Låt oss fira lite – Bitcoin 10 år

Låt oss fira lite - Bitcoin 10 år

Idag är ju som bekant en speciell dag när det kommer till kryptovalutornas värld. Idag för 10 år sedan ”minades” genesis blocket = det 1:a blocket i Bitcoin blockkedjan. Starten till nånting som har växt sig större för varje dag. Utgångspunkten var finanskrisen 2008, där säkert många ville ha någon slags förändring, ett pålitligare system. Satoshi Nakamoto var den som publicerade sitt ”White paper” och lite av en boom – så föddes kryptovalutan.

Var det ens möjligt?

Ja det kan man ju undra. Att hitta en språngbräda ”förbi” bankväsendet? Än idag är vi fortfarande en stor del av många bankers vinster. Men inte alla är nöjda. Framförallt inte de som blev offer i finanskrisen 2008. Men någonstans fanns en person (en han, eller en hon eller en grupp) som hade datakunskaper och ett tänkande utanför boxen. Med målet att uppnå en decentraliserad värld – där mellanhanden eliminerades. Varav banken är en sådan. Vilket idag är endast 1 exempel av många.

Vi har stort förtroende för våra banker, samtidigt som vi tappar – just förtroendet många gånger när stora rubriker rullar om enorma vinster och en del bedrägeri här och var. Jo, jag raljerar, men å andra sidan är det sant. För många tror det inte finns något annat sätt, än att gå via banken. För det är så det är uppbyggt. Vårt samhälle, våra system och våra förtroende liksom vår tradition.

Finanskrisen var utgångspunkten

Bankerna och finanskrisen var utgångspunkten för kryptovalutornas födelse. Men i och med tekniken bakom – blockkedjetekniken har vi insett att den kan bidra med så oerhört mycket mera. Eliminera mellanhänder som någonstans medför stora kostnader, omkostnader, tidsfördröjningar osv. Många branscher kommer ha nytta av tekniken – lyssna mer på våra olika branschområden i vår podd finns även där poddar finns 🙂 

Många är rädda för att många jobb kommer försvinna. Jag kan förstå den rädslan, men samtidigt är det en del av vår utveckling. Om utvecklingen stannade upp skulle vi inte komma längre än där vi är idag. Och med siktet i backspegeln (även om den ska riktas framåt) så tror jag vi alla måste medge att vi kommit en oerhörd bit på väg till en stor förbättring. Och med ständig innovation och vilja att göra vår värld och våra liv bättre så känner jag vi någonstans kan vara glada över att tekniken tagit oss till den nivå vi är på idag.

För den som tvivlar rekommenderar jag Hans Roslings bok – Factfulness. Den ger perspektiv.

För mycket fokus på up’s and down’s

Jo, jag kan tycka det varit oerhört mycket fokus på up’s and down’s i mediadebatten, och som jag nämnde i mitt sista blogginlägg så har Bitcoin förklarats död som valuta närmare 90 ggr bara under 2018. På totalen vet jag inte hur många gånger…

Men idag är en milstolpe på flera sätt. 10 år som kryptovaluta, inklusive upp- och nergångar så kanske vi kan komma till slutsatsen att Bitcoin fortfarande är högst aktuell. En del av samhällsdebatten. Jo, jag är medveten om att det har gått upp och ner enormt och för de som spekulerar så kan jag bara beklaga. Men för den som hodl – (Hold on to dear life) så tror jag vi är vinnare i slutändan.

Good things takes time

Bra saker tar tid. Någonstans anser jag det positivt att saker som tar tid oftast resulterar i någonting bestående. Min känsla är att det är där vi står just nu. För mig handlar det inte främst om ”snabba pengar” och spekulation. Under den tid jag utbildat mig inom området, skrivit om det och bloggat om det så inser jag att tekniken kommer göra mycket gott för oss, över hela världen. Det för mig inger hopp på flertalet områden.

Så min förhoppning är att de som är rädda för att jobben kommer försvinna – var inte det. Den förändring vi är i, kommer inte ske över en natt. Mitt råd är till alla som är rädda, att istället bli nyfikna. Så länge du är nyfiken och öppen kommer du landa väl i framtiden 🙂

 

Foto: unsplash-logoMI PHAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.