Johan Sällström från CareChain gästar oss i podden

Johan Sellström gästar oss i podden

Väl värt att lyssna på! Först och främst tackar vi Johan för att han ville vara med. För det andra – tack för all info du delgav Johan. Det är ett outtömligt ämne – hälsa och sjukvård, något som berör oss alla. Vi kom in på många områden. Hur långt de kommit hittills på CareChain. Det är ett tufft område, med all rätt. Tufft utifrån förankring, etik och förtroende, vilket är självklart. 

CareChain är medvetna

De vet att mycket måste förankras innan det känns pålitligt. Känns det inte pålitligt så delger vi inte vår data. Speciellt inte vår hälsodata. Men vi kommer ha mycket att vinna – som individer – om allt går framåt och som det är tänkt. Idag finns det över 400.000 hälsoappar. Många kretsar såklart kring wellness, träning, mat och att leva hälsosamt. All den datan vi någonstans samlar på i en app ligger på en server någonstans hos något företag som en gång skapade den appen. Frågan är vad de gör med din data? Det är den ständiga frågan.

Men som Johan nämner i podden så har man som individ och användare av hälsoappar rätt att begära ut all info om sig själv som man ”samlat” på sig. Många kanske känner till det(?) eller inte? Men det finns inget tydligt regelverk på vilket sätt man ska få ut den datan.

Från 400.000 hälsoappar till 1 plattform

Med den plattform CareChain har byggt och håller på att fortsätta bygga har som mål att uppnå en plattform från sjukdom, diagnoser, till ”generell” hälsodata kring hur många steg du tagit under dagen, alternativt hur många träningspass du gjort under veckan och vad.

Det skulle bidra till att uppnå större möjlighet att förutse tillstånd hos individer – låt säga du gränsar till diabetes. Du har ingen aning om det, men utifrån den data som du samlar på CareChains plattform kan man hitta parametrar som genom datan i form av vad du äter, hur mycket du rör på dig osv kan se mönster, tendenser som gör att du i god tid kan få info om du ligger i farozonen för diabetes och kan därmed ändra mönster för att undgå det.

Utmaningar

Givetvis finns det utmaningar. Hälsa för dig – som var i ”ropet” för några år sedan. Ett projekt där man satsade oerhört mycket pengar, men som på målgränsen avslutades pga. etiska skäl. Personuppgiftslagen, datainspektion, mm.

Det projektet gick i ”graven” 2018 fullt ut. Men tanken med ”Hälsa för mig” var att det skulle fungera som ett personligt hälsokonto där alla som ville skulle kunna samla uppgifter från sjukvården, hälsoappar och andra källor, liksom hälsouppgifter om sina barn. Man skulle själv kunna bestämma om och vem man ville dela sina uppgifter med. (Läs mer)

GDPR, känsla data, etiska premisser – det är mycket att få förankrat. Men som Johan säger, så är blockkedjetekniken ”by design” när det kommer till säkerheten för individen.

Besparingar

Givetvis kommer det innebära besparingar. Som vi alla påminns om dagligen, så krävs det alltid mycket mer resurser och pengar inom vården. Att kunna använda blockkedjetekniken inom detta området skulle skapa många besparingar, till det vi mest av allt behöver. Kunnig personal som är tillgänglig – gärna direkt.

Med möjlighet att äga din egen data om dig själv

Personligen anser jag det vore fantastiskt att få äga min egen data om mig själv. Jag behöver inte förlita mig på att de människor jag har kontakt med i vården verkligen inte nyttjar den. Vem vet, kanske även du har tänkt tanken att – hur många inom vården kan gå in i min journal och läsa allt om mig kring min hälsa, mina besök, till recept osv. Jag vet, det finns regler även där, men jag vet också de som råkat ut för just det – att obehöriga inom vården läst deras journal och satt dem i en situation som påverkat deras liv mycket. På ett inte fördelaktigt sätt. Hör storyn i avsnitt 16 i podden.

Skit i blockkedjetekniken

Jo faktiskt, i det här fallet, strunta i själva blockkedjetekniken. För det krånglar bara till det. Tänk istället vad den kan bidra med. Vi tänker inte på hur många binära siffror, nollor och ettor som krävs för ett sms som du skickar. Men de krävs för att det ska vara möjligt. Det är samma här. Det krävs en del teknik, men det är användarupplevelsen som är den viktigaste. Vi hoppas CareChain får fortsätta sitt projekt med Karolinska och att intresset växer än mer.

Som sagt, lyssna på avsnittet med Johan Sellström – avsnitt 17, samt även avsnitt 16 som går in på ämnet med. Återkom gärna med vad du tycker – det gillar jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.