Hur kan vi använda blockchain inom musik, film och underhållningsbranschen?

Hur kan vi använda blockchain inom musik, film och underhållningsbranschen?

Många i underhållningsbranschen kämpar med upphovsrätt samt att få betalt för det konstnärliga arbete de gör. Gör du en låt eller en film och den blir populär och spelas mycket vill du givetvis ha betalt! Vem vill inte det! Blockchain teknik kan hjälpa kreativa människor inom underhållningsbranschen att göra det lättare för dem, utan tredjepart.

Först och främst, vilka svårigheter finns det?

IP Theft (stöldskydd) är ett problem för kreativa människor, ingenjörer samt innovativa människor.

För närvarande finns det inget enkelt sätt att bevisa att just du skapade en sång eller film eller någon annan form av uppfinning om du till exempel är ingenjör. Det finns verkligen inget sätt att se till att världen vet att just du är kreatören bakom.

Självklart kan man använda sig av tjänster från tredje part, vilket innebär att du kan gå genom advokater och försöka få patent, du kan gå till en notarie och validera att dokumentet finns och att du är skaparen av dokumentet.

I slutändan är det väldigt ineffektivt och det kostar troligtvis en hel del och som alltid tar det mycket tid och energi. Så i den meningen är upphovsrätten mycket svårt, utifrån att bevisa ägande, beviset på existens är svårt och ineffektivt eftersom vi för närvarande måste använda tjänster från tredje part.

Svårt att tjäna pengar

För dig som kreatör så är det svårt att finansiera ditt dagliga jobb om du bara gör musik eller film. Självklart kan du gå igenom en tredje part som skivbolag, spotify och försöka få någon slags exponering. Men sannolikt behöver du betala mycket pengar till dessa företag för just exponering, etc. liksom att få dina tittare eller följare att betala dig direkt.

Hur kan blockchain lösa det?

Bevis på existens

Med blockchain har vi den decentraliserade peer-to-peer-databas (nätverk) vilket gör det mycket enkelt att bevisa att just du är skaparen av en låt eller film eller något annat innovativt. Vad du kan göra är att du enkelt skapar en hash (SHA256) av din film eller låten vilket kan förklaras som ett digitalt fingeravtryck av din skapelse för att sen lägga den på blockchain . Alla kommer att veta att den här filen existerade en gång och på en mycket specifik tidpunkt, då alla transaktioner är tidsstämplade.

Digital upphovsrätt och ägarbevis

Att skapa upphovsrätt och skydda ditt arbete är väldigt dyrt, tar mycket tid och är mycket ineffektivt. Med blockchain har du bevis på existens och bevis på ägande eftersom man inte bara har tidstämplar i blockchain, man vet också exakt vem som publicerade något på blockchain. På det sättet kan vi få bevis på ägande och alla vet att du äger den filen, eftersom du var den person som lade upp den först.

Detta skulle inte vara möjligt utan blockchain. Det var inte möjligt alls tidigare. Nu är det för första gången möjligt. I och med det kan vi minska många kostnader när det gäller advokater, patenträttigheter som gör allt tredjepartsarbete vilket inte krävs tack vare blockchain.

Det handlar inte bara om den kreativa industrin

Egentligen kan detta användas i vilken typ av företag som helst. Varje företag måste hålla reda på sina fakturor, redovisning, ägarbevis och existensbevis varav blockkedjan kan tillämpas.

Varje företag behöver till exempel hålla reda på alla e-postmeddelanden. Så att vi vet exakt vem som skickade vad, vilket allt som oftast ska kunna bevisas. Exempelvis, låt säga att vi har situationer där människor hävdar olika saker som på något sätt måste bevisas.

En person kan exempelvis hävda att de skickat ett mail. En annan person hävdar att nej – det har du inte. I den meningen kan vi ha en distribuerad och decentraliserad databas, till exempel blockchain där hash-värdet för alla e-postmeddelanden lagras.

När du skickar ett e-postmeddelande har det automatiskt hämtats och lagts på blockchain och det är omöjligt att ta bort dessa poster i blockchain.

Så bevis på existens och ägande är enormt och har många tillämpningar utanför den kreativa- och underhållningsbranschen.

Mikrotransaktioner

Vad händer om jag vill betala en låtskrivare bara några enstaka ören, eller en bråkdel av en krona, för varje stream jag gör av en låt. Som det är nu är det helt omöjligt eftersom avgifterna skulle vara enorma för att göra det till en möjlig lösning.

Med innovationer, som Ligthning Network är det exempelvis möjligt på bitcoin blockchain och i den meningen när vi pratar om anhängare som finansierar sina artister eller filmskapare, är detta enormt.

Detta är bara möjligt nu med hjälp av blockchain.

Underhållningsbranschen är bara en av flera branscher där blockchain tekniken kan nyttjas på ett främjande sätt. Ett annat exempel jag redan skrivit om är reklambranschen – du kan läsa mer om det här.

Jag hoppas det ger dig några idéer om hur blockchain kan tillämpas när det gäller kreativa industrier.

Vad tycker du? Ser du fördelar eller har andra funderingar? Kommentera gärna. Dela gärna med dina vänner i branschen.

 

 

Foto: unsplash-logoAndrew Gaines

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.