Kan blockkedjan bli musikernas nya eko-system?

Kan blockkedjan bli musikernas nya eko-system?

Låtskrivare, producenter och musiker, content creators helt enkelt – lägger initialt tid på att skapa, och de sista som någonsin ser någon vinst. De har oftast lite eller ingen information om hur deras royalties betalas ut och får inte tillgång till värdefull data om hur och var människor lyssnar på deras musik.

Det finns ett stort antal skapare av innehåll (content creators), som inte får någon rättvis ersättning, eftersom systemet för immateriella rättigheter är brutna. Det bröts i och med internet. Jag har skrivit om det här förut och vi har pratat om det i vår podd. Men man kan alltid förklara mera!

Smulor tillbaka

Musiker lämnas med smulor i slutet av hela kedjan. Om du var en låtskrivare för 25 år sedan och skrev en hitlåt, såldes låten i exempelvis en miljon exemplar, som låtskrivare fick royalties på ca 400.000 kr. Idag skriver du en hit, den streamas ca 1 miljon gånger – och du får ca 400kr…

Musikens nya eko-system

Det är därför artisten Imogen Heap lägger sin musik på blockkedjans eko-system. Hennes musik har ett smart contract som omger hennes musik som hon skapat. Och musiken i sin tur skyddar hennes rättigheter som skapare av den.

Det innebär att du som privatperson lyssnar på en av hennes låtar gratis, eller så kanske några få mikro-ören flyter in i den digitala burken direkt till henne. Du kan använda hennes musik för att ha med i en film, då kostar det sannolikt lite mer. Om du vill skapa en ring-ton så blir det också annorlunda, en annan peng. Allting är specificerat i det smarta kontraktet. Det här innebär att hon numer kan leva på sin musik! Det är inte längre någon hobby.

Av den enkla anledningen att hennes musik ligger på en blockkedjeplattform och marknadsför sig självt, samt skyddar upphovsrätten för Imogen Heap. Låten är själva betalsystemet – rätt likt ett bankkonto. Alla pengar går tillbaka till artisten, skaparen av innehållet. Och Imogen Heap kontrollerar numer industrin snarare än tvärtom som alla olika mellanhänder. Exempelvis Spotify.

Egentligen inte bara för musiker, utan för alla content creators

Det här är inte bara för musiker, utan självklart även för konstnärer, uppfinnare, journalister, ja alla de som inte får någon rättvis kompensation för sitt arbete. I och med blockkedjan kan de kanske snart livnära sig på sin kunskap, erfarenhet, kunskap och ibland talang.

 

Det här är ett av många olika sätt att lösa problem med välstånd som blockkedjorna kan.

Nu skapar ingen teknik i sig välstånd – människor gör det.

I vårt kommande avsnitt i Kryptosnack pratar vi mer om industrin för content creators – avsnitt 11

 

Mer kan du läsa om detta här:

Imogen Heap decentralising the music industry with blockchain

Blockchain could help mucisians make money again

 

 

Foto: unsplash-logoHanny Naibaho

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.