Hardware Wallet – hårdvaruplånboken – för och nackdelar

Hardware Wallet - hårdvaruplånboken - för och nackdelar

Igår skrev jag om mjukvaruplånboken. Idag tänkte jag vi skulle få lite koll på vad en hårdvaruplånbok är – hardware wallet är oftast det som man benämner det med. En hårdvaruplånbok hör nog till ett av de bättre valen att ha koll på dina kryptovalutor. Den är fysisk och kan jämföras med liknande en USB sticka. Kanske lite större. 

En hårdvaruplånbok är en liten smart enhet

Den finns att köpa på nätet eller även i butik(?). Givetvis finns de olika varianter, vissa är bättre än andra, ungefär som det brukar vara. Exemplet på bilden nedan är en Ledger Nano S.

Hur funkar en hårdvaruplånbok?

Dina privata nycklar finns på den här lilla enheten. Hårdvaruplånboken har sin egen skärm och eget ”tangentbord”. Det innebär att skadlig programvara inte kan göra skärmdumpar eller att en keylogger (läs mer om det här) inte kan spela in när du skriver in i dina privata nycklar. Enheten är också alltid offline – alltså aldrig ansluten till internet och den är krypterat med en kod/lösenord.

En annan intressant aspekt är att dina privata nycklar aldrig lämnar enheten.

Skicka transaktioner?

Saken är den att när du vill skicka en transaktion med hjälp av enheten så är det endast enheten som signerar själva transaktionen, när du använder dina privata nycklar som redan är på enheten. Vilket innebär att enheten sänder endast själva transaktionen, inga privata nycklar. Därefter skickar datorn själva transactionen till internet och blockchain.

Enheten i sig kan aldrig anslutas till internet och datorn har ingen access till informationen på enheten, inte heller till de privata nycklarna.  Det enda som datorn har access till är den redan signerade transaktionen när den lämnar själva enheten.

Även om din dator skulle vara full av skadlig programvara så spelar det ingen roll eftersom den signerade transaktionen är offentlig information i alla fall.

Enheten skapar även en återställningsfras utifall att du skulle tappa bort dina privata nycklar. Det smarta är att den lilla enheten visar din återställningsfras på den lilla skärmen som den har. Något som är väldigt fördelaktigt om man jämför med exempelvis en mjukvaruplånbok – software wallet.

Den lilla enheten är offline, inte kopplad till internet och i den meningen ett säkrare alternativ.

Vilka är nackdelarna med en hårdvaruplånbok?

Nackdelen är att man kan uppleva den som mindre bekväm plus att tillförlitlighet är involverat då du måste förlita dig på tillverkaren och de som tagit fram produkten. Att den är gjord på ett korrekt sätt, att de inte tillfört någon form av spårning i enheten så att de sedan kan stjäla dina privata nycklar från enheten genom att helt enkelt installera någon form av ”sändare”.

Detta är något man kan kontrollera, men gissar man behöver vara en hel del teknisk kunnig i det fallet. Hur som helst så är det en del tillförlitlighet involverad.

Andra risker?

Precis som med din vanliga plånbok eller mobil – för att ge några exempel, så krävs det att man har full koll på vart man har sin hårdvaruplånbok. Den kan vara stöldbegärlig, liksom din vanliga plånbok eller mobil. Säkrast är sannolikt att låsa in den i ett kassaskåp! Hur som helst, jag hoppas du förstår vad jag menar.

Vart köper man dessa enheter?

Tipset är att köpa den på den officiella hemsidan. Varför? Om man köper den från Amazon eller liknande sajter kan den ha blivit manipulerad.

Den kanske inte är den billigaste, men inte heller den dyraste – men en Ledger Nano S har via officiella köpsidan ger också support.

Det finns även märken som KeepKey och Trezor

 

 

Foto unsplash-logoTim Evans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.