Hur vet man vad som är scam och inte?

Hur vet man vad som är scam och inte?

Allt fler börjar intressera sig för kryptovalutor. Allt fler investerar utan att egentligen veta om det är ett seriöst företag bakom eller inte. Samtidigt florerar det allt fler erbjudanden på marknaden och hur vet man vad som är scam och inte? Så jag har samlat på mig en del information på vad man kan kolla på för att känna sig mer säkrare i den investering man gör, eller eventuellt vill göra. 

Finns det ett Whitepaper?

Först och främst:

Vad är ett ”Whitepaper”? Ett whitepaper är en text som presenterar ett problem eller en utmaning. Det syftar till att hjälpa läsaren att lösa problemet, utvärdera en produkt eller tjänst eller att ta sig an en utmaning. Ett whitepaper är som en guide, en liten handbok, ett dokument med värdefull information.

Kolla hemsidan för det företag du är intresserad av. Finns det ens ett whitepaper där? Om det gör det så är det ett plus. MEN, läs igenom det ordentligt. Är det tydligt skrivet vad de vill uppnå? Eller är det vagt? Är det tydligt hur de ska implementera sin idé? Detaljer av projektet? Finns det någon beskrivning av den tekniska implementeringen? Den tekniska delen bör vara tydlig. Hur coinet eller token ska fungera i projektet.

När det kommer till ett blockchain projekt så är det viktigt att det går att utläsa om hur de tänkt att implementera idén i den teknik som kryptovalutorna har. Är problemet ”verkligt”, kan det lösa ett problem på ett decentraliserat sätt? Eller krävs det en central part i idén?

Vad är det egentligen coinet och tokens ska användas till, eller finns de där för att endast fånga ett värde och för att få folk att investera, så är  det stor sannolikhet att projektet inte kommer att lyckas.(röd flagg)

Gå till Coinmarketcap, leta upp det coin/token du är intresserad av, där ska det finnas länk till hemsidan, mm.

Röd flagg: Ett whitepaper som är vagt. Ingen tydlig idé. Ingen tydlig implementering. Inget Whitepaper alls!

Teamet bakom, är de anonyma eller helt öppna med sin profil?

När du är intresserad av ett visst coin eller token, så kolla på hemsida, Linkedin, alternativt ”Googla”, etc. Teamet bakom i form av VD och andra nyckelroller bör vara helt öppna med sin identitet i form av namn och även företagsadress. Om de påstår sig vara transparanta så bör även, bild (inga ”stock-bilder”) finnas med, du ska kunna ha möjlighet att ta kontakt med dem personligen. Gör du läxan riktigt ordentligt så ber du om att få ha ett skype-möte, där du kan ställa frågor exempelvis utifrån det Whitepaper som finns, eller andra frågor du har. Mest för att få en magkänsla av vad det är för företag. Man får ofta ett helt annat perspektiv genom att ha ett samtal med grundarna eller VD, etc.

Har teamet bakom den kunskap som krävs för att lyckas med projektet? Har de inte det, så är sannolikheten stor de kommer misslyckas.

Röd flagg: Om det inte finns några namn på VD, eller andra nyckelpersoner. Om det inte finns adress. Om det inte finns något företagsnamn registrerat.

Finns det något community?

Ett annat sätt att bättre få koll på det företag du tänkt investera i är om de har något community, exempelvis på Facebook, eller andra Sociala Medier? Bitcointalk forum, Telegram är andra forum du kan kika närmare på, samt Cryptocompare. Är det väldigt liten aktivitet där, så bör du vara aktsam.

Däremot om det finns ett stort community, där många engagerar sig, ställer frågor OCH får svar från VD eller andra betydande personer för företaget, så betyder det att de tar ansvar. Ju mer transparens det är desto bättre. Om VD är öppen med sin identitet men inte tillför eller svarar på frågor i de olika communities så är det inte helt positivt…

Anledningen till att detta är så pass viktigt är att man får en bild om fler är involverade i detta, vad de tycker, etc. Att vara helt transparent innebär också större risk för VD, etc OM det skulle visa sig vara en ”scam” då de därmed är mer utsatta. Så ju mer de syns, svarar, interagerar desto bättre.

Röd flagg: Om teamet bakom är anonyma, om det inte finns något community, om det finns ett community men ingen aktivitet, då är det röd flagg.

Kolla aktiviteten på ”Github”

Github kan du få svar på hur det går för företaget när det handlar om kodning och hur det rör sig framåt med att implementera idén de har. Vissa företag har inte ens påbörjat sin kodning om man kollar på Github, vilket innebär att det då är än mer riskabelt.

Röd flagg: Om du inte ser någon som helst aktivitet på Github. Är det scammers så är det inte intresserade av kodning och de utgår från att nästan ingen (exempelvis nya investerare) kollar på Github.

Fusksajter? Kolla SSL Certifikatet

Alltfler större företag börjar implementera olika ICO:s vilket medför att väldigt många surfar på den vågen. Helt kort ”stjäl” de, de större företagens ”identitet” och utger sig att vara något de inte är med hjälp av större och mer pålitliga företag.

Om du klickar på den lilla låset (se bild) så får du fram vem som står bakom webbsidan. Om du klickar där och ser nåt ”random” namn så är det = röd flagg.

 

Finns det en tydlig ”roadmap”?

Först och främst: 

Vad är en Roadmap? Funktionen en Roadmap ska fylla är att alla intressenter mot teamet får en överblick vad planen är för en kommande längre period. Det kan vara ett halvår, ett år eller flera år beroende på hur bra spåkula man har i företaget.

När du kollar hemsidan för där du tänkt göra en investering så titta efter om det finns en tydlig Roadmap? Det ska finnas med vad de har uppnått hittils och vad de har för avsikt att utföra närmaste tiden. Håll dig uppdaterad om den (Roadmap’en) uppdateras.

 

Hoppas det gav lite svar på hur du kan göra din egen research innan du väljer att investera och att du nu vet vad som är scam och inte? Dela gärna om du tror någon annan kan ha nytta av informationen.

 

Foto av
unsplash-logoElti Meshau

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.