Hur du kan analysera olika ICO:s

Hur du kan analysera olika ICO:s

När det kommer till ICO:s så finns det oerhört många möjligheter, men också mycket scams. Jag tänkte därför sammanfatta vad du ska titta efter innan du gör din eventuella investering, så du kan fatta rätt beslut. Många vet vad de gör och har fantastiska idéer, väldigt många vet inte vad det gör. Så vad är en bra ICO? Och hur vet man vilken som är mindre bra (scam)?

En ICO kan ha två olika incitament eller skäl. Ett av incitamenten är teknisk. Med det menas att grundarna till en ICO som släpper tokens eller coins har någon form av teknisk lösning, vision, protokoll som de vill tillföra omvärlden.

Vilka problem är ICO:n tänkt att lösa?

Först och främst, vilket problem är det tänkt att lösa? När vi talar om tekniska lösningar är det väldigt viktigt att det finns ett behov som gör att de faktiskt krävs en blockkedja (blockchain), för annars kan man lika gärna använda en konventionell databas. En konventionell databas är så mycket enklare, snabbare och billigare att arbeta med liksom utveckla.

När man fattar beslutet att arbeta med blockchain måste man vara införstådd med att spendera mycket pengar. Det kommer vara svårt att hitta bra utvecklare, så i det avseendet behöver man verkligen fråga dig själv – behöves blockchain för det projekt vi vill skapa en token eller ett coin för?

Kommer man skriva källkoden i form av smarta kontrakt? Eller kommer att exekvera källkoden på sina servrar? Om man kör alla källkod på sina servrar, varför ska man då använda en blockchain?

Varför behöver de decentralisering?

Vad händer om företaget försvinner som skapar ICO:n? Kommer blockchain-lösningen fortfarande att finnas kvar? I många fall vill man att den tekniska lösningen fortfarande ska fungera även om företaget som skapade den är borta. Det är exempelvis så som bitcoin eller Ethereum fungerar, liksom många andra kryptovalutor eftersom det står för protokoll, vilket betyder att de består av ett datorspråk som används mellan varandra. Det innebär att det inte krävs något företag för att de ska finnas. I händelse av om något skulle hända, som att en regering stänger ner det, företaget försvinner, om servrarna går ner, så kommer webbplatsen fortfarande att köras – den tekniska lösningen kommer fortsättningsvis att finnas?

Om svaret är ja, då har de en fungerande decentraliserad lösning och i så fall kan de mycket väl behöva blockchain som ett giltigt användningsfall.

Om svaret är nej, då måste du tänka två gånger. Varför använda en blockchain då och inte bara en vanlig server eller databas?

Ur en investeringssynpunkt

Om du ska investera i en teknisk lösning måste du jämföra den med centraliserade konkurrenter eftersom det handlar om användarna. Om ingen kommer att använda den teknologiska lösningen som är decentraliserad är det givetvis mindre bra.

När du funderar på att investera i en ICO så investerar du i en teknisk startup vilket innebär att du måste fråga dig själv – kommer folk att använda detta? Även om det är decentraliserat, kommer folk att förstå eller kommer de i realiteten bara att använda centraliserade konkurrenter?

Användningsfallet de bygger ICO:n utifrån, är det bättre än centraliserade konkurrenter? Inte alla decentraliserade versioner är bättre än en centraliserad version.

Vilken typ av struktur har de?

Det här är förmodligen den viktigaste, det här är kärnan i blockchain, kärnan i att bygga ett community runt ditt projekt.

Till exempel, om man skulle bygga ett socialt nätverk kommer man att stimulera tidiga användare genom att man konstruerar sitt system på ett sådant sätt att de tidiga användarna får fördelar som ekonomisk belöning, de får mer exempelvis i fallet kring ICO:s – tokens om de använder företagets produkt. Man bygger en struktur utifrån motivation (incitament) för tidiga användare att använda det sociala nätverket även om det inte finns många i nätverket (än). Även om de inte får ut mycket av värde ur nätverket, även om det är tråkigt, då inte många människor använder det än, det är fortfarande ett litet ”community”. Men man har en motivations struktur som gör det möjligt att få tidiga användare, och användarna belönas genom ekonomisk belöning.

Tänk alltid på incitament/motivations strukturen när du analyserar ICO: s. Ger ICO:n någon motivation för användare att använda plattformen, stimulerar de olika aktörerna i ekosystemet för att plattformen ska användas?

Många av dessa ICO: er kommer att ha ett ekosystem med information för användare, för konsumenter, och alla dessa spelare måste engageras på något sätt – precis som i bitcoin där man har miners som är engagerade i att utföra mining. Ingen tvingar dem att att göra det, de har själva valt det eftersom de får betalt för minade’ block liksom betalt genom transaktionsavgifter.

Så vad är ett bra exempel på en teknisk lösning som behöver blockchain?

Ett bra exempel: Vi bygger en decentraliserad app/program för att ta bort mellanhänder. Koden körs på blockchain och vår token används för incitament …

Ett dåligt exempel: Vi bygger en Ride sharing app, men våra servrar kör hela koden. Vår token…

Hur införs krypto?

Ett företag kan göra en krypteringsvaluta i token utan att ha en teknisk lösning. Någonting du behöver tänka på är att om token bara har ett affärssystem så är det helt centraliserat och det beror på företaget. Om företaget försvinner kommer de tokens som finns också att försvinna. Dessa investeringar är därför väldigt riskfyllda, men de har fortfarande sina egna applikationer.

Man kan fortfarande ha ett företag som gör en kryptovaluta och tokens eller coinet är knutet till företaget 100% men det har fortfarande ett användarfall, det har fortfarande ett värde eftersom verksamheten är stabil, etablerad och så vidare. Men kom ihåg, det här är mer riskabelt.

Om vi utgår från ett exempel; låt säga att ICA skulle göra en ICO. De skulle då kanske införa lojalitetspoäng till sina kunder. Då måste du ställa dig frågan hur deras typ av krypteringsvaluta är införd? Vilken är ICA:s affärsmodell runt sin kryptovaluta, kommer dessa hjälpa dig som kund eller ”hoppar du bara på” ICO: s  och kryptotåget?

Studera affärsmodellen kritiskt. Hur försöker de använda sin tokens eller coins? Kommer de att vara användbara? Kommer de öka kundlojalitet, kundvärdet. Kommer det att öka intäkterna på något sätt? Kommer det att öka samarbetet mellan olika företag?

Har organisationen/företaget ett bra “track record”?

Är detta en pålitlig och betrodd organisation? Om det bara finns en token som beror på affärer så måste du lita på verksamheten. Så de bör ha ett bra ”track record”. Om du förstår hur blockchain kommer att tillämpas, hur token eller coinet kommer att användas i deras affärsmodell. Kanske kommer de att köpa tillbaka tokens varje år vilket innebär att du investerar i någon form av lojalitetsstruktur och som en tidig användare (early adopter) – erbjuder företaget dig tokens tillbaka, med hjälp av deras vinster, till exempel.

Så du måste verkligen utvärdera vad du funderar på att investera i. Vilket värde har det. Du måste lita på verksamheten.

Hur kommer verksamheten att förbättras och utvecklas?

Ett bra exempel: Vi är ett etablerat företag med över 1000 anställda och nu släpper vi en kryptvaluta…

Dåligt exempel: Vårt företag startade förra veckan och token kommer att användas för kundlojalitet..

Här kan du läsa mer om hur man vet vad som är scam eller inte.

 

Foto: unsplash-logoHans-Peter Gauster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.