Lite kort från Stockholm Blockchain Forum

I förra veckan tog vi plats på eventet i Stockholm. En intressant dag med massor av info (såklart!). Frågan är bara hur man sållar bland informationen. Övergripande kan man säga att mycket handlade om regleringar, security tokens versus utility tokens. Eu kontra USA gällande regleringar. ICO, SPO’s, startup’s, marknaden i sig, osv. Generellt sett fick jag känslan av att marknaden mognar alltmer i ett stilla coin-vatten – för tillfället. Bra för branschen känner jag spontant.

Förenkla och utveckla

Återkommande var hur man förenklar för att öka förståelsen kring kryptovalutor – främst. Även blockkedjetekniken – utifrån vilka användningsområden som finns och hur det som prio 1 hjälper den enskilda individen. Ingen lätt nöt att knäcka när det än så länge inte är så användarvänligt. Inte lika enkelt som Swish och att använda bankID. Även på grund av att tekniken är ny för gemene man – vilket gör att intresset falnar vid fikabordet, alternativt börjar det diskuteras pengatvätt och kriminalitet. Något jag anser är en orättvis syn på saken. Men hur ökar vi intresset? Att vända på myntet och istället fundera på hur vi vill kunna använda kryptovalutorna dagligen, samt hur vi på bästa sätt når dit. Vilka fördelar tekniken har i våra liv, rent praktiskt.

Det var hur som helst kul att höra insikten kring detta så det inte blir ett samtal för endast proffs och insatta i området.

Fat and happy

Lite så lever vi svenskar. Vi har ett fungerande banksystem. Har du ett id-kort kan du utan problem skaffa ett bankkonto. Och nej, alla har inte id-kort varpå kontanter är oerhört viktigt. Det är inte förrän du inte kan komma åt dina pengar som du upplever problem. Men så länge allting funkar – så är vi fat and happy. Vad jag även menar med uttrycket är att vi tar väldigt mycket för givet, vi har ett funktionellt system. Sen att bankerna tar ut flertalet avgifter för sina tjänster, så små så vi knappast märker dem, gör oss inget. Det känns tryggt. Utöver det finns det inga tydliga regleringar än vilket sannolikt kommer krävas på olika sätt.

Men för resterande del utanför västvärlden ser det annorlunda ut…

Ivan Liljeqvist öppnade eventet och frågan kring e-krona kom på tal. Något han anser kan vara ett bra komplement till kontanter, våra kort vi betalar med och nu även kryptovalutorna. Att med en e-krona kunna ha ett bankkonto direkt kopplat till riksbanken och inte via någon av många banker som finns. Som är en mellanhand.. och har enorm makt när det kommer till vårt finansiella system.

Obefintlig mediadebatt

Frågan kring varför kryptovalutor eller blockkedjeteknik inte tas upp i mediadebatten är intressant, något som kom på tal. Det finns givetvis många orsaker till det. Med utgångspunkt i december 2017 då krypto och blockkedjan fick lite plats i mediautrymmet så är det idag i stort sett obefintligt. Sannolikt på grund av låga kurser på krytpovalutorna. Många bedrägerier. Samt att de projekt som pågår inom blockkedjetekniken inte mognat än, eller inte utvecklats tillräckligt. Samt även användarvänligheten. Osäkerhet är kanske det bäst lämpade ordet på totalen? Samt ett svalnande intresse på grund av marknaden. Bland annat.

Många intressanta talare – såklart!

Under dagen fick vi lyssna till många intressanta talare. Bland annat Taavi Roivas – tidigare premiärminister i Estland. Advokater som jobbar inom området. Vahid Toosi, grundar av EOS, Eric Wall expert inom området sen många år tillbaka, strategisk ledare inom Sinnober som numer är värvat av Nasdaq. Även Christian Ander deltog i en paneldebatt kring decentraliserade kontra centraliserade exchanges.

Vi fick även ta del av debatter med möjlighet att ställa frågor kring regleringar, vad som händer inom området samt insyn i olika projekt och startups. Vilket givetvis gav inspiration.

Några länder i Europa ligger i framkant när det kommer till arbete med blockkedjeteknik, regleringar, kryptovalutor och hantering av det. Estland och Litauen är två av dessa länder, Frankrike ett annat, Schweiz och Slovenien. Och Malta såklart! Jag har säkert missat något av de länder som rabblades upp. Det vore kul om Sverige även kunde va ett av länderna som räknades upp 😊 Kanske nästa event?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.