Hur funkar ”smart contracts”?

Hur funkar "smart contracts"?

Ett smart kontrakt bör egentligen bara kallas kontrakt! Ett smart kontrakt är inget annat än en viss datorkod som är inbyggd i blockchain-krypteringsnätverket där datorerna eller noderna exekverar och när datorns noder utför detta kontrakt uppdaterar de den ”magiska” boken (se tidigare blogginlägg om blockchain)

Om vi ​​använder en metafor så kan vi till exempel använda automation där vissa uppgifter exekveras när någonting uppnåtts eller när något utlöses – en domino effekt (typ). Till exempel e-postmarknadsföring – när du är på någon form av webbsida och fyller i din e-post adress för att få mer information, kanske ett nyhetsbrev, så får du e-post direkt i din inkorg från det företag som ber dig konfirmera din adress eller bara hälsa dig välkommen på den sida du besökte och där du fyllde i din adress, och om du öppnar e-post nr 1 får de e-post 2 och så vidare.

Vad ett ”smart contract” gör

Detta hänvisar till ITTT – if this then that! Exempelvis, om vi skapade den här koden online på blockchain och om en person lägger in pengar i detta kontrakt kommer det att genomföra nästa åtgärd – en trigger. Det vill säga att den skickar ett digitalt kontrakt till någons email – och den personen i sin tur kommer att få det här kontraktet för att undertecknats.  Utlösaren kommer att gå tillbaka till smarta kontraktskoden på blockchain som kommer att utföra något annat – nästa trigger. Osv.

Så initialt är det en domino-serie där du behöver en redan existerande händelse för att utlösa nästa händelse. Det bästa exemplet när det gäller verkliga livet är exempelvis en automat där man kan köpa snacks – där du lägger in en tia (mynt) som är den första utlösaren (triggern), nästa sak du behöver göra är att skriva in den kod utifrån den vara jag vill ha – exempelvis en chokladkaka. Den koden utlöser själva aktionen i automaten som ”knuffar” fram min chokladkaka.

Det är vad ett smart kontrakt är i ett nötskal. Logiken programmeras till blockchain och datorns noder på det systemet som automatiskt uppdaterar den transparenta ledaren som alla kan se.

Så egentligen är det en förskriven kod på blockchain som kan utföra en massa olika handlingar som att erhålla pengar eller genomföra ett kontrakt för att köpa något, anledningen till att detta är så extraordinärt kan exemplifieras på olika sätt:

Exempel nr 1: Köpa en bil genom smart contracts

Du ska köpa en bil genom ”smart contracts”! Hur fungerar det?

Traditionellt så söker du på nätet efter en bil, eller åker runt och tittar i det område du bor, du hittar en bil – du kontaktar kanske återförsäljaren eller åker dit, tittar på den, provkör den, diskuterar priset. Du vill ha bilen så du går till banken, du får ett lån till bilen. Därefter åker du tillbaka till återförsäljaren, undertecknar papperet för ägande, etc. och sedan får du nycklarna till bilen och den är din. Processen i sig tar några dagar innan bilen är din.

Om man utgår från ”smart contracts” så tänk dig att du hade det här på ett ”smart kontrakt” där själva bilen i sig finns  – låt oss säga att en helt ny Tesla där ägarbevis etc. laddades upp till blockchain så att ägandet av bilen, detaljerna för bilen, hur mycket den kostar på blockchain etc. kommer upp.

Du har kommit fram till att du vill ha just den bilen. Alla detaljer finns där så du vet att informationen är korrekt, så du erbjuder exempelvis 40.000 dollar för den och köp processen sätts igång. Eftersom den finns på blockchain finns även ett “smart contract” på plats vilket betyder att du kan beställa bilen just där och just då. Så om du erbjuder 40.000 dollar betyder det att du kan köpa bilen just där och just då och du betalar med kryptovaluta genom din digitala plånbok och bilen är din direkt.

Det betyder att det inte finns någon centralisering i form av bank, etc emellan, köpet går att göra mycket snabbare om du jämför med hur ett bilköp ser ut idag. Sen kanske man inte köper en bil på det sättet, men det var för att exemplifiera hur smart contracts fungerar.

Förmodligen har du ditt Fiat-konto på banken (vanliga valutor som SEK, USD, etc), du har dina tokens – tokens  som representerar en kryptovaluta så köpet blir därmed gjort i realtid. Vilket betyder att du kan köpa bilen direkt med ägarbevis, information, etc. allt som krävs – körs ut på det smarta kontraktet – du vet att du erhåller informationen, ägandet av bilen genom din digitala identitet på blockchain.

Varje enskild nod på varje dator som ansluter i det digitala ekosystemet uppdaterar automatiskt din kod, ditt köp så att alla nu inom nätverket vet att den bilen bara är såld till dig och allt är uppdaterat. Den kan därmed inte säljas även till någon annan.

Exempel nr 2. Köp av hus eller lägenhet

Låt oss säga att du ska köpa ett hus eller en lägenhet. Den gamla sättet är att du letar efter rätt objekt, du hittar det, du lägger ett bud, du vinner budgivningen, du lägger en depositionsavgift, betalar en viss procent, du skriver kontrakt, du betalar andra avgifter, utför besiktning, etc. Du går till banken, sätter upp ett lån, etc.

Processen tar ofta ett antal veckor.

Föreställ dig att huset ”laddas” upp till blockchain av ägaren, du går igenom allt material kring huset och säkerställer att det inte finns något fel, fullständig öppenhet.

Låt säga du hittar ett hus för en 3 miljoner, du lägger 5% i deposition i form av token eller ”coins” du har online. Automatiskt utförs ”smart kontraktet” som – öppnar upp informationen för dig för att se hela historien om huset, det dubbelkontrollerar allt, du behöver inte gå till varken bank, eller en advokat, mäklarfirma, etc, du behöver inte en tredjepartsverifiering eftersom det redan har verifierats på blockchain genom smart kontrakt. Du kan därmed köpa huset i realtid.

Vad som är intressant med detta om vi tänker oss en bit in i framtiden – att 10 st vill köpa en fastighet så kan vi faktiskt göra det via smarta avtal (smart contracts) som utför allt för oss.

Det här har en exponeringseffekt som innebär ett antal bra saker;

Som när det kommer till smarta kontrakt är att köp av flera ändamål eller köp som kräver flera signaturer genomförbart tack vare den här tekniken. Om jag vill sälja något kan jag sälja 1/3 av någonting innan jag säljer 2/3 till någon eller några andra – alla som står som juridiska ägare måste automatiskt underteckna sig med sina signaturer på dessa smarta kontrakt.

 

Tanken är att att förenkla köp processer, där inga mellanhänder finns – tredeparter och att köp kan ske i realtid. Eftersom ditt köp genom smarta kontrakt skapar nya noder i hela det digitala nätverket (blockchain) så uppdateras därmed det för alla som är en del av nätverket och det går därmed inte att göra dubbelköp eller dubbelförsäljningar.

Ett smart kontrakt är en överenskommelse mellan ett antal personer som automatiskt utförs på en transparent blockchain med hjälp av tokens eller kryptovaluta. Och du kan involvera flera parter på samma gång.

Så föreställ dig vilket typ av kontrakt du har gjort i ditt liv fysiskt offline, föreställ dig att dessa nu kan laddades upp och implementeras på blockchain i form av smarta kontrakt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.