Software wallet – för och nackdelar

Software wallet - för och nackdelar

Det finns olika typer av wallets (plånböcker) när det kommer till kryptovalutor. Hur har du dina kryptotillgångar i tryggt och säkert förvar? Det här området tycker jag själv är lite knepigt men tänkte försöka reda ut begreppen, för och nackdelar. Det här inlägget kommer belysa ”software wallets” (mjukvaruplånboken) för att kommande dagar fortsätta med de andra varianterna.

Först lite kort om ”exchanges”

Du har säkert hört ordet ”exchange” i flertalet sammanhang när det kommer till kryptovalutor. Jag tänker inte gå in närmare på det just nu, men kort kan man säga att man kan lagra sina coins på en exchange. Det innebär att du därmed lagrar dina coins på någon annans server. Det i sin tur betyder att dina privata nycklar (ofta benämnt med private keys) lagras på någon annans server och det kan därför inte kallas för någon wallet i den bemärkelsen att du förlitar dig på någon annan.

Om du vill ha kontroll på dina egna privata nycklar, kontrollera dina egna coins, så bör du ha dessa i din egen wallet.

Software wallet

En mjukvaruplånbok (software wallet) är något du skaffar genom att ladda ner ett program som körs på din dator. Ett populärt program (bland många) är bland annat Electrum vilken du kan hitta online om du söker. Det är en bitcoin plånbok som körs på din dator och den lagrar dina privata nycklar på datorn, på din hårddisk.

Du kan kryptera dina privata nycklar med ett lösenord så att filen som som lagrar detta på din hårddisk är krypterade och kan endast dekrypteras genom att använda ditt lösenord. Det är som att lägga till ett extra lager av säkerhet.

Om din dator skulle krascha eller något händer med hårddisken så kommer du få en återställningsfras så att du kan återställa dina privata nycklar i ett senare skede.

Ha i åtanke att om någon får tag i din återställningsfras, så kan den personen återställa din wallet, dina privata nycklar och de kan använda dina bitcoins (till exempel). Så utifrån det, OM någon får tag i din återställningsfras kan de nyttja alla dina tillgångar du har i krypto. Så kontentan är – var försiktig.

Vilka är nackdelarna med en software wallet?

Det finns ett antal nackdelar med en software wallet. Först och främst kan du aldrig lita på din dator! Högst troligt är att din dator alltid är ansluten till nätet vilket är ett stort problem med datorer i sig. Virus och skadliga program, all programvara som vill stjäla dina tillgångar av kryptovalutor kommer oftast – om inte alltid från internet till 99,9%. (Inget nytt, bara en påminnelse)

Osynliga program och virus

När din software wallet visas på din skärm finns det en chans att det finns ett program på datorn som kan ta skärmdumpar av din återställningsfras, lösenord, etc. Virus och program (osynliga oftast) är små smarta ”fulingar”… då de inte direkt syns på din dator, det betyder med andra ord att du inte ens vet om att de existerar på din dator, eftersom de gömmer sig och agerar i bakgrunden tills något intressant händer.. De övervakar saker du gör tills något intressant – som en privat nyckel till din wallet – visas på skärmen.

Något man bör känna till är att ett ”osynligt” program kan vara programmerat att agera när du laddar ner en applikation som Electrum till exempel, vilket betyder att du med det öppnar din ”wallet”. Vid det laget agerar programmet och vet att du snart kommer visa din återtällningsfras/lösenord och gör en skärmdump. Skärmdumpen sänds till en server hos någon oärlig person/hacker som sen har tillgång till dina privata nycklar till din wallet.

Man bör vara medveten om att det kan gå flera år innan det kan inträffa och utan att du märker något, sannolikt inte förräns du har en större summa tillgångar av bitcoins i din ”wallet”. De är då hackern’ slår till, använder din återställningsfras, för att få dina privata nycklar och därmed kan spendera dina bitcoins utan din vetskap.

Keylogger

Det finns även något som kallas ”keylogger” (nyckelloggare – direkt översatt) som kan klura ut ditt lösenord. Hur kan man undra! Det funkar som så att när du med tangenterna skriver in ditt lösenord så kan särskilda applikationer/program spela in exakt vad du skriver. Om de klurar ut ditt lösenord som du använder för att dekryptera dina privata nycklar – filen – så har de tillgång till dina tillgångar, och till den fil du har sparat din privata nyckel.

Software wallet kan verka bekvämt

Det kan verka enkelt att bara ladda ner en programvara/applikation till din dator för att komma åt din ”wallet”, men det finns en del problem när det kommer till säkerhet. Din dator är kopplad till nätet (internet) och du är givetvis i behov av att se din skärm för att kunna komma åt din återställningsfras – din ”wallet”.

Summering:

Problem nr 1: Att du är uppkopplad på nätet (din dator är)

Problem nr 2: Att du måste kunna se din skärm för att öppna din ”wallet”

Problem nr 3: Du måste använda tangenterna för att skriva in dina lösenord vilka kan ”spelas in”.

Alla dessa tre saker innebär att du kan bli hackad.

 

Hoppas det gav dig lite insikt i hur en software wallet funkar. Som sagt jag kommer inom kort gå igenom fler alternativ av ”wallets”, för och nackdelar med hopp om att det ger dig lite insikt i hur du själv väljer att göra ifall du investerar.

 

Foto: unsplash-logoAllef Vinicius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.