Spårbarheten på blockchain – Provenance – ett återkommande ord i dessa sammanhang

Spårbarheten på blockchain – Provenance – ett återkommande ord i dessa sammanhang

Blockchain (blockkedjan) är (som bekant) ett nätverk av decentraliserade databaser som lagrar varje transaktion. Ingen kan ”bara” gå in och ändra en transaktion efter att den har gått genom blockchain vilket innebär att vi kan spåra ursprunget av alla transaktioner.

Uppfattning om spårning

Till exempel så kan man spåra uppkomsten av medel (pengar), man kan se rörelserna av medel, vilken adress de kommer från liksom till vilken adress de skickats till.

Vi kan även, med hjälp av blockchain spåra ursprunget av en vara. Exempelvis, om du vill veta varifrån dina byxor kommer – kommer de från ett företag/plats där människor använder barnarbete eller kom det från ett företag som använder legal arbetskraft?

Du kan till exempel även spåra varifrån din mat kommer – mer specifikt varifrån ingredienserna i maten, då blockkedjan (blockchain) är decentraliserad, vilket innebär att du inte behöver lita på att ha någon form av mellanhand (exempelvis butik), man litar inte på att ha en tredje part som försäkrar dig om varans ursprung, i stället används blockchain som på grund av dess decentraliserade nätverk kan spåra exakt varifrån maten kommer, eller dina byxor.

Grundläggande aspekt av blockchain tekniken

Möjligheten att spåra urpsprunget är en mycket viktig aspekt av blockchain-tekniken, då du på ett tillförlitligt sätt, utan att förlita dig på någon (tredjepart) som verifierar att den information du har är korrekt och uppdaterad. Detta är ett försök till förklaring av detta begrepp om spårning, uppfattning om ursprung, att veta varifrån saker kommer ifrån.

Kan man spåra bitcoin?

När det kommer till bitcoin kan du spåra exakt vart pengarna går, du vet exakt var pengarna kom från. Till vilken adress och från vilken adress, vilket betyder att det är väldigt enkelt att spåra. Detta är viktigt ur ett större perspektiv, nämligen att man kan bekämpa korruption med hjälp av blockkedje-teknik. Med den här tekniken kan du se exakt vad dina tjänstemän, dina skatteansvariga skickar pengar till och var de får pengar genom detta transparenta system.

Man kan ha transparens i förflyttning av pengar. Man kan även ha en transparent rörelse av olika varor och saker. Exempelvis, om din regering officiellt plötsligt köper en bil som är extremt dyr, kan man kontrollera varifrån den kommer, både bilen (som ett fysiskt objekt), också var det monterades, vilka delar som använts och också – var pengarna för bilen kom från?

Skatteflykt?

En annan intressant aspekt är att många tror att blockchain och bitcoin kommer att göra det svårare för skattemyndigheterna att övervaka flödet av dina pengar, egentligen är det mycket lättare för dessa myndigheter att bekämpa skatteflykt genom grundläggande blockkedje-teknik, eftersom man kan spåra varje transaktion som någonsin gjorts. Det är med andra ord lättare att spåra bitcoin än att spåra vanliga kontanter. Så i det avseendet är rädslan för skatteflykt ett stort användningsområde för blockchain-teknik.

Uppnå större kundnöjdhet med blockkedjetekniken

Du som distributör av varor kan med hjälp av blockkedje-tekniken visa exakt vad du säljer, vart ifrån dina varor kommer, hur de är gjorda och med vad. Ta till exempel Volvo. De kan visa för kunden att; härifrån kommer materialet, vilka komponenter som använts, vart den är tillverkat, etc., något som kommer att öka kundnöjdheten. Kunder idag är mer medvetna och angelägna om att veta var ifrån varor kommer, hur de producerats, etc., de vill helt enkelt veta vad de betalar för. Exempelvis; bidrar du till företag som använder barnarbete eller bidrar du till ett företag som använder fairtrade genom hela produktionskedjan till butik?

Foto:
unsplash-logoSam Poullain

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.