Skatteverket på jakt efter kryptohandlare (Gästinlägg)

Skatteverket-på-jakt-efter-kryptohandlare

Skatteverket har vaknat upp och börjat kontrollera de som sysslar med bitcoin handel. När starten för handel med bitcoin skedde 2009, var det nog endast ett fåtal som trodde att denna handel skulle bli så stor. Idag har marknaden med kryptohandel växt sig och omsätter ungefär lika mycket som Sveriges BNP årligen. Skatteverket började arbetet med att kontrollera bitcoin handel lite smått under 2018 och arbetet har intensifierats än mer i år.

Oklara regler

Reglerna inom området var länge oklara, och många trodde att det var möjligt att tjäna pengar utan att betala skatt. Mycket tack vare anonymiteten som omger alla transaktioner, kombinerat med att myndigheterna var långsamma med att ta fram ett regelverk.

Riktlinjerna för hur handeln med bitcoin ska deklareras kom först efter ett par år och förstärktes med ett avgörande i högsta förvaltningsdomstolen i december 2018.

Detta klargörande var starten för skatteverkets jakt på bitcoin handlare. Under 2018 upptaxerades runt 20 personer med ca 4 miljoner. Det har även förekommit fall där skatteverket beslagtagit mer än 10 miljoner från enskilda individer.

Krångligt att redovisa handeln

Med ett klarlagt regelverk för hur man ska deklarera kryptovalutor kan man nu i alla fall undvika att bli jagad av skatteverket. Deklaration av kryptovalutor är dock minst sagt krångligt, man behöver sammanställa alla transaktioner som skett på olika börser och ta fram omkostnadsbeloppet för varje transaktion. Även handel mellan kryptovalutor måste redovisas så om du köpt Ethereum med Bitcoin ska transaktionen alltså redovisas.

I början av året kom ett nytt beslut om en förenklad redovisning som gör det något enklare att deklarera kryptohandel. Med den förenklade redovisningen kan man nu redovisa vinster/förluster i en klumpsumma istället för var för sig.

Förutom att regelverket blivit tydligare har det även kommit deklarations tjänster på marknaden som hjälper till att generera rapporter från alla handelsplatser och sammanställer transaktioner på en K4 blankett som man kan lämna in till Skv.

Anonymitet inte självklart

Internet har länge hyllats för att man tror att man kan vara anonym för det mesta. Dock är det nog ganska klart för dom flesta att man inte längre är anonym på internet. I alla fall inte i samma utsträckning som förut, då företag och myndigheter nu för tiden samlar in och lagrar information om varje steg vi tar. Detta sker i allt större utsträckning genom kakor på internetsidor.

När det gäller transaktioner med bitcoin vet vi det är enkelt att kontrollera alla transaktioner som genomförts. Dock går det inte att kontrollera vem som ligger bakom transaktionen eller vad den gäller. Skatteverket hävdar dock att de hittat vägar att kunna identifiera och hitta människor bakom dessa transaktioner. Denna information samlas tydligen in både i Sverige och utomlands.

Ökningen av antalet utredningar som tiodubblats senaste året, är nog ett bevis på att skatteverkets metoder fungerar vilket även innebär att vi längre är så anonyma på internet som vi trodde från början.

Jakten fortgår

Värdet på bitcoin växte stort under 2017 och det var många människor som gjorde stora vinster då. Även om det har varit tystare om bitcoin i dagstidningarna på senaste tiden så har intresset för bitcoin, kryptovalutor och tekniken med blockkedjor inte minskat. Bland annat i Sverige pratas det högt om en e-krona från riksbanken.

Med denna teknik och pengar involverade kan vi konstatera att intresset kommer fortsätta vara stort även den närmsta tiden. Lika säkert är det att skatteverkets jakt på bitcoin handlare kommer fortsätta öka i framtiden.

 

Artikeln är ett gästinlägg av Robin Singh, grundaren av Koinly.io – en deklarationstjänst för kryptovalutor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.