Bitcoin och Blockchain – två skilda saker

Bitcoin och Blockchain - två skilda saker

Det är lätt hänt man blandar ihop dessa två ord och vad de står för. Mest hör vi nog talas om Bitcoin. Men det vi borde lägga mer fokus på är Blockchain, då det är tekniken bakom som Bitcoin är byggd på. Metaforiskt kan man säga att blockchain är för Bitcoin vad Internet är för email, det vill säga att blockchain är tekniken bakom som gör det möjligt för Bitcoin att finnas – ett stort globalt decentraliserat system som du kan bygga applikationer på, varav Bitcoin är den första. 

Bitcoin är den första applikationen baserad på blockkedjeteknik

Som sagts många gånger av många är att Bitcoin råkar vara den första (och än den största) applikationen på blockkedjan. Det vill säga att Bitcoin är en (av oerhört många idag) kryptovalutor/coin som är byggd på blockchain – en applikation.

Man kan säga att Bitcoin använder blockkedjan för att lagra information av transaktioner gjorda av människor emellan. Varje transaktion är länkad till den föregående transaktionen i själva blockkedjan. Värdet av blockkedjetekniken ligger i att det är omöjligt att gå tillbaka bland alla transaktioner och ta bort vissa av dessa för att exempelvis dölja något eller av annan anledning. Om det skulle vara möjligt, vilket det inte är, så skulle det förstöra trovärdigheten och förtroendet som är skapat i Bitcoin som människor har, som i sin tur ger Bitcoin ett värde i sig.

Som sagt, Bitcoin är den 1:a applikationen. Sen Bitcoin kom till har det tillkommit många… applikationer sen dess. Ethereum är en av dessa, men på ett helt annat sätt. Mer om det senare.

Blockchain

En kedja av block som är kryptografiskt ihopkopplade. Varje block är länkat till nästa block. Varje block innehåller transaktioner. Blocken är säkrad av miners och PoW (proof of work) och konsensus. Läs mer i ett tidigare inlägg jag gjort om Blockchain – metaforiskt förklarat. Vad Blockchain är och hur det fungerar, enkelt förklarat.

 

Hoppas detta gav lite input. Lämna gärna feedback eller dela om du vill.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.