Bitcoin – världens största scam? Eller inte?

Bitcoin världens största scam? Eller inte?

Det är inte alls ovanligt att få höra att Bitcoin är scam, inget annat. Det är inte första gången någon person med auktoritet uttrycker sig så, inte sista gången heller. Men är åsikterna välgrundade? Har man insikt om vilka kärnegenskaperna är inom kryptovalutor och blockchain? Vill… man förstå? Jag tänkte sammanfatta lite av varje. 

Den tidigare VD’n för Paypal, Bill Harris uttalade sig i veckan väldigt starkt om att Bitcoin är det största lurendrejeriet i världshistorien. Det är starka ord och har man tidigare varit VD för ett så pass stort företag så finns det många som lyssnar och nickar och tackar för att någon säger det rakt ut. Är man inte jätteinvolverad eller insatt, eller har läst på, så är det klart man lyssnar och håller med. Inget ovanligt alls.

Inte Bitcoins första käftsmäll

Det är som sagt inte första gången Bitcoin får en käftsmäll, det kommer komma många till. Men är åsikterna välgrundade? Jag skulle vilja säga – inte alltid, eller till och med sällan. Nedan presenteras Bill Harris och för övrigt uttjatade och återkommande åsikter:

1. Betalningsmedel. Bitcoins accepteras nästan ingenstans, och några kryptokurser ingenstans alls. Även om det accepteras kan en valuta vars värde kan pendla 10 procent eller mer på en enda dag är värdelös som betalningsmedel.

2. Förvaringsvärde. Extrem prisvolatilitet gör också bitcoin oönskad i form av värde. ”The storehouses” – kryptovaluta-marknaden som utför handel med kryptovalutor – är mycket mindre tillförlitliga eller pålitliga än när det kommer till vanliga banker och ”brokers”.

3. Saker i sig. En bitcoin har inget inneboende värde. Det har bara ett värde om folk tror att andra människor kommer att köpa det till ett högre pris – Greater Fool-teorin.

Dessa argument är inte falska på nåt sätt, men de innehåller inte hela sanningen. Utöver detta är handel med kryptovaluta ett nytt finansiellt system, jag tror vi alla vet hur lång tid det tar att utveckla nya tekniker och industrier tills det är optimalt.

Även om hans och många andras åsikter till viss del är korrekta, absolut, men – nummer ett – det blockchain främst handlar om är finansiell inkludering. Det finns ju ett antal länder i vår värld där medborgarna inte har något bankkonto, lever under korruption och hyperinflation. Lever man på den ”västra” sidan av den finansiella världen är det svårt att vidga perspektivet.

Exempelvis: Även om du har en fantastisk företagsidé, har ett fantastiskt team bakom dig, så är du exkluderad från det finansiella systemet om du råkar bo i fel land eller fel del av världne. Är det så kan du till exempel inte få någon finansiering till din affärsidé, inget kapital eftersom det helt enkelt inte finns något kapital.

Blockchain och kryptovalutornas kärnegenskaper

Finansiell exkludering kan lösas med kryptovalutor

Grundidén och möjligheten med Bitcoin och kryptovalutor är att dessa är en global valuta som alla kan använda oavsett vilket land du bor i. Du behöver inte ha ett bankkonto eller vara en bankkund för att kunna använda kryptovalutor. Du är inte längre finansiellt exkluderad bara för att du råkar bo i ett land där du inte kan skaffa ett bankkonto, eller där det inte finns kapital, osv.

Detta är av ett enormt stort värde för just dessa människor. Om du tänker dig in i situationen.

Hyperinflation

Det finns många länder som lever med hyperinflation. Venezuela, Vitryssland och japp, många fler. Det finns många exempel historiskt sett där länder finansiellt brakar på grund av hyperinflation. Man tjänar pengar ena dagen och nästa dag finns de inte eftersom valutan inte är värda ett endaste dugg.

Med kryptovalutor så kan man för första gången någonsin lagra sina pengar i form av en global valuta som inte är påverkad av ett korrupt land. Det i sig gör en enorm skillnad för många människor. Om du tänker dig in i situationen.

Att på riktigt äga dina egna tillgångar

Det är även något som fundamentalt gör skillnad – att med kryptovalutor på riktigt äga dina tillgångar. Det låter säkert oerhört konstigt i dina öron, för du tänker säkert att den lön du fick nu den 25:e är dina pengar, du har tjänat ihop dessa genom att jobba. De sitter på ditt konto, alltså är de dina. Vi bor i ett stabilt land när det kommer till det finansiella. Bor man i ett korrumperat land, så förstår man precis vad som menas med att ”du äger dina tillgångar på riktigt”, äger man kryptovalutor, så vet man att de inte kan vara förlorade nästa dag på grund av hyterinflation eller korruption, så det är inte konstigt de utan tvekan förstår konceptet kring kryptovalutor och vad det bidrar med, till skillnad från oss i ”västvärlden”.

Korruption

Med kryptovalutor och blockchain har vi ett mer transparent finansiellt system, speciellt när det kommer till offentliga sektorn. Blockchain tekniken bidrar till att man kan följa alla transaktioner, det går inte att radera tidigare transaktioner – de ligger kvar för alltid. Det innebär total insyn och därmed kontroll.

Varför fattar vi inte värdet av kryptovalutor?

Det är komplext och inte helt lätt att greppa. Kanske är det så att vi bor i en skyddad verkstad, att skaffa ett bankkonto här i Sverige, eller skandinavien, USA, väst Europa är inget problem. Vi går bara in på banken och tar med ett id-kort under förutsättning att du har dina 4 sista siffror. Med det sagt så är det oerhört svårt att sätta sig in i hur det är att bo i ett land där det råder hyperinflation, där det inte finns något kapital i landet, där det är omöjligt att skaffa ett bankkonto.

Slutligen

Det handlar om vilket perspektiv du väljer att ha. Vill man vidga perspektivet så kan man alltid flytta till Vitryssland ett år eller så för att få insikt i hur ekonomin fungerar där jämfört med här hemma. Men om du sitter kvar på din kammare i en skyddad värld så kommer inte perspektiven vidgas. Tyvärr.

Jajemen kryptovalutor är volatilt, det är långsamt, det är ett helt nytt finansiellt system, så givetvis kan det bli mycket bättre, snabbare och mer stabilt. Så avvakta ett antal år till och se vart vi hamnat då. Det sker ständig utveckling och förbättring liksom nya lösningar. Ungefär på samma sätt som med allt annat.

Det handlar inte om att ha rätt eller fel, det handlar om att läsa på, förstå helheten och se till kärnegenskaperna som kryptovalutor och blockchain har. Många som uttalar sig negativt om kryptovalutor, oftast bitcoin ser sällan till hela bilden. Vi är så jäkla (ursäkta svärordet) vana och rentav bortskämda att allt bara funkar, oftast utan problem.

 

Foto: unsplash-logoEcho Grid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.