Går det att lära sig allt om kryptovaluta?

Går det att lära sig allt om kryptovaluta?

För någon vecka sen började jag grotta ner mig i ämnet kring kryptovaluta. Jag har länge funderat på att göra just det av olika anledningar. Men nu har jag gjort det och inser att ämnet är gigantiskt och på ett sätt omöjligt att förstå, men samtidigt ”enkelt”. Det ger lite tröst när man lyssnar på Andreas Antonopoulos som har det som heltidsjobb att förklara och förstå och som fortfarande får gräva djupt och brett för att just förstå för att sen förklara, då det ständigt utvecklas. 

Vem är Andreas Antonopoulos?

Än har jag ingen helhetsbild, men han har sedan 2013 skrivit ett antal böcker i ämnet, han föreläser över hela världen i ämnet, mycket av det kan du följa på Youtube. Det finns ett antal experter i området och jag har definitivt inte stött på alla än. Men att lyssna på honom så ger han mig intrycket att vara påläst, han har ingen dold agenda och han vill sprida kunskap.

Så vad menar jag med dold agenda? Helt enkelt att – som ovan skrivet – finns det många ”experter” och genom en enkel scanning så tycks det mig att många experter utgår från att vara för eller emot. Personligen tycker jag det blir fel fokus på ämnet utifrån ”för och emot” tyckanden. Däremot tilltalar det mig bra mycket mer när experter utgår från att förstå, förklara för att sen själv utgå från om man är för eller emot.

Vem är Ivan on Tech?

Ivan Liljeqvist var en person jag hörde talas om i Framgångspodden av Alexander Pärleros (väldigt givande podd by the way). Det gjorde mig lite nyfiken vilket har lett till att jag i stort sett dagligen lyssnar på Ivan on Tech. Ivan är i grunden en programmerare som för något år sen grottade in sig ämnet utifrån hans vetskap om Bitcoin. Sen har det bara snurrat på! Han förklarar Bitcoin och kryptovaluta i helhet utifrån samhällsdiskussionen som pågår och blivit alltmer intensiv samt utifrån sin kunskap som programmerare. Utöver det föreläser han på större arenor i ämnet, utbildar i det och lyckas även få till intervjuer med framstående personer inom området (bl.a Andreas Antonopoulos).

Inte heller han utger sig för att vara för eller emot, utan utgår från den kunskap han förkovrat och utifrån sin erfarenhet som programmerare. Utifrån den kunskap han förmedlar så får man själv bilda sig en uppfattning.

Så, går det att lära sig allt om kryptovaluta?

När jag började ”grotta ner mig” i ämnet så visste jag inte vart jag skulle börja. Man vill ju börja där det står ”dummy”! Eller hur? Men att bara börja någonstans – vart det än är, är i alla fall en början och det var så jag gjorde. Jag skulle beskriva det som att lägga ett pussel, och då ska man veta att jag inte är något ”fan” av att lägga pussel. Däremot gillar jag att lära mig nya saker och att skaffa mig kunskap i något jag från början inte visst något om, så vet jag lite, lite, lite mer nu. Hade jag haft råd så hade jag direkt köpt Ivans kurs han startar i februari, jag hoppas jag får möjligheten.

Att lägga pusslet innebär att jag nosar på de olika delarna i ämnet och jag inser att vartefter så kan jag börja lägga pusselbitarna.

Vi är bara i början!

Jag kan känna att diskussionen om Bitcoin och kryptovaluta överlag har pågått ett tag. Men krasst nog så är vi bara i början av det här enorma skiftet. Ju mer jag lyssnar och läser så inser jag att vi inte bara stannat till på en station för en kort stund, utan det kommer bli ett långt stopp. Man skulle kunna kalla mig ”early adopter” – en av de som i tidigt skede anammar ämnet. För om du tittar dig omkring så är det många som inte vet vilket ben de ska stå på med frågan – är det på riktigt? Kommer det hålla? Vad innebär det – egentligen? Hur kommer det påverka mig och mitt liv? Alternativt – jag orkar inte bry mig.

Jag grottar helt enkelt i det för jag vill förstå.

Och så här långt så förstår jag att det kommer ske stora förändringar framöver.

Jag vet att de pengar vi lever med idag en gång också var kontroversiella när vi bytte valutan från byteshandel (om jag får en kalv så får du två grisar) till papperslappar där en stat bestämt värdet av den.

Jag vet att jag aldrig kommer bli en programmerare, men kan ändå lära mig lite av skillnaden mellan C++ och javascript. (Där Bitcoin är uppbyggt på C++ och Ethereum är uppbyggt av javascript och att dessa två programmeringsspråk skiljer sig i kvalité).

Jag vet att kryptovalutorna idag nått över 1000 i antal.

Jag vet att alla kryptovalutor kommer krascha många gånger – för att vända upp igen.

Jag vet att min son sannolikt kommer skaffa en ”wallet” för kryptovaluta utan min vetskap, då det är möjligt.

Jag vet att nätverket som grundar sig i förtroende för handel och utbyte (kryptovaluta) är öppet 24/7 året runt och stänger inte helger eller röda dagar som banken gör (vilket jag förstått att de tjänar multum på).

Och jag vet att det här ämnet är bottenlöst.

Utöver det vet jag att – ju mer jag vet, desto mer intressant blir det och desto bättre förberedd att fatta kloka beslut.

 

unsplash-logoPaul Bence

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.