Blockchain och Bitcoin handlar egentligen om de ”övriga” 6,5 miljarder människorna på jorden

Blockchain och Bitcoin handlar egentligen om de övriga 6,5 miljarder människorna på jorden

Visst är det så att det som många fokuserar på när det kommer till blockchain och bitcoin och allt som hör därtill, så fokuserar man oftast på att kriminella organisationer är de som nyttjar den här nya tekniken. Att det bara är scammers ”där ute” som vill lura folk. Att det nyttjas för terrorism. Osv. Men den mest intressanta aspekten på det här området är hur blockchain tekniken liksom kryptovalutor kommer förändra för de 6,5 miljarder människor som inte ens har tillgång till ett bankkonto, inte kan öppna ett, lever i ett korrupt samhälle. Däremot kommer de ha möjlighet att koppla upp sig mot internet – och det kommer göra väldigt stor skillnad. Om inte annat, så kommer det minska fattigdomen i världen.

Dagens finansiella system

Idag är det bankerna som styr i ett hierarkiskt system. Centralbankerna styr den globala ekonomin och än lever vi kvar med att ta mössan i hand och buga oss lite kuvade när vi ska till banken för att be om hjälp med investering eller annat. Vi är så inkörda i det systemet att vi inte längre tänker på det! Eller hur? Hur många förhandlar om sin bolåneränta? Hur många sticker ut hakan och säger att de inte tänker acceptera en viss räntesats när den egentligen ligger på minus. Detta är att hård-dra det. Vi förstår att bankerna tjänar väldigt mycket pengar på oss, vi är kunderna, men ändå beter vi oss som om vi var några slags undersåtar! Sån pass stor makt har bankerna idag.

Blockchain är den teknik som rör runt det ordentligt i grytan

Inte konstigt att allt som har med blockchain och bitcoin mm, blir ifrågasatt. Kan det verkligen vara på riktigt? Ja nu står vi där med snart 10 år i ryggen, med ett enormt ökat intresse och oanade möjligheter. Vi har en svensk riksbank som tittar på möjligheten att skapa en e-krona, vi har fler banker som tittar på möjligheten att hitta sin gren i trädet.

Men så finns det 6,5 miljarder människor som inte ens har ett bankkonto. De kanske lever i ett land (det finns många) med centralbanker som lägger hyperinflationen på 30 procent per månad. Det är oerhört intressant att se hur bitcoin kan komma att påverka alla dessa människor.

2 miljarder människor på internet idag

Idag har som sagt 2 miljarder människor tillgång till internet, kanske till och med fler än så. Endast  1 miljard av dessa har ett bankkonto… Det betyder att 1 miljard människor med tillgång till internet, men inget eget bankkonto kan ha sina tillgångar på blockchain, istället för i madrassen. Dessa 1 miljarder människor kan idag skaffa sig ett bankkonto med hjälp av endast sin mobiltelefon.

Om du var en kenyansk bonde som försöker samla in pengar för att köpa säd, kan du nu göra decentraliserad peer-to-peer-utlåning och nå ut till långivare över hela världen, det här är inte bara blockkedje-teknik, det här är verkligen livsförändrande om man ser till människor i utvecklingsländer, korrupta länder, etc.

Än så länge befinner sig blockchain-tekniken, liksom alla kryptovalutor fortfarande i ett tidigt stadium. För att använda ett uttjatat uttryck; ”Först ignorerar de oss, sen skrattar de åt oss, sen slåss de mot oss, då vinner vi.”

Vi är fortfarande på skratta-åt-oss stadiet.

Det är det här området som intresserar mig mer och mer för varje dag, då blockchain tekniken kommer göra skillnad för väldigt många och då menar jag inte vi som lever i västvärlden. Kanske någon tänker att, ja visst, men alla har ju inte tillgång till internet. Nej, inte än. Om man tittar bara 15 år tillbaka så var det långtifrån 2 miljarder människor som hade tillgång till surf, som idag!

Så vi kanske ska ändra fokus till det som är positivt, läsa på för att förstå istället för att ”anta” och missförstå. Redan idag bidrar blockchain tekniken och bitcoin till stora skillnader. Avsaknad av banktjänster är en väldigt stor källa till fattigdom, något som sannolikt kommer förändras.

Så här säger Ivan Liljeqvist i just det är ämnet

Foto
unsplash-logoSeth Doyle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.