Kryptovaluta förklarat på nybörjarnivå

krypto förklarat på nybörjarnivå

Då det just nu är en uppenbar hype gällande den digitala valutan och framförallt Bitcoin så har jag blivit alltmer intresserad av att skaffa mig kunskap i ämnet. På 12 dagar har priset på Bitcoin stigit med ca 7000USD!  Jag är långtifrån ett proffs, men har plockat upp en hel del bitar här och var. Kanske det även kan hjälpa fler förstå kontentan i ämnet? 

Kort fakta:

En anonym person (Satoshi Nakamoto) la ut ett ”white paper” på idén kring digital valuta på nätet (i ett forum). År 2009 kunde de allra första Bitcoinen köpas. Många trodde då det var något som kom och skulle försvinna rätt snabbt. Nu har det gått några år… och Bitcoin fortsätter stiga i värde, efter en rejäl dipp för nåt år sen. Så kanske vi ska vänja oss vid det? Framförallt är det värt att lägga lite tid på att lära sig en hel del om det.

Grundaren till Bitcoin är en omstridd fråga, några olika personer påstår sig vara hjärnan bakom, men inte alltid helt övertygande, här är ett exempel.

Vad är krypto valuta?

Krypto valutor (då det finns ett antal fler än endast Bitcoin) är digitala pengar som du kan skicka och ta emot via internet. På samma sätt som du växlar till dig pengar i andra valutor – exempelvis när du ska ut och resa, så kan du även växla till dig krypto valutor som du kan handla för eller spara/investera i.

Digitala pengar (crypto) är inte fysiska som exempelvis hundralappen är, varför du endast kan handla digitalt med dessa. Crypto pengar kan även kopplas till betalkort – som Visa och Mastercard, vilket gör att du även kan handla i butik, restaurang etc.

Skillnaden mellan kryptovalutor och ”vanliga” pengar – även kallat Fiat pengar är att är att dessa inte finns på någon bank utan i ett globalt nätverk – detsamma som omnämns som blockchain och genom det delas detta nätverk mellan alla som använder valutan. Det är därför det ofta kallas decentralisering, vilket i sin tur innebär att det inte finns någon riksbank som bestämmer hur mycket pengar som ska finnas i omlopp.

Men har kryptovalutan något värde i sig?

Om vi utgår från Fiat pengar – exempelvis en 500 kronorssedel. Om man funderar lite på det så har inte 500 kronorssedeln något värde i sig, som ”papperslappen” – materialet den är gjord i motsvarar inte 500 kr utan den utgör ett exempel av ett värde.

Krypto valutor har ett värde av samma anledningar som pengarna du har på din bank. Att det finns efterfrågan men begränsad tillgång. Utöver det är krypto valutor omöjliga att förfalska.

Kryptovalutor kan användas anonymt

Läs mer om det i mitt inlägg om 6 myter om kryptovaluta.

Hur skapas nya krypto pengar?

Nya coins genereras varje gång ett nytt block skapas (i blockchain). Att skapa ett block kräver ett arbete av att göra fel och försöka igen. Utgångspunkten är att hitta ett hashvärde som är tillräckligt litet och ju fler hashvärden du hinner räkna ut under en viss tid innebär större chans att du skapar nästa block.

Det kräver en stor mängd datorkraft vilket sker i det som kallas Blackbox. Vissa företag som arbetar med kryptovalutor har detta, inte alla. Datorkraften är något många företag tävlar om vilket innebär det kan ta väldigt lång tid innan man lyckas skapa ett block, varför många människor väljer att gå samman i grupper som även kallas mining-pools, vilket innebär man delar på ersättningen när någon i gruppen skapat ett block.

Hur man lyckas med krypto valuta

Några ingångspunkter: 

  • Investera vad du har råd att förlora! Det är en gyllene regel för aktiemarknaden, detsamma gäller för krypto valutor.
  • Få aldrig panik. Priset kan falla stort (som till exempel några hundra dollar) på en dag eller några timmar. Men var också medveten om  att de kan stiga så mycket igen – eller mer nästa dag. Så få inte panik.
  • Titta på det som en långsiktig investering, minst ett år. Se på det som om du skulle köpa en fastighet, det är långsiktigt oftast en långsiktig investering.
  • Lär dig och utbilda dig själv. Ju mer du utbildar sig i ämnet, desto mer vet du om trading och krypto. Ju mer kunskap du har desto bättre kommer du att investera.
  • Ha ett öppet sinne.

Skapa egen krypto valuta?

Man kan även utföra mining på egen hand, vilket kräver tid, ett bra grafikkort/grafikprocessor. Sannolikheten är att man förmodligen får betala mer för elektriciteten än vad man genererar krypto valuta.

Tips gällande mining pools. Om du väljer att investera eller köpa kryptovaluta så gör din research i det företag/grupp du tänker investera i. Ett sätt är att se till storleken samt även om de utför sin egen mining.

Att investera i krypto valuta är ett risktagande på samma sätt som när du investerar i aktier. Grundregeln är alltid att endast investera det du har råd att förlora. En annan grundregel är att alltid se till att läsa på.

 

10 predictions for the next 5 years of krypto – from Forbes

Informationen är hämtad bl.a härifrån

Annan bra info hittar du här

Utöver det – Googla genom relevant frågeställning.

Vill du följa Bitcoins värde, gör du det på bland annat CoinMarketCap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.