Digitala pengar, world-wide-web, är det på riktigt?

digitala-pengar,-world-wide-web-och-är-det-på-riktigt?

När man pratar om kryptovalutor som Bitcoin eller någon annan av de dryga 1500 olika kryptovalutor som finns (i dagsläget) så är det sådant enormt fokus på just pengar – såklart! Spekulation, scams, är det på riktigt, osv. Ju mer jag lär mig i ämnet så är det mest intressanta – på ett sätt – att fundera på vad pengar egentligen är… Jag tror att om man förstår det först och främst så kommer man lättare förstå tekniken bakom kryptovalutor, blockchain. På sikt. 

Lite kort om nuet – i vilket stadie befinner sig Bitcoin och alla andra valutor?

I detta nu så kan man jämföra Bitcoion plus alla andra kryptovalutor vara i samma stadie som Internet var i runt 1994. Kommer du ihåg hur det var då? Personligen minns jag att jag runt den tiden inte alls förstod vad Internet egentligen var, mer än att man kunde skicka elektroniska mail över hela världen istället för att för hand skriva, lägga i ett kuvert, klistra på ett frimärke och skicka till andra sidan jorden (om man så ville).

Det var vid den tiden jag skaffa min första hotmail adress! Det var då jag började koda webbsidor i frames under väldigt enkla förhållanden. Det var då jag började skriva in olika webbadresser på olika företag för att hamna på en sida som var ”under construction”. Det var då Netscape var hetast! Ungefär i det stadiet befinner sig kryptovärlden just nu. Om jag inte misstagit mig helt. Så det är inte så konstigt att det är knepigt att förstå allting. Det är inte så konstigt det poppar upp scams lite överallt. Det är inte så konstigt om man inte tror på det – kom ihåg, inte alla trodde på Internet..

Kryptovalutor är inte detsamma som digitala pengar?

Jag tror inte det finns något ämne som engagerar mer, upprör, intresserar mer än pengar. En sak vi kan rätta till redan nu, även mig själv, är att kryptovalutor är inte digitala pengar. Något jag själv skrivit om men jag har fått ändra uppfattning. Digitala pengar använder vi redan idag. Handen på hjärtat – hur mycket papperspengar har du i plånboken just nu? Eller under den senaste månaden? De där papperslapparna eller mynten som är pengar är egentligen bara just, papper eller en metall. Men de är tillskrivna ett värde vi någonstans kommit överens om. Men en 500-lapp är i sig inte värd 500 om man ser det som just papper. Men den valören har fått det tillskrivna värdet.

Digitala pengar kan man kalla det som du handlar på kort. Eller där du för över pengar från ditt konto till ett annat för att betala huslånet. Eller betalar dina räkningar. Du håller ju aldrig några fysiska papperslappar eller metall i din hand för att betala detta – utan dessa pengar förs fram och tillbaka mellan olika konton – transaktioner. Detta sker oftast via din bank, som du i grunden litar på. Att banken sen tar ut avgifter här och var är du medveten om, men det är ju så det är! Eller hur. Blockchain ändrar just på detta. Det finns ingen bank i kryptovärlden! Det är det som är poängen.

Ibland betalar du något via Paypal – och i det fallet litar du på Paypal. För att inte tala om, om Paypal litar på dig? Alltmer handlar vi via nätet, som kläder, prylar, resor, etc. Oftast dras pengarna direkt från ditt kort. Men ibland kommer en faktura hem i form av en papperslapp. Men det är väldigt sällan ”fysiska” pengar är involverade, möjligtvis när du måste betala kontant på pizzerian, vilket oftast gör oss misstänksamma direkt, eller hur 🙂

Så är då kryptovalutor på ”riktigt”?

Som ovan beskrivet så är det, det. Det som gör det så knepigt att förstå (tycker i alla fall jag) är att Blockchain, tekniken bakom i detta nu håller på att utvecklas. Jag skulle vilja kalla blockchain för ett tekniskt system som hela världen kan använda bara du har en uppkoppling till Internet. Det betyder att du kan ha din bank i din telefon. Det är något du egentligen redan har genom mobilt bank-id och Internet bank, eller hur.

Redan nu kan du betala med Bitcoin inom flertalet områden, exempelvis. Och det finns de organisationer, företag, etc, som endast tar emot Bitcoin som betalning. Här kan du titta närmare på vart du kan handla med Bitcoin idag.

Mest intressant är att vi är en klutta människor på jorden som har bankkonton, men långt ifrån alla har det. Bankkonto är ett finansiellt konto som en kund har i en bank. Man säger att att ca 6,5 miljarder människor inte har något bankkonto. I många länder vet vi att korruption råder, vilket innebär att befolkningen sparar sina tillgångar i ”madrassen” för de litar helt enkelt inte på regeringen som styr landet (med all rätt) eller banken för den delen, som regeringen i landet rår över. Det är därför säkrare att själv ta hand om sina tillgångar. Detta är ett ämne som är oerhört stort och något jag kommer skriva mer om. Men för att ge en liten input.

Nu har jag bara nuddat vid några olika aspekter kring kryptovalutor, om det är på riktigt, att kryptovalutor inte är detsamma som uttrycket digitala pengar och vart i utvecklingskurvan vi kan jämföra kryptovalutor med. Om vi utgår från det sistnämnda så kanske man kan konstatera att kryptovalutor inte bara är ett påhitt som snart försvinner och är bortglömt. Istället uppfattar jag det som att kryptovalutor är något som börjar etableras och till och med stabiliseras en aning om man utgår från tekniken. Däremot kommer vi fortsatt få uppleva mycket spekulation, åsikter, för och emot, krascher och scams. Personligen tror jag det är dags att acceptera och läsa på.

Fortfarande har ingen stängt ner Internet

En sista aspekt. Många trodde inte på Internet, vi såg mycket hända då och vi upplever liknande saker nu. Men fortfarande har ingen stängt ner Internet och jag tror det är en rätt svår uppgift om ens möjlig. Det är samma sak med kryptovalutor. Tekniken bakom går inte att stänga ner utifrån hur det är uppbyggt. På vägen till stabilitet, acceptans och förståelse så kommer vi få uppleva scams, starka åsikter, rädsla, spekulationer, krascher, bubblor och mycket mer. Men något säger mig att det kommer vara vår vardag inom en 10-årsperiod. Enda sättet att förstå nuet är som sagt att läsa på.

 

Foto: unsplash-logoSimone Busatto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.