Proof of Stake (PoS) kontra Proof of Work (PoW)

Proof of Stake (PoS) kontra Proof of Work (PoW)

Följande termer: Proof of Stake (PoS) och Proof of Work (PoW) är något som återkommer ofta. Jag tänkte att en förklaring kanske kan vara till hjälp för flera(?). Dessa två begrepp skiljer sig åt på flertalet sätt men påminner ändå om varandra.

Vad innebär PoW?

PoW först och främst – gäller de som spenderar pengar på maskinell utrustning och elektricitet och utför mining. Miners är de som när de skapat ett block i blockkedjan får ”block reward” i form av coins liksom betalt genom transaktionsavgifterna. För att de ska kunna få betalt (reward) krävs det att de gör en kvalitativt jobb samt utgår från ärlighet gentemot nätverket när de skapar block i blockkedjan, vilket innebär de ”bryter” (minar) nya mynt (coins).

Utifrån hur allting är uppbyggt kan de inte lura nätverket eller göra något misstänksamt eller något som är emot reglerna – skulle de ändå göra något utanför ”ramen” så skulle deras block i blockkedjan bli avvisade. Så enkelt förklarat, arbetar ”miners” utifrån denna incitatmentsstruktur.

Det betyder att miners är incentiverade att utföra sitt jobb korrekt då ingen auktoritet finns – vilket även är helt poängen med kryptovalutor – i form av regering, banker, etc.

Det finns givetvis några utmaningar när det kommer till PoW. En av utmaningarna är att det krävs mycket energi och elektricitet vilket inte är miljövänligt. Ett argument som ofta tas upp mot Bitcoin till exempel, vilket är ett problem, eller utmaning om man vill kalla det, det. Något man vill lösa genom Proof of Stake (PoS).

PoW hur funkar det?

Om man vill vara en del av Consensus mekanismen som miners är i PoW, så kan man låsa en del av sina tillgångar. Detta kallas även ”stake” (insats) varför det på totalen kallas Proof of Stake.

När man låst en del av sina tillgångar kan man börja validera transaktioner. Ditt incitament (incentive) är att validera transaktioner på ett korrekt sätt. Om du inte gör det så kan du förlora dina tillgångar.

Så pengarna du investerar i nätverket, samt de du senare har låst kommer gå förlorade om du inte följer reglerna. Men om du följer regelverket i sammanhanget och gör allting korrekt så får du utdelning i form av transaktionsavgifter.

När det kommer till PoS så finns det ingen belöning genom att producera block i blockkedjan som i fallet när det kommer till PoW, utan det är istället baserat på transaktionsavgifter.

Ytterligare en aspekt är att olika projekt kanske implementerar PoS annorlunda, det är inte alltid upplagt på exakt samma sätt. Exempelvis – bara för att ett projekt inte har belöning för att producera block men generellt sett har PoS oftast bara transaktionsavgifter.

”Ränta” på din insats

Genom PoS kan man tjäna ränta på de tillgångar man har investerat i den delen som ingår i PoS, vilket är transaktionsavgifterna. Kontenta – du låser en del av dina tillgångar i nätverket som sedan belönar dig genom att tillföra dig transaktionsavgifterna.

Sannolikhet gällande Proof of Work

Sannolikheten (probability) är en viktig aspekt i båda dessa segment – Proof of Work och Proof of Stake. Varför är det så?

I PoW så gissar ”miners” funktionen ”nonce” – gissar den korrekt (minar ett coin) skapas block. Även om du har en liten gammal laptop så har du fortfarande en minimal chans att gissa en nonce (inte du personligen utan datorn). Har du däremot ett stort datacenter, enorma servrar, vilket de flesta miners har idag så är det också mer sannolikt (probability) att gissa ”nonce’n” att lösa nästa block i blockkedjan.

Ju mer hashing power desto högre sannolikhet att datorerna gissar rätt nonce för att skapa ett block.

Sannolikhet gällande Proof of Stake

När det kommer till PoS så handlar det om att ju större insats desto högre sannolikhet. Hur mycket pengar du har investerat som du sedan låst (PoS). Kontentan är att ju mer pengar du investerar och låser, desto mer pengar kan du komma att tjäna, liksom i Proof of Work.

Utifrån sannolikhet (probability) är dessa system lika.

Varför behöver vi Proof of Stake?

Det primära är frågan kring energi/elektricitet, något som det krävs oerhört mycket av när det kommer till Proof of Work för att bryta (mining) fram nästa block i blockkedjan.

I Proof of Stake krävs det inte energi på samma sätt som i Proof of Work.

Proof of Stake är ekonomiskt straff! Vad menas med det?

För återgå till PoW där om man lurar nätverket, gör något misstänksamt mot nätverket så förlorar man som brytare (miner) investerad energi, investerad elektricitet – det är helt enkelt det man riskerar. Konkret innebär att om man fuskar sig till en framställning av ett block i blockkedjan så blir det i sin tur avvisat av nätverket och man får inte sin belöning. Du förlorar den kostnad i elektricitet du nyttjat men du förlorar inte din hårdvara, den finns ju kvar, vilket innebär man kan fortsätta bryta (mining) något annan mynt.

I Proof of Stake är det annorlunda

Till skillnad från Proof of Work så kan du förlora allt i Proof of Stake. Vilket betyder att om du inte gör det du åtagit dig så förlorar du hela din insats som du satt som Proof of Stake.

I och med att man kan förlora allt man investerat OM man fuskar eller gör något misstänksamt så är risken med Proof of Stake mycket högre. Om risken är högre så kan man anse nätverket vara mer säkert då man förlorar allt till skillnad för vad man kan förlora i PoW.

Är Proof of Stake mer decentraliserat?

Det går inte att se på det som svart eller vitt utan detta är en pågående debatt. Det finns inget ja eller nej svar i den här frågan.

Argumenten för att att PoS är mer decentraliserat grundar sig i att om du har 100 gånger mer pengar som insats än någon annan så betyder det att du har 100 gånger större chans att bli utvald att få ditt block placerat i blockkedjan. Så man skulle kunna se det som ett väldigt linjärt samband.

Exempelvis om någon har lagt in 10 gånger mer pengar än dig så har den personen också 10 gånger större sannolikhet att bli nästa validatör.

Det ser inte ut på samma sätt i Proof of Work

När det kommer till PoW och du har 100 gånger mer pengar än någon annan så kan du få 1000 gånger mer inflytande och fördelar.

Hur kommer det sig?

I PoW så finns skalningsfördelar vilket betyder att man kan massproducera hårdvara. Men när det kommer till PoS – om du har 100 gånger mer pengar än mig i insats så har du också 100 gånger större chans att bli utvald.

Det man menar i PoS när man påstår att det är mer decentraliserat grundar sig i att systemet är mer linjärt utformat. Vilket innebär att ju mer pengar du lägger som insats desto större utdelning. I PoW ser det inte ut på samma linjära sätt.

 

Hoppas det gav lite insikt om skillnaden mellan PoW och PoS.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.