Endast 5% till 7% av alla kryptovaluta-användare är kvinnor, varför?

Endast 5% till 7% av alla kryptovaluta-användare är kvinnor, varför?

Senaste tiden har jag reagerat på lite statistik när det kommer till engagemang i kryptovärlden. 5%-7% användare är kvinnor… Hur kommer det sig? Det är ju inte så att allt som har med krypto att göra riktar sig till män! Kryptovärlden är egentligen könlös, men ändå så är det sån markant skillnad. Synd tycker jag!

Lite hederlig statistik

  • Endast 5% till 7% av alla kryptovaluta-användare är kvinnor. Detta gäller varje område av blockchain och kryptovaluta.
  • Statistisk säger att investeringar gjorda 2017 uppnådde en total på 85 miljarder dollar totalt, endast 5 miljarder dollar av dessa (5,88%) var investeringar gjorda av kvinnor.
  • Nittio procent av Bitcoin-användare är män. När denna grupp utökas ser man att endast bara 1,76% av hela Bitcoin-”samhället” är kvinnor.

”Om du är en kvinna som är involverad i Bitcoin, kommer du alltid att bli behandlad som en outsider.”

Vilket är bara en av många anledningar att ändra detta medan det fortfarande är ett nytt område.

Har det endast att göra med teknik och begreppet ”nerd”?

Förvisso är blockkedjeteknik – just teknik! Det kryptovalutorna grundas på. Personligen tycker jag att allt som rör krypto är så oerhört mycket mer än så. Sant är också att allt startades av ”adopters” – främst ”manliga PC-spelare och ”cyberpunk-medlemmar”. Många forum om krypto, tekniken bakom grundar sig i plattformar som främst har manliga användare. Men ändå!

Tekniken styrs ju av programmerare och kodare och vi vet ju att den kategorin är mansdominerad. Men ändå!

Det är fler män än kvinnor i den finansiella världen generellt. Men ändå!

Sen sägs det att kvinnor är mindre benägna att ta risker. Överlag!

Det kan ju vara några aspekter och det finns säkert fler.

Hur kan det ändras?

Det finns som sagt aspekter på varför, varav vissa är rimliga, andra mindre rimliga. Men det vore ju kul om det kunde ändras en aning. Varför sitter jag här, en drygt 40 år gammal morsa och försöker förstå? Vill förstå. Utbildar mig i det för att förstå. Det finns många anledningar..

ICO:er, (Initial Coin Offering)  kan kanske bli en inkörsport där kvinnor engagerar sig mer, ser ett syfte(?). Där man hjälper kvinnor att samla in pengar som annars annars inte skulle ha nått sin räckvidd, vilket gör deras inträde i kryptovärlden lättare.

Vad är ICO? Kort förklarat innebär det att skapa kapital för en idé eller ett projekt med hjälp av blockkedjeteknik. (Jag kommer gå in djupare på det framöver). Exempelvis: I stället för att gå till Kickstarter eller något likvärdigt företag kan man höja kapital för en idé eller ett projekt, vilket innebär att man samlar in pengar från allmänheten som tror på projektet/idén. Ungefär som crowdfunding.

Andra exempel att engagera tjejer/kvinnor i ämnet

  • Informativa kampanjer som riktar sig till unga tjejer i skolor, främjar intresse för kryptokurvor och blockchain från ung ålder.
  • Ökad tillämpning av kryptokurvor och blockchain som tar produkterna bort från nischmarknaden och gör dem mer universellt användbara.
  • Öka mängden kunskap, insikt och övning som unga tjejer får på ämnet finansiell förvaltning.

Könsskillnader är inget nytt

Könsskillnad är inget nytt men jag känner att om du som tjej/kvinna tror att du har något av värde att tillägga behöver du helt enkelt gå på det. Det kanske inte är helt lätt och det kan ta tid, men så småningom är det det arbete du gör som talar för sig själv och det kommer att locka intresse för rätt personer. Det är en av anledningarna till varför jag skriver den här bloggen, en morsa över 40! (även den ålderskategorin har låga siffror)

Allt är möjligt! Jag kan till och med tänka mig hålla föreläsningar om det, så pass intressant och viktigt är ämnet!

Källa: Forbes:

”Where are all the women in the blockchain network?”

”How cryptocurrency is helping more women enter the global market”

Andra källor: 

”Bitcoin’s problem with women”

Cryptocurrency Survey

New CoinDesk Report Reveals Who Really Uses Bitcoin

 

Foto:

unsplash-logoMatheus Ferrero

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.