Hur kan ett decentraliserat system vara säkert?

Hur kan ett decentraliserat system vara säkert?

Decentraliserade system skiljer sig väldigt mycket från de traditionella, vilket jag tror är en av anledningarna till varför det är knepigt att förstå blockchain, kryptovalutor och allt som hör därtill. Decentraliserad nätverk innebär att det inte finns någon enskild part som ansvarar för säkerheten – säkerheten skapas kollektivt i nätverket.

Traditionellt sett förlitar vi oss p organisationer eller företag som tillhandahåller en tjänst eller en produkt. Till exempel ansvarar Facebook för allt säkerhetsrelaterat på Facebook.com.

I de traditionella systemen finns mycket förtroende inblandat. Du måste lita på leverantören för att säkra din information. Vi är så oerhört vana vid att göra det så det är svårt att tänka att det kan vara annorlunda…

Utöver det måste du lita på att leverantören inte missbrukar din information som ibland är väldigt privat eller känslig.

Decentralisering och blockkedjan skapar ett helt nytt paradigmskifte för cybersäkerhet

Decentraliserad innebär att det inte finns någon enskild part som ansvarar för säkerheten – säkerheten skapas kollektivt i nätverket.

Trustless betyder att du inte behöver lita på någon, du behöver bara lita på matematik och teknik, liksom beräkningsprinciper vilket blockchain bygger på. Detta är givetvis mycket fördelaktigt och ger en hel värld av industriella möjligheter, för ett antal olika branschområden som hälsa, reklam, underhållning, teknik, finansvärlden, juridik, mm.

Man skulle kunna hävda att decentralisering är en förutsättning för tillförlitlighet.

Nytt paradigm för säkerhet

Paradigmet är att vi har ett decentraliserat nätverk av helt frivilligt deltagande. ”Volontärerna” bidrar till nätetverkets säkerhet.

Säkerhet och immutabilitet är kärnan i blockchain-tekniken. Dessa begrepp är revolutionerande när det gäller säkerhet.

Hur skyddas nätverket?

När det gäller till exempel bitcoin handlar det om bevis på arbete (PoW – proof of work) där vi skapar säkerhet genom hashing (kryptografi) för att säkra nätverket vilket är gjort matematiskt med hjälp av datorer. Ju fler datorer som går med i nätverket, ju säkrare blir det och desto svårare är det att hacka. Det betyder att vi kan ha en global decentraliserad och säker infrastruktur – vilket är vad som menas med detta och att det därför är ett helt nytt paradigm.

Normalt sett har vi säkerhet genom till exempel lösenord, offentliga och privata nycklar i en normal molninfrastruktur. I den meningen är det inte globalt och det är inte decentraliserat. I det fallet behöver vi fortfarande lita på de organisationer som driver servrarna där vår data finns, för att ge säkerhet, men vad händer om servern går ner? Det betyder att din privata nyckel inte längre fungerar eftersom servern inte finns där längre.

Genom att ha ett decentraliserat nätverk som är säkrat av hash, genom bevis på arbete, med global decentraliserad infrastruktur uppnås säkerhet.

Det handlar inte bara om pengar

På toppen av infrastrukturen kan vi bygga olika saker. Globala pengar tillika kryptovalutor är ett exempel varav bitcoin var den första. Global mjukvara är ett annat exempel, något Ethereum är bevis på – programvara som körs på blockchain på nätverket.

När vi talar om säkerhet på global nivå utan någon betrodd tredje part, ingen mellanhand, så öppnar det verkligen ett helt nytt paradigm. Sådant tar tid att implementera.

Den här globala säkerheten är oerhört viktig för många affärsändamål – till exempel bevis på ägande, bevis på existens, läs mer om vad det kan göra för musiker eller filmskapare här.

En av de viktigaste sakerna är att ingen kan gå tillbaka och ändra transaktioner som har gjorts, eller radera en tidsstämplade hash för den sång som en gång skrev. Det är det här som gör det så speciellt och kanske svårt att ta till sig samt vilka konsekvenser det har liksom globala möjligheter.

Som jag har skrivit tidigare handlar det inte bara om pengar, det handlar om en helt ny global infrastruktur som kommer att förändra branscher som fastighet, försäkring, hälsa, underhållning, ekonomi och mycket mer.

 

Foto: unsplash-logoJon Moore

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.