Boktips! Om Bitcoin och blockkedjan – väldigt lättförståelig

Boktips! Om Bitcoin och blockkedjan - väldigt lättförståelig

Idag får det bli ett boktips. En bok du kan läsa ut på ca 30 minuter. Den är extremt lättförståelig, sånt som jag älskar. Den är enkelt skriven och så finns det tydliga illustrationer. Nästan så jag önskar att Sveriges Regering kunde skicka ut den till alla hushåll i Sverige! Boken är skriven av Christoffer De Geer, han var med när allting tog fart i Kina 2013. 

Vi genomgår just nu en revolution

Just så startar Christoffer första meningen. Han påstår att vi egentligen redan har genomgått en revolution tack vare blockkedjan. Men för många som nyligen upptäckt det här med krypto så skulle jag vilja säga vi är mitt i revolutionen. Eller mitt i våra försök att förstå.

Christoffers fokus i boken är att förklara blockkedjan och på vilket sätt den fungerar. Måste säga hans förklaringar är galet bra för att förstå hur krypto och blockkedjan hänger samman.

Vanligtvis brukar man höra att det är svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen. Och jag håller med. Det ÄR svårt. Men när det kommer till blockkedjan, krypto, osv. så är mitt hetaste tips att – som författaren skriver – sätta allt som har med blockkedja på radarn. För det kommer definitivt förändra mycket.

Istället för att skicka information så kan vi nu skicka värde

För de allra flesta är internet vår bästa kompis, speciellt om ”kompisen” är trådlös, för då kan vi ”hänga” 24/7. Krasst sett så går vi runt och är uppkopplade konstant med mobilen i fickan.

För egentligen inte så längesen så var det inte riktigt så, för då hade vi en stor burk, ungefär som den ”fasta” telefonen, och där fick vi sitta om vi ville ut på nätet. Fast först var vi tvungna att ringa upp modemet som sen kunde koppla ut oss i sajber. Det har gått fort sen dess. Burken (stationära datorn) jag beskriver känns rätt old! Utvecklingen har gått snabbt…

Det jag vill komma till är att vi i och med internet kunde skicka information över hela klotet, så länge vi hade och har uppkoppling. Idag är det givet och skulle det för en sekund inte funka, så lackar vi ur rätt snabbt.

Det blockkedjan bidrar med i och med sin teknik är att vi nu även kan skicka värde till varandra. Tekniken ser annorlunda ut jämfört med internet. Vad jag menar med det är att när vi skickar information i form av mail, sms, bilder, etc så får såklart mottagaren det vi skickar, men information ligger även kvar på vår mobil, dator, i molnet osv.

Däremot när man skickar värde genom blockkedjan så går det inte att behålla information själv. Du kan alltså inte skicka kryptovalutor och samtidigt ha dem kvar. Såklart, för en sånt system skulle ju inte vara hållbart i det här avseendet. Därför är detta helt revolutionerande.

Tips! Läs boken på lunchen

Det tar inte längre tid än så. Och det är värt det, för den är lättförståelig. Enkel och allt är på svenska – bara en sån sak!

De Geer

Christoffer De GeerVem är Christoffer De Geer? Han var med när kryptovalutor och blockkedjan tog fart i Kina och just nu jobbar han som vice VD på Sveriges största bitcoinväxlare, BTCX.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.