Uppgradering av blockkedjetekniken – ur ett bredare perspektiv

Det är en ständigt pågående diskussion, den kring uppgradering av blockkedjan, att ”bitcoin is dead”, att det inte är en hållbar plattform? ”Bara ett luftslott” osv. Kanske det kan ge mer insikt om vi sätter det i ett större perspektiv plus adderar till lite historia? 

Först kunde vi endast skicka korta textmeddelanden – det var möjligt, sen skickade vi email, vi gjorde det möjligt. Sen ville vi skicka bilder och dokument i våra email, vi fick det också att funka. Sen började vi göra hemsidor med bilder, text och animationer, vi löste det med. Varför inte ringa över internet med? Jodå, vi löste även det. Sen började vi skicka videos på våra katter över internet. Sen streamade vi film från Netflix. Inget var någonsin självklart, för vid varje utvecklingsfas så trodde många att internet skulle krascha… men se, det gjorde det inte.

Så vad har det här med blockkedja o bitcoin att göra? Ganska mycket. Här kommer en bredare aspekt ur historien senaste 30 åren.

Först kunde vi bara skicka enkla meddelanden till varandra över nätet

När allt startades av euntusiaster (även så kallade ”nerdar”) så utvecklade de nätverk där de då, i slutet av 1980-talet, kunde skicka korta meddelanden till varandra. Främst var detta något som skedde mellan olika universitet, forskningsstationer, etc. Det vill säga de som hade tillgång till nätverket (Usenet) samt kunskapen om hur det fungerade. Det handlade inte om de snabba chat funktioner som finns överallt idag. Verkligheten då var att när ett meddelande skickades på några bytes (256kb) så kom det ett svar om ca 24 timmar. Dock var det den första uppringningsfunktionen på internet -1989. Idag sker detta direkt så länge du har uppkoppling.

Allt eftersom blev det alltmer populärt plus fler användare, vilket gjorde att det tog längre tid att koppla upp sig, mer data som skulle skickas i sajber vilket krävde mer prestanda.

Redan där fanns det många som sa att det tog slut där eftersom det som sen kallades internet inte kunde uppgraderas.

Sen kom Alternativa grupper in i sammanhanget

Det fanns i nästa steg två olika delar av Usenet. De ”primära” användarna, men även de alternativa grupperna som började växa fram. Det var via de alternativa grupperna och det var då begreppet spam föddes, med vad det liknas vid idag.

Då påbörjades diskussionen kring att om alternativa grupper skull få finnas på Usenet (som sen blev internet) då hela systemet/nätverket skulle braka på grund av all data trafik. Uppgraderingsproblemet började på allvar vid den här tiden – ca 1991.

Slutligen löste man problemet. Digitala sammankopplingar uppgraderades, fler system sammankopplades med hyrda linor och direkta anslutningar. Folk började investera i infrastrukturen för att kunna bära hela Usenet nätverket.

Därefter började vi skicka email med bilagor

Email blev ganska snabbt populärt, så nu var uppgraderingsproblemet ännu större. Man skrev inte längre bara korta meddelande, utan långa ”brev” o ch uppå det så skickade vi med bilder och dokument. Utöver det ville man att det skulle gå fort. Att vänta 24-48 timmar var oändligt lång tid..

Vid den här tiden gick det i och för sig mycket snabbare, nu tog det bara ca 2 timmar innan mottagaren hade fått mailet. Nu snackar vi direktmeddelanden, eller i alla fall nära.

Fortsatt ville man att det skulle gå snabbare, jämför med idag… Men så småningom uppgraderades det än mer, mänskligheten löste det problemet med.

Internet kunde uppgraderas även när vi skickade med ”tunga” bilder, teckningar, dokument – även om det tog tid att ladda ner… en evighet som jag minns det. Men innan det var möjligt var många skeptiker på det klara med att internet skulle ”brinna ner” och krascha. Många var med andra ord fortfarande extremt skeptiska.

Tills vi uppfann webben

Webben kommer förstöra internet, det var vad väldigt många trodde, nätet skulle krascha med så mycket trafik, med allt vad det innebar – med allt från email, bilagor, hemsidor, osv. Året var 1992 nu.

Få trodde det skulle gå att uppgradera. Men det är bara att se vart vi är idag.?

VOIP var nästa uppgraderingsproblem

Mänskligheten är uppfinningsrika. För vem kunde i början av 90-talet föreställa sig att vi skulle prata som i telefon OCH se varandra samtidigt över internet? För att inte tala om oron över att hela nätet totalt skulle kollapsa när den möjligheten nu kom in i rampljuset.

Det var det dummaste man kunde komma på;

Först ville de inte ha internet på sina telefonnät. Sedan tillät de internet på sina telefonnät. Sedan byggde de sina telefonnät ovanpå internet.    Citatet: Andreas Antonopoulos

Skype är ett igenkännande exempel på just VOIP.

Videos kommer krascha internet

Nu började vi skicka videos hit och dit vilket ”åt upp” all datatrafik. Vem minns inte alla katt videos, eller skrattande bebisar?  Youtube skulle bringa härdsmälta. Men om vi tänker efter- hur många kattvindeos har vi inte sett sen dess? Internet överlevde det med = det uppgraderades.

Netflix var nästa grej som skulle krascha internet

Fråga vilken tonåring som helst hur mycket de ser på TV idag? Närmare 100% kommer skratta åt dig och fråga om du är seriös! Idag tittar vi på det vi vill, när vi vill.

Om man gör en jämförelse med om en person skulle streama en film på Netflix 1992 över nätet så skulle det krascha. Men nu befinner vi oss i 2018. Ändå misslyckas  i med att uppgradera nätet, för det kommer hela tiden nya applikationer som kommer kräva mera prestanda. Men ändå lyckas vi hela tiden skapa mera prestanda.

3D, 4D, VR och så vidare. Det finns fortfarande de som skriver sina C och D uppsatser på varför internet kommer krascha – som det gjorts sedan 1989 – i samma ämne.

Att ständigt uppgradera en plattform är i ständig rörelse och utveckling framåt. Att uppgradera är inte ett mål i sig att uppnå, det är per definition vad du kan göra med nätverk idag.

I det ögonblick du ökar kapaciteten ändras själva definitionen av vad du kan göra med ett nätverk i dag – att uppgradera nätverk är i ständig utveckling, dagens kapacitet utökas och flyttas framåt och kapaciteten ökar.

Så vad har detta att göra med Blockkedjan och bitcoin mm?

När vi ser tillbaka på hur vi ständigt upplevt förändring och förbättring – sedan 1989 så kan vi konstatera att det blir väldigt svårt att få internet att krascha (om man vill försöka). Likadant är det med blockkedjan – och utvecklingen hittills inom kryptovärlden som tycks gå samma väg i utveckling som internet. Det är en bit kvar tills det är stabilt, men utvecklingen kommer ständigt fortgå liksom uppgraderingen av blockkedjan.

Vi har löst många uppgraderings problem tidigare och det kommer fortsätta utvecklas – framåt.

Sist men inte minst tycker jag det är fascinerande att kunna sitta och skriva det här blogginlägget på min telefon i ett helt annat land precis bredvid poolen.

 

Så med det önskar jag Glad Påsk 🐣 och inspiration till inlägget var ett avsnitt ur Andreas Antonopoulos och hans bok ”The Internet Of Money”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.