Blockchain och framtiden – finns det någon?

Blockchain och framtiden – finns det någon?

Blockchain förknippas väldigt mycket med bitcoin och kryptovalutor överlag. Och just nu är den marknaden i stiltje, för tillfället. Däremot så är blockchain-tekniken något som kontinuerligt växer. Blockchain-tekniken är i många fall väldigt användbar inom många olika områden och under ytan pyr det av innovation. Så det verkar finnas en lysande framtid! 

Ren fakta kring nuläget

Ett sätt att kolla tempen på något är att utgå från hur mycket pengar som investeras inom området. Från 2017 till i år – 2018 (så här långt) så har investeringarna i blockchain-projekt dubblats. Ser man till summan av de globala blockchain investeringar når det 1,5 miljarder dollar.

Siffror framtagna av IDC (International Data Corporation) genom en studie inom området. Egentligen är det inte enorma siffror. Däremot förutspår man kraftiga ökningar inom närmsta åren.

Utvecklingen inom några år

Det IDC förutspår inom en ca 3-5 års period är att blockchain investeringar kommer öka från 1,5 miljarder till 11,7 miljarder – till år 2022. Sen ska man givetvis ha i åtanke att det är förutsägelser, att sia om framtiden som vi inte vet något om. Vissa förutsägelser är konservativa och andra är för optimistiska och i realiteten brukar vi hamna någonstans däremellan.

Vilken är den största utmaningen?

Den största utmaningen och i nuläget största problemet är bristen på talang. Det är med andra ord svårt att hitta personer som vet hur blockchain fungerar, hur det kan användas osv.

Även om marknaden är begränsad idag och ännu inte massivt stor så är det ändå efterfrågan på experter, programmerare mm inom området som kommer efterfrågas.

Det är just i det här läget man har möjlighet att positionera sig som företag – ja även som person. Men utgår vi från företagsaspekten så är det nu man har chansen att springa förbi sina konkurrenter om man är lite pre-fokuserad.

vill man växla branch – så är det toppläge för det.

Varför stora företag positionerar sig redan idag

Redan nu profilerar sig till exempel IBM som blockchain-experter, främst med anledning av att de inser att siffran på 11,7 miljarder högst sannolikt kommer besannas. Jag gissar att fler företag än IBM och andra stora jättar vill ta del av den kakan.

Kontentan är att ju större efterfrågan på blockchain-tjänster är, desto mer växer givetvis också efterfrågan på experter.

Viktigaste frågan i nuläget

Ja vilken är den? Det är helt enkelt om vi kan utbilda människor snabbt nog? Redan nu är efterfrågan på programmerare, människor som förstår programmering, som förstår området, konceptet, hur man kan implementera blockchain i företagsstrukturer för att effektivisera och skära kostnader – vilket är grundpelaren.

Hittar man en stjärna som brinner för området, är det bara att knipa denne direkt.

 

Därför känns det extra kul att dra igång med ytterligare en utbildning – Blockchain Business Masterclass 👍🏼

 

Foto: unsplash-logoGaridy Sanders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.