Börjar det bli stabilare? Nasdaq kanske är en av de som tar täten!

Börjar det stabilare? Nasdaq kanske är en av de som tar täten!

Min uppfattning är att diskussionen börjar röra sig mot mer förtroende. Från att ställa sig frågan ”vad är krypto” till att det är en bluff. Till nu, då krypto som valuta verkar vara här för att stanna, börjar stora företag och olika exchanges att titta mycket närmare på möjligheter att införa krypto som en del av utvecklingen samt ur effektivitetssynpunkt.

Smygande intresse

Intresset är smygande. Ena stunden är krypto utbuat men jag tycker det börjar mattas av! Visst stora namn som Buffet och Gates fortsätter uttala sig i negativa termer. Men jag uppfattar det som att den typen av uttalanden börjar avta. Istället upplever jag ett smygande intresse. Ett slags inväntande, ett okej, från olika håll att ta steget att kliva in i kryptovärlden utifrån efterfrågan, att hänga med i ny teknik och rädsla att inte missa tåget. Men vem kommer bli först?

Regleringar

Regleringar eller förordningar om man så vill, är en viktig aspekt. Företag och stater vill se sådana inom kryptovärlden. Att förhålla sig till något, säkerhet inte bara för individen utan även för företaget självt samt stater i stort.

Dock får man inte glömma bort att grundprincipen när det kommer till krypto är att det är decentraliserat. Att tredjepart inte finns involverat vilket också kommer reducera oerhört många onödiga utgifter. Man skulle till och med kunna säga att makten över tillgångar går tillbaka till individnivå. Personligen känner jag det är svårt att greppa, då banken exempelvis, alltid varit en finansiell mellanhand vid bolån, andra lån, ja allt som rör mina pengar. Och jag måste erkänna jag känt och känner mig övervakad av storebror som förbehåller sig rätten att säga ja eller nej vid tillfällen jag varit tvungen att gå via dem. Vilket egentligen är en vanlig företeelse.

Som alltid finns det för och nackdelar med regleringar. Följer man diskussionen så finns det vinster med regleringar. Som att det kan stabilisera kryptovalutorna, det kommer göra att fler individer och företag vill och vågar engagera sig. Men samtidigt vill man hitta sätt att fortsatt hålla krypto decentraliserat. Så hur man inför regleringar på bästa sätt i ett decentraliserat system, återstår ännu att se.

Nasdaq

Nasdaq en av jättarna som global börs, har börjat introducera en blockkedjeapplikation som kommer effektivisera säkerhetslösningar av värdepapper. Skriver Toshitimes.

Skilda tidszoner ställer enligt Nasdaq till problem liksom begränsade öppettider på olika håll i världen (exempelvis Sverige). Genom blockkedjeapplikationen blir transaktionerna säkrare samt går mycket snabbare att genomföra. Utöver det finns det fler områden som behöver effektiviseras som marginalanrop, etc.

Nasdaq Clearing VD Julia Haglind säger följande:

Vi tror att blockchain-teknik medför en stor potential att förvandla marknader överallt, och det här projektet är ett utmärkt framträdande för detta.

I april hävdade Adena Friedman, VD för bolaget, att Nasdaq skulle överväga att öppna en krypteringsutbyte när digitala valutor rör sig närmare mot massanpassning.

Kryptopodden intervjuade Johan Toll, Nasdaq

Johan Toll jobbar på Nasdaq och är numer även prisbelönt (Fintech personality) som kryptoexpert inom Nasdaq. Johan var den som introducerade blockkedjetekniken inom Nasdaq.

Nasdaq är ett teknikdrivet företag och vill ständigt utveckla tekniken och blickar långt framåt för att förstå vart krypto och blockkedjetekniken tar vägen. De insåg ganska snabbt att blockkedjetekniken skulle förändra marknader som rör Nasdaq. Så Nasdaq har tittat på blockkedjetekniken sen ca 6-7 år tillbaka.

I dagsläget?

I dagsläget har Nasdaq genomfört pilotprojekt och Proof Of Concept (POC) för att förstå tekniken och bli komfortabla med den.

Så i dagsläget är man i den delen av processen där man funderar på i vilka affärsområden den passar in (blockkedjetekniken). Blockkedjetekniken passar som bekant inte in i alla områden. Men där den passar in, jobbar de vidare samt samarbetar med andra marknader för att leverera motsvarande fördelar med hjälp av blockkedjan. Utöver de levererar Nasdaq tekniken till andra typer av industrier där vi ser att Nasdaqs kompetens, som att bedriva marknadsplatser, där utbud och efterfrågan möts på en effektiv marknadsplats.

Exempel på industrier är försäkringsindustrin, annonsindustrin, shipping, osv. Som teknikleverantör har de öppnat upp för samarbeten inom området och blockkedjetekniken. Målet för Nasdaq är att skapa effektiva marknadsplatser om det så är kryptovalutor, annonskontrakt, aktier osv.

Hur används blockkedjetekniken konkret inom Nasdaq idag?

Idag är det främsta konkreta exemplet att ta hand om- och säkra upp affärerna. Att säkra affärerna i blockkedjan på ett transparent och tydligt sätt. Ett annat sätt de jobbat med är att de släppt en lösning att hantera röstningar på bolagsstämmor. Idag finns behov av förbättringar och mer transparens och tydlighet i vad som sker och i det fallet kan blockkedjan bidra genom sin teknologi.

Sen kan man (och kommer troligtvis) givetvis skala ut och se om det är möjligt att genomföra röstningar inför val genom blockkedjan, det är inte omöjligt i dagsläget, tekniskt krävs det en del ”varv” innan det går att genomföra men sannolikt är vi snart där.

 

 

Foto: unsplash-logoClem Onojeghuo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.