”Datawallet” ger oss kontroll över vår egen data på decentraliserade sociala plattformar

Datawallet ger oss kontroll över vår egen data och på decentraliserade sociala plattformar

Det är svårt att förbise debatten kring Facebook och hur de använder sin data om oss – som i grunden är vår. Dock har vi godkänt deras policy, det är gratis och vi umgås mer där än ”in real life”. Det är enkla fakta. Men alltmer så börjar vår integritet bli allt viktigare, kanske viktigare än någonsin tidigare.

Makten tillbaka över vår egen information

Som jag varit inne på i det tidigare inlägget om hur blockchain tekniken kan främja reklambranschen med decentralisering – så börjar det redan nu poppa upp företag som nyttjar just blockkedje-tekniken för att ge oss som användare makten tillbaka över vår egen data, samt hitta smartare lösningar för företag att nå sin målgrupp på ett ännu mer otpimerat sätt. Win Win!

Varje sak vi trycker ”gilla” på, eller rent av ”älskar”, kommenterar, delar – sparas som en logg i exempelvis Facebooks databaser (det är likadant med egentligen alla sociala plattformar). All den datan om oss kan och används i olika syften, beroende på vad företagen efterfrågar utifrån den målgrupp de har. Det är en av många inkomstkällor för dessa jätte-företag som säljer den typen av data vidare, bland många andra.

Tänk om vi på något sätt kunde äga vår egen data, själva bestämma vad vi vill ska synas oavett hur många inlägg vi ”gillat” under dagen. Samt att vi utöver det kan tjäna en peng på att olika företag nyttjar vår information – om vi själva vill det. Datawallet är ett av säkerligen fler företag som jobbar på den lösningen och om jag tolkat det rätt så har de kommit rätt långt.

All din data i en egen wallet

Med hjälp av blockchain tekniken så ska man genom deras innovation kunna spara all sin logg- information i en egen ”wallet”. Man ska kunna ange exakt vad man vill ska synas och man ska kunna flytta all sin information från exempelvis Facebook till andra plattformar – OM man vill.

I praktiken betyder det att Datawallet ger användarna en digital plånbok (wallet) som tillhör oss och endast oss själva. När man registrerar sig på Datawallet kan man som användare koppla flera datakällor till den digitala plånboken. Från sociala medier till online-handel och offline-transaktioner. Det gör det möjligt för oss att tjäna pengar och utnyttja en tillgång som med rätta är vår.

Vi kan välja att dela vår data med företag i två syften

Tjäna token

I stället för att ha stora företag skrapar till sig de data som människor skapar och tjänar i genomsnitt 300 miljarder dollar per år genom att sälja en tillgång som de inte äger, tillåter Datawallet att dela sina uppgifter anonymt med intresserade företag och tjäna vinsterna med deras data själva. Datawallet Data Exchange ger människor fullständig insyn i vem som vill komma åt deras data och för vilket ändamål.

Anpassa AI-tjänster

Med din Datawallet-profil som fungerar som ett pass för internet 3.0, kommer användarna att kunna länka sina data till en mängd AI-algoritmer för att verkligen anpassa varje tjänst som är tänkbar. Från Amazon till Netflix, kommer Datawallet att göra det möjligt för användarna att personifiera all AI-driven service i en aldrig tidigare skådad skala och takt.

Datawallet-appen finns redan tillgänglig för nedladdning på iOS och Android.

Datawallet vision är att uppnå öppenhet och förtroende

”Med den nya lanseringen av Datawallet som blockchain-baserad app anpassar vi oss vidare till vad som är mer fördelaktigt för konsumenterna, öppenhet, förtroende och återgivning av datainnehåll, säger Datawallet, VD Serafin Lion Engel. ”Steemit och Indorse har varit banbrytande plattformar inom branschen, byggt på det gemensamma uppdraget att decentralisera sociala medier och incitiament för användare och deras engagemang, vilket gör dem till en naturlig passform för att vara en del av Datawallet. Det är ett kraftfullt steg att erbjuda sina redan aktiva och engagerade användargränssnitt en annan aveny för att tjäna krypto, genom att ge Steemit och Indorse-användarna möjlighet att delta i de nätverk de älskar och sedan ta den informationen de skapar och vända den till vinst på Datawallet.”

Detta kanske inte säger dig något, men förhoppningsvis lite? Om inte annat kan du ha Datawallet i bakhuvudet. För trots allt ska det mycket till att byta social plattform. Är det Facebook du använder – så kommer du sannolikt fortsätta med det. Det är enklast så. Och gällande integriteten så kanske det inte bekommer dig så mycket(?). Men jag tror vi kommer öka vårt medvetande om vår egen integritet, vart vill synas, hur och hur mycket.

Vad tycker du? Är du rädd om din integritet? Skulle du kunna tänka dig att byta social plattform om det innebar ett högre skydd? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan.

 

Vill du har mer input, så lyssna på en intervju med Datawallet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.