Det finns inga ”coins” i Bitcoin

Det finns inga "coins" i bitcoin

Ordet ”coin” i Bitcoin (exempelvis) är ett väldigt missledande ord. Man refererar automatiskt till fysiska mynt, vilket när det kommer till krypto blir väldigt tokigt. Bitcoin är ett exempel på den mest abstrakta form av pengar som någonsin har skapats. Den bygger på ett helt decentraliserat nätverk som inte har några fysiska mynt, och så kallar man det för ”Bitcoin”. Bara för att förvirra alla. Det är därför inte så konstigt det blir knepigt!

Den mest abstrakta representationen av pengar

Det finns inga mynt i bitcoin. Det finns inget fysiskt när det kommer till coins i kryptovärlden överhuvudtaget. Det fysiska står själva datorerna och processorerna för liksom de nätverk av miners som genom sin hårdvarukapacitet skapar nya poster i vad som kallas ledger (huvudbok) som metaforiskt skulle kunna liknas vid en kontobok. Huvudboken räknar inte ”coins” och transaktioner. Det den/de gör är att notera transaktionsutgångar, vilket är bitar av värde som är oändligt delbart. Jag vet, redan här börjar det bli krångligt!

Låt säga att vi namnger en transaktion med exempelvis: ”betalning för en tröja” så omvandlas det till en nonce (ett värde (hashvärde) om jag inte har helt fel) som ser ut ungefär så här: 1ARLg6ANGs8FCavDesy4g43MPbzYBVNktu. Denna kryptografiska kombination av siffror, bokstäver, tecken är likställt med en transaktion och den mina’s på blockkedjan. Du kan kolla transaktioner och minade block här. Det är den kryptografiska kombinationen som kanske, kanske, kanske kan likställas med några procent av en bitcoin. Bara för att på något litet sätt förklara. Men som du ser så är de fortfarande knepigt att förstå att detta kan vara reella pengar.

Lika lite förstod vi när vi satt vid datorn i början av 1990-talet och skrev vårt första mail med ett @-tecken och skickade det till någon bekant på andra sidan Atlanten. Vi förstod inte ettorna och nollorna bakom – programmeringen, men vi förstod så pass mycket att det funkade. Det är på ett sätt likadant med bitcoin och all annan typ av kryptovaluta – det är programmering och kryptografik.

Det finns inga bra metaforer

Sanningen är den att det är oerhört svårt att finna bra metaforer för bitcoin eftersom det inte finns någon parallell. Detta har aldrig gjorts tidigare och det är lätt att falla i fällan att försöka extrapolera från vår tidigare erfarenhet för att förstå där vi är nu och det blir fel.

Om du tar vad du för närvarande förstår och sedan bara använder en milligram av vision och förlänger den bara en liten bit, förstår du den nya tekniken eftersom det egentligen bara är en liten förlängning av det förflutna. Även om man förstår hur traditionella pengar fungerar hjälper det inte dig att förstå bitcoin. De människor som förstår bitcoin en aning är monetära ekonomer. De har sannolikt svårt att sätta fingret exakt på vad det är eller förklara det. Däremot kommer de (och gör redan) att skriva långa teser om varför bitcoin inte är pengar, trots att flertalet personer levt på just bitcoin i flera år redan.

Jag tror att när man tänker på bitcoin så får man naturligt upp bilden i huvudet av ett mynt med ett B präglat i det. Givetvis grundar sig detta på att det är så varumärket bitcoin blivit exploaterat. Vi är ju vanliga människor som vill skapa ordning i det vi upplever som kaos, därför refererar vi till det vi redan vet och känner till.

Varför blir ordet ”coin” felaktigt i sammanhanget kring krypto?

Alla termer är missledande. Problemet är, om vi ser det ur ett designperspektiv; att istället för att hitta en metafor som informerar oss om våra förväntningar, så skapar det istället grunderna för massiva missförstånd, för vi tror att det kommer att göra någonting på ett visst sätt, och det slutar med att det görs något helt annat. Ungefär som ”skrivbordet” i Windows. Jag vet inte om du någonsin har jämfört en Mac och ett Windows-skrivbord. För mig har Windows-skrivbord ingen konsekvens. Metaforen är helt ”trasig”. Du förväntar dig att det ska göra en sak och det gör något helt annat och förvirrar. Ungefär så kan man beskriva varför ordet ”coin” blir väldigt felaktigt i sammanhanget kring krypto.

Kanske du inte blev klokare av detta inlägg, däremot kanske det finns kvar i bakhuvudet när du lägger alla andra pusselbitarna på plats? Jag hoppas det gav lite input i förhållande till resterande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.