Det krävs alltid många misslyckanden innan mycket lyckas – kanske specifikt inom kryptovärlden

Det krävs alltid många misslyckanden innan mycket lyckas – kanske specifikt inom kryptovärlden Daniel André

Vi har sett många långsiktiga bottnar. Det är min prognos. Från stora uppgångar under 2017 till stora fall därefter, när man ser till priset. Något som också lett till stor skepticism. Detta samtidigt som allt fler större bolag inom näringslivet tittar på tekniken och hur man kan implementera den. Krypto är inte accepterat än, men det är inte långt ifrån.

Universum går i vågor – även kryptomarknaden

Vissa har till och med fallit så mycket som 90% sedan toppen runt årsskiftet 2017/2018. Det mesta i universum går i vågor. Priset på tillgångar och kryptovalutor är inget undantag. Två av mina favoritkryptos är Ripple och Ether med kortnamnen XRP och ETH. Men samtidigt vore det konstigt att inte nämna Bitcoin när vi ändå pratar om kryptovalutor. Även fast jag själv inte är ett fan av Bitcoin så kan jag ändå se liknande bottenkänningar där, som i Ripple och Ether.

Bottennivåer innebär även perfekt köpläge

I skrivande stund, 2018-09-01, så hade vi en botten i Bitcoin mot USD runt $5780 den 24 juni. Knappt 2 månader senare, 14 aug, fick vi en botten i Ripple mot USD runt $0,24. Samma dag fick vi en botten i Ether mot USD runt $250. Alla dessa tre nivåer är enligt mig väldigt attraktiva nivåer som kan utgöra en långsiktig botten.

Skulle det mot förmodan vara som så att vi får nya bottennivåer inom kort så kommer dessa tre prisernivåer ($5780 / $0,24 / $250) ändå vara väldigt bra inköpslägen på längre sikt (>12 mån).

Vi människor är flockdjur, vi gillar mainstrem – men inte att sticka ut

Även den stora massans beteende bekräftar delvis detta. När kryptovalutorna steg som kraftigast under slutet av 2017 kunde man dagligen observera hundratals inlägg och så kallade ”memes” på sociala medier. Många med temat lyxbilar, lyxbåtar och det goda livet. Idag förekommer knappt några inlägg alls av den karaktären. Kryptovalutor är helt enkelt inte lika hett längre och knappt någon pratar om kryptovalutor nuförtiden. De flesta har ”givit upp hoppet” och detta brukar vara en väldigt bra indikation om att priset är nära en botten.

Allt fler större företag tittar på hur den kan implementera blockkedjetekniken

Kryptovalutor har även under många år uppfattats som det svarta fåret inom investeringsvärlden men fick under 2017 allt mer erkännande från både industrier och näringsliv så väl som investeringsvärlden. Teknologin bakom kryptovalutorna, blockkedjan, har många appliceringsområden och jag är övertygad om att kryptovalutor kommer ta sin plats i det moderna samhället.

Helt ny typ av kompetens kommer efterfrågas, och de kommer anställas av de största

Under 2018 har flera positiva nyheter släppts. Bl.a. att en av världens största investmentbanker, Goldman Sachs, kommer att bredda sitt utbud vad gäller kryptovaluterelaterade tjänster. Även riskkapitalbranschen och stora namn inom investeringsvärlden har börjat leta efter start-ups, där de kan sätta sina slantar i arbete. Tex en av världens bästa investerare, Steven Cohen, och hans Cohen Private Ventures.

Skepticism är naturligt, det gynnar samtidigt utvecklingen

Slutligen, så vet vi att nyheter och innovationer nästan alltid stöter på patrull. På samma sätt som alla andra nyheter under vår civilisations historia, så behöver även kryptovalutorna att gå igenom den kände tyske filosofen Arthur Schopenhauers teori:

Steg 1: Först blir de förlöjligade.

Steg 2: Sedan blir de våldsamt motarbetade.

Steg 3: Slutligen blir de accepterade som självklara.

Det kommer inte vara intressant att backa bandet när vi ser potentialen

Jag skulle vilja hävda att vi nu befinner oss i övergången mellan steg 2 och 3 eftersom fler och fler privatpersoner och institutioner börjar acceptera kryptovalutornas, och blockkedjans, existens. Flera stora internationellt kända företag har även börjat inleda samarbeten med olika kryptovalutor och i vissa delar av Asien går det att betala både restaurangbesök och frisörbesök med kryptovalutor.

Många projekt kommer misslyckas innan de lyckas, det är så det fungerar

Trots att vi nuförtiden lever i ett samhälle som springer och utvecklas väldigt snabbt så tar det tid för ny teknologi och nya sanningar att bli accepterade. Kanske lite snabbare än förr i tiden, men det tar ändå sin Tid. För inte så länge sedan så hade vi här hemma i Sverige en övergång från kontanter till kort. Även då var många skeptiska till förändringen. Sedan något år tillbaka pågår en övergång från kort till Swish, samtidigt som det pågår en övergång från fiatvalutor till digitala valutor. Friktion och motstånd kommer alltid förekomma i samband med förändringar. Det är lika självklart som övergångarna mellan dag och natt.

Vi brukar säga att kunskap är den viktigaste investeringen

Med detta sagt så är jag också övertygad om att enbart en liten andel av dagens 1500 kryptovalutor kommer att överleva. Min prognos är att färre än 30 kryptovalutor kommer att ”leva kvar” om 10 år. Jag och min poddkollega Robin Granqvist pratar ofta om kryptovalutor i vår podd Det Goda Livet och vi hoppas kunna hjälpa dig under din resa i kryptovärlden, tillsammans med Kryptobloggen och podden Kryptosnack.

Med vänlig hälsning Daniel Andre Investerare, entreprenör, influencer

Grundare till bl.a. podden Det Goda Livet och Investeringsakademin,

Sveriges ledande investeringsutbildningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.