Sveriges Riksbank utreder om det ska bli en e-krona

Sveriges Riksbank utreder om det ska bli en e-krona

För det första – behöver vi en e-krona? Vad är poängen med en e-krona? Sveriges Riksbank undersöker för- och nackdelar med en e-krona liksom tekniska möjligheter. En studie som pågått under en längre tid och som ska vara klar 2019 enligt projektplanen. Att de utreder möjligheten är kanske inget nytt, men hur som helst så är det intressant!

Sveriges Riksbanks svar på om vi behöver en e-krona är att användning av sedlar och mynt konstant minskar och att virtuella valutor och betalningssätt befinner sig i snabb utveckling. Om det blir en e-krona eller inte vet ingen än. År 2010 bestod köp med kontanta pengar av 40% och förra året (2017) endast 15%, alltså en ganska så drastisk minskning av kontanta pengar.

I dagarna deltar Riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschefen Per Jansson i Internationella valutafondens och Världsbankens vårmöte i Washington. Om nationella kryptovalutor finns med på agendan framgår inte. Men Sverige är intressant utifrån att vi kommit relativt långt till att nå ett kontantlöst samhälle.

Ytterligare anledning till varför en e-krona

Ytterligare anledning till att de anser att en e-krona skulle behövas och fungera är att det för närvarande finns några privata kommersiella aktörer på marknaden som kontrollerar mycket av pengaflödet mellan medborgare och företag. Något de vill lösa. Om det stämmer eller inte är något de själva får besvara.

Många centralbanker vill ha direkt kommunikation med kunderna/medborgarna – de personer som använder valutan i landet. Som det är nu så är bankerna mellanhanden.

Följ projektet

Sveriges Riksbank har tydligt formulerat att om man vill veta mer om projektet så gör man det bäst på deras egen sida. Detta med anledning av att det skrivits och sannolikt kommer skrivas om det ur perspektiv som inte alltid är korrekta.

 

Vad anser du, tycker du vi borde ha en e-krona? På vilket sätt skulle det vara positivt? Kommentera gärna i kommentarsfältet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.