Krypto är ju bara luft! Eller?

Krypto är ju bara luft!

Hur vet man att pengar är värdefulla? En fråga man ofta får när man ”håller på med” krypto. Vanligtvis från någon som precis börjat intressera sig en aning kring krypto. Det man återkommande hör är; ”Men bitcoin stöds ju inte av någonting”

Sen fortsätter många ofta med: ”Kolla här, jag har en sak i min ficka, exempelvis ett plastkort som säger Mastercard utfärdat av Swedbank. Det kortet stöds av landet / drottningen / kungen / parlamentet i mitt land eller det guld som vi har i våra valv.

Illusionen om att det finns riktigt guld i våra valv..

Många kämpar hårt med att behålla illusionen att det finns riktigt guld i valven.. Vi har inget guld i våra valv! Men många tror fortfarande att det finns. Det är en vanlig missuppfattning. Det mesta av vår förståelse kring pengar kommer från myter. Ungefär på samma nivå som vi har om jultomten. Vi har en konstruerad fantasi om pengar, som vi fått redan som barn. Som vuxna, när vi inser sanningen, så blir det lite jobbigt, för vem vill känna sig lurad?

Men vi är bra på att försöka behålla illusionen. Som en del av det antar vi dessa fördjupade idéer som att ”det finns guld i kassaskåpen”

Vem bestämmer värdet av våra pengar?

Det finns en tumregel. Det tumregeln är: Om en stabil demokratisk regering, baseras på några breda fria principer, de hanterar ekonomin ekonomiskt och säger att våra pengar har värde, så har de ett värde. Det är en vanlig metod.

Det tar bort nödvändigheten för oss att självständigt utvärdera värde av pengar då staten bestämt att det är så. Kommer 100 kr vara värt 100 kr imorgon? Okej, inte just den där 100-lappen eftersom den är förfalskad, men den här andra ”riktiga”? Ja, den är värd 100 kr. Kanske kommer det inte att köpa oss 100 kronor av värde i dagens pengar. kanske kommer den att köpa dig 95 kr av värde i år. Du märker inte riktigt att kronan tappat 10% och det är okej. Du litar på att 100 kr fortfarande har samma värde.

Däremot om du är från Grekland eller är cypriot. Eller Venezuelan. Eller argentinska. Eller brasilian. Eller från Zimbabwe. Eller från Ukraina. Listan kan göras lång, då det har hänt så många gånger. I dessa länder har ordet valuta en helt annan innebörd.

I dessa länder ser scenariot lite annorlunda ut. Där kan du en dag vakna och upptäcka att bankerna är stängda. Regeringstjänstemannen står på tv och säger: ”Medborgare, få inte panik! Allt är under kontroll!” När en regeringstjänsteman säger så i något av ovanstående länder, så vet du att; det är dags att få panik. Nu handlar det om att springa till banken så snabbt du kan för att ta ut dina besparingar, för att inse att de inte öppnar som de lovade. Den tillfälliga nödåtgärden blir en permanent nödåtgärd. Garanterad, varje gång.

Plötsligt har institutionen av pengar grumlat till sig. Så, vad litar du nu på?

Begreppet pengar är en av de saker som främst värderas eftersom vi tilldelar värdet som ett direkt resultat av att det är utfärdat av en betrodd myndighet. Vi lägger ut vår egen värdebild till denna betrodda tredje part. Vad händer när den betrodda parten slutar leverera sitt löfte? Av misstag? Genom bristande hantering? Vem vet?

Kryptovalutor är ingen internationell valuta

Bitcoin, exempelvis försöker inte bli en nationell valuta. Absolut inte, bitcoin och kryptovalutor är något mycket ”farligare”. De uppmuntrar människor att spara sina besparingar utanför de system vi har all vår tilltro till. För så har det ”alltid” varit. Och enda möjligheten, fram tills nu…

Att ge människor möjligheten att lägga sina besparingar i kryptovalutor är det värsta du kan göra med ett system baserat på fullt förtroende och kredit. Vi tar bort krediten och förtroendet genom att presentera ett alternativ som vissa människor tycker är mer användbart. På vissa ställen, där full tilltro och kredit för den nationella valutan har skadats, därför kommer de att flockas till kryptovalutor som ett värdefullt alternativ, eftersom de vet att det är säkrare.

Om du tror krypto är luft och bluff, fråga marknaden

I avsaknad av institutionell myndighet finns det ingen grund för att utvärdera om pengar är verkliga eller inte. Eller är det? Vad är falska pengar och vad är riktiga pengar? Vem vet? Är vi tillbaka i situationen där vi inte längre kan påtala skillnaden? Är det precis som falska nyheter? Må vi alla upptäcka sanningen för oss själva? Nej, för pengar har marknader och marknader upptäcker sanningen. Det är vad marknaderna gör.

Marknaden står för vad som är sant. Oavsett hur man uttalar sig, valutakontroll, bankförbud, helgdagar och demonetiseringshändelser man använder mot krypto. Oavsett hur stor man försöker göra den där väggen eller hur stark man försöker göra den dammen, så vet vi att med ett litet hål börjar vattnet strömma igenom, ett litet hål som bara blir större, och det går inte att stoppa det.

Sanningen kommer ut och sanningen kommer att utvärderas av marknaden. Man kan anse att kryptovalutor är ”luft och falska pengar” och marknaden kommer att säga ”Tjae. Jag vill hellre ha de ”falska kryptovalutor” än statens falska pengar.”

Ett exempel..

Ett intressant och talande exempel är det som hände i Indien den 8:e november. Då priset på bitcoin gick upp med 22%, jämfört med rupien. Frågan var givetvis, varför är bitcoin så dyrt just här? Gör de olika exchanges extrema vinster? Svaret är att nej, det gör de inte. De får inte då nätverket inte tillåter det.

Det är inte bitcoin som är dyr. Låt säga, om du befinner dig i Indien just nu och går ner på gatan med dollar på fickan för att köpa bitcoin, kommer priset att ge dig exakt samma pris som en annan kan få i San Fransisco. Bitcoins pris är exakt detsamma. Men om du ger dem rupier vill de ha 22 procent mer rupier. Det är inte bitcoins pris som gick upp – det är rupien som gick upp. Rupiepriset kollapsade med 22 procent.

Bitcoin kan flyttas över gränserna för att lösa obalanserna / skillnaden men du kan inte flytta rupier, du är fast med dem. Pengarna är värda 22 procent mindre eftersom det inte är funktionella annat än i Indien. Funktionellt är att en av de tre egenskaperna som gör valuta. Vi har bara förlorat en av dem. Egentligen två, för att man har demonetariserat (Demonetarisering är att processen upphör och distribuerar vissa former av valuta) det mesta. Rupier handlar med rabatt mot bitcoin; bicoin är det stabila priset. Marknaden säger att ”det här är mer pengar än det där” Marknaden talar sanning när vi pratar om värde.

Slutligen

Det här ämnet om vilket värde något har är oändligt. Vår tilltro till de system vi har idag är så stark och så implementerad så det är oerhört svårt att vända tanken några varv för att förstå att det numer finns alternativ som gynnar oss individer på ett helt annat sätt, bättre sätt än tidigare. Är inte det något bra? Eller tycker man fortfarande att bankernas vinster (exempelvis) är okej? Personligen tycker jag inte de är okej. Slutligen hoppas jag du fick en liten vidare aspekt av krypto, värde och hur man egentligen kan se på det.

 

Foto: unsplash-logoDaniele Levis Pelusi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.