?

Framtiden kommer ge svar på det. Men kanske man ska vara försiktig i att påstå det är en bubbla.

Idag finns det 90 miljoner konton gällande kryptovaluta – och då endast i Bitcoin. Samtidigt vet vi att det finns över 1000 olika kryptovalutor utöver det.

Innan man påstår att något är en bubbla är att skaffa sig kunskap i ämnet, läsa på, följa diskussionerna, vara kritisk men samtidigt öppen för vad ämnet innebär, etc.

Ser man på det kortsiktigt så är det lätt att påstå att det är en bubbla. Ser man det som något långsiktigt så blir utgången en helt annan.

 

Mer tankar och diskussioner kring bubblor etc. Kolla här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.