Kryptojacking! Vad är det? Bra eller dåligt?

Kryptojacking! Vad är det? Bra eller dåligt?

Det första man kommer att tänka på att är att kryptojacking (cryptojacking) inte är något positivt. Absolut inte. För det finns inget positivt med att andra tjänar pengar på din användning utan att du vet om det. Det är i grunden vad kryptojacking är. Men det finns företag som tänker lite mer innovativt i sammanhanget, väl värda att lyfta fram. Men för att reda ut begreppen lite, så kommer här lite kortare förklaring.

Vad är kryptojacking?

Kryptojacking innebär helt enkelt obehörig användning av någons dator för att utföra mining för kryptovalutor. Hackare gör det genom att antingen få offret att klicka på en skadlig länk i ett e-postmeddelande som laddar krypto mining kod på datorn eller genom att infektera en webbplats eller en webbannons med JavaScript-kod som automatiskt körs i offrets webbläsare.

Krypto-miningen körs i bakgrunden, varpå du som användare av din dator inte direkt märker något. Det enda tecknet som man kanske märker är långsammare prestanda eller att det går långsammare när du kör något program.

Kryptojacking blir allt vanligare, men samtidigt blir vi mer medvetna

Ingen vet säkert hur mycket kryptovalutor eller vilka kryptovalutor som minas genom kryptojacking. Och det uppdateras ständigt på vilka sidor det sker. Dock är det ingen tvekan om att utövandet växer. Browserbaserad kryptojacking växer snabbt. I november rapporterade Adguard en tillväxtökning på 31 procent för kryptering i webbläsare. Man hittade 33 000 webbplatser som kör krypto-brytningsskript. Adguard uppskattar att den webbplatsen hade en miljard sammanlagda månatliga besökare. Det i sin tur ger givetvis en hel del pengar.

In-browser kryptering och hur man skyddar dig själv

Hur fungerar cryptojacking i webbläsaren? Cryptojacking i webbläsare använder JavaScript på en webbsida för att utföra mining för kryptovalutor.

JavaScript körs på nästan varje webbplats du besöker, så JavaScript-koden som är ansvarig för in-browser-mining behöver inte installeras.

Du laddar en sida och mining koden i webbläsaren körs. Inget program behöver installeras, och man behöver inte heller ”logga in” på nåt konto.

Märker man om man hamnar på en sida som ”kryptojack’as”?

Det beror på. Det kan ju låta banalt men om din dator börjar låta – fläkten drar igång så kan man vara lite observant. Visst kan en dator bli varm och fläkten drar igång och surrar, men om det uppstår vid konstiga tillfällen bör man kanske fundera lite. Kanske göra något åt det. Samt att prestandan sjunker och din dator blir långsam.

Vilka enheter påverkas?

Cryptojacking i webbläsare kan ske med vilken dator som helst som kan köra JavaScript. Det betyder att din stationära, bärbara och till och med mobila enhet kan vara potentiella mål för kryptering i webbläsaren.

Hur skyddar man sig mot kryptojacking?

Det allra enklaste är att installer en cyrptojacking blockerare, vilket innebär att man lägger till en webbläsareförlängning som blockerar en lista över domäner som är associerade med krypteringskoden. NoCoin är så vitt jag kan förstå den vanligaste förlängningen.

Är det farligt?

Det beror på. Om du är på en stationär eller bärbar dator med mycket processorhastighet och minne, kanske du inte ens märker kryptering i webbläsaren. Å andra sidan kan kryptojacking på en mobil enhet som en telefon eller surfplatta vara ett betydande dränering på batteriet. Det i sig är inte farligt, men väldigt irriterande.

Finns det nånting positivt med kryptojacking?

Nu i veckan publicerade Toshi Times en artikel om att Unicef nyttjar kryptojacking. Dock manipulerar de ingens dator eller hackar sig in med javascript på okända och oskyldiga människors datorer. Däremot har de hittat ett mycket innovativt sätt att samla in pengar till fattiga barn. Detta gör de genom att tydligt tala om att om man besöker sidan: The Hope Page kan man bidra med sin dators processorkraft med ett knapptryck.

Det framgår tydligt att webbplatsen använder en del av datorns processorkraft för att automatiskt generera medel till UNICEF, alltså ett gott syfte.

Så om kryptojacking nyttjas på sättet Unicef visar på – är jag för. Annars gäller det att läsa på och vara uppmärksam.

Vad tycker du?

Foto: unsplash-logoLiam Seskis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.