Vad är en ICO?

Vad är en ICO?

Följ min blogg på Bloglovin

ICO står för Initial Coin Offering. ICO:s kan liknas vid IPO (Initial Public Offering). Istället för att erbjuda aktier som på en offentlig aktiemarknad är ICO myntutbud (coin offering) vilket innebär ett erbjudande utav någon form av digitala tillgångar – kryptovalutor. Det kan även beskrivas som gräsrotsfinansiering via kryptovalutor som Bitcoin eller Ethereum. En ICO är en högriskinvestering men även och en chans för ”startup” företag att få in kapital på kort tid. 

Vem som helst kan göra en ICO!

Om du vill skapa en ny kryptovaluta, starta en ny token, så kan du göra det genom att skapa en ICO. Om du exempelvis vill samla in pengar till ett projekt – gör du en ICO.

Detta fenomen har funnits i några år, men det exploderade under förra året. Se nedan.

ICO-tracker

När man gör en ICO erbjuder man en kryptovaluta. Det gör du av olika skäl, vilket innebär att det finns olika användningsområden.

Läs mer om skillnaden mellan coins och tokens.

Hur skiljer sig ICO från IPO?

Många tror att coins och tokens är samma sak som aktie.

En aktie i traditionell mening är ägarandelar i ett företag av finansiella tillgångar. Aktierna skulle då ge lika stor fördelning av potentiella vinster via utdelning. Detta är en mycket statisk tillgång jämfört med tokens.

För att skapa aktier krävs det en omfattande juridisk process. Företaget måste vara i ”bra form”, ha god likviditet, vinst etc. Kostnaden för att bli börsnoterad är cirka 500.000 kr. En ICO kan vem som helst göra, när som helst!

Token kan representera allt du vill, både fysiskt och virtuellt. Man kan programmera dem för att bestämma deras funktionalitet. Token är därför bredare men kan utan tvekan rymma samma funktionalitet som en aktie.

ICO är mycket enklare

Jag kan göra en ICO imorgon, du kan göra en idag. Det innebär att man kan utveckla sin egen blockkedje-infrastruktur och erbjuda ett coin eller så kan man bygga på en befintlig blockkedje-infrastruktur och erbjuda en token och öppna den för allmänheten.

Förordningar?

För närvarande finns det väldigt få regler kring ICO:s. Man kan i praktiken enkelt skapa ett coin eller en token – starta en hemsida och börja acceptera bitcoin eller ether som betalning för sina coins eller tokens på internet, på den globala marknaden.

Coins eller tokens kan vara något (på riktigt) eller också kan de vara ingenting…

En ICO kan vara ett coin eller en token som du köper för användning av exempelvis en decentraliserad app. Eller så får du lojalitetspoäng genom att köpa coins eller token vilka du kan nyttja.

Därför är det oerhört viktigt att utvärdera och läsa på innan du investerar i en ICO. Som sagt, det kan vara någonting – men det kan också vara ingenting! (Luft). Den första frågan du kan ställa är om företaget verkligen behöver ett coin eller en token?

Utbildning och försiktighet är nyckeln när det gäller ICO: s just nu. Här följer några riktlinjer för hur du kan göra din forskning.

Varför är det High Chaparral när det gäller ICO: s just nu?

Det beror på att det här området är oerhört nytt och det är en perfekt miljö för scammers. En annan anledning är att det finns få regler. Allt fler länder tittar på detta, ämnet har även varit på agendan senast G20 mötet i mars.

Det här är kontroversiellt och när det kommer till ICO:s är det en god idé att lägga skapa förordningar och regler, då det behövs någon form av struktur. Båda utifrån innovation, då många företag vill göra ICO: s men de vet inte vad det betyder ur juridisk synvinkel. Stora företag gör inte ICO:e eftersom de inte känner till de rättsliga ståndpunkterna i sitt land.

Det finns också många outbildade personer när det kommer till ICO:s, vilket betyder att man enkelt kan manipuleras, helt enkelt om man är outbildad. Har man inte tillräckligt med kunskap är det lätt att falla för ICO: er vilka kan vara en bluff.

Många gånger kan en ICO se väldigt legitim ut, men man behöver göra sin research. Det finns vissa saker du kan titta efter i en ICO som hjälper dig förstå om det är en bluff eller inte. För att kunna göra det måste du till viss del förstå blockkedjeteknik, vilken typ av användning har den token eller coinet du är intresserad av att investera i?

Varför är ICO-marknaden en perfekt marknad för svindlare?

ICO-marknaden är väldigt annorlunda än de normala finansmarknaderna på många sätt. Först och främst finns det väldigt få regler inom det här området, vilket innebär att människor kan göra vad de vill. Det kombinerat med hype skapar en miljö där outbildade människor, som vill göra snabba pengar, investerar i värdelösa tokens utan att ens veta det.

Bedragarna kan också nå en enorm marknad, vilket innebär att de bara måste lura en liten andel av investerare för att göra stora intäkter.

Eftersom det inte finns någon lagstiftning än kommer ingen troligen att stoppa dessa ”scammers”. Även om man försökte skulle de förmodligen inte hitta dem, då de sannolikt är anonyma.

Det är en global marknad …

Med ICO:s når man den globala marknaden, varför det är så lukrativt för scammers. Det är lättare att lura någon som lever långt, långt borta snarare än att lura sin granne, vilket betyder att de ärnanonyma. Därför är ICO:s den perfekta miljön och marknaden för scammers.

Det är även svårt att upptäcka ICO:er som är bluff även för personer som är erfarna och kunniga inom området.

De positiva aspekterna av ICO: s

För att utgå från en mer positiv aspekt så är ICO: s framtiden. Så här kommer insamling av kapital till stor del fungera i framtiden, eftersom det är så mycket lättare samt möjliggör ekonomisk integration. Ett exempel på det är att i många länder utan kapital, fattiga länder där det inte finns några riskkapitalinvesterare, inga investeringsänglar, så är det svårt att skapa kapital, oavsett hur bra din produkt eller tjänst är.

Med ICO: er kan du få finansiering, eftersom du nu har tillgång till den globala ekonomiska marknaden och systemet.

ICO:s öppnar dörren för ekonomiskt utestängda länder

Om man bor i ett ekonomiskt utestängt land, vilket är en av världens största orsaker till fattigdom, kan man med ICO:s skapa möjligheter och ha en chans att vara en del av världsekonomin så länge man kan ansluta sig till internet. Med ICO:s kan man finansiera sina idéer och skapa kapital.

ICO:s för redan etablerade företag

Det är också enkelt att finansiera sitt företag även om man redan är etablerad och vill ha mer finansiering för exempelvis ett specifikt projekt, en ny produkt etc. Man kanske vill skapa en decentraliserad app och vill finansiera en utveckling genom att ge de tidiga adoptörer någon form av ekonomiskt incitament.

På så sätt är ICO:s en mer flexibl affärsmodell, ett mer flexiblt sätt att finansiera olika företag, olika företag, olika projekt.

Blockkedjetekniken förenklar

ICO:s är också mycket lättare att hantera. Kunniga inom området anser att vi i framtiden att ha aktier som tokens och ICO:s vilka kommer att ersätta IPO:s. För varför ska du skapa en IPO? Kanske IPO:er fortfarande kommer att vara en ”vanlig” IPO men de kommer att fungera som ICO: s eftersom med tokens kan du överföra dem globalt. Man har inga restriktioner när det gäller likviditet eftersom man kan handla dem på olika marknader – man är inte begränsad till en enda börs som vi i detta fall kan kalla ”old school”. Varför kan man endast handla med en viss aktie på en börs?

ICO:s är tillgångar som är programmerbara, vilket betyder att de kan vara aktier, de kan vara lojalitetspoäng, de kan vara kuponger, dapps och så vidare. De kan bara vara allting. Vilket är bra eftersom det ger dig flexibilitet, det ger dig kontroll över vad du gör med dina tokens, men det krävs att man är vara extremt försiktig eftersom vissa tokens, som tidigare sagts, kan vara vad som helst, vilket betyder att de också kan vara en bluff!

Så när du köper tokens eller mynt i en ICO, behöver du verkligen veta vad du köper. Är det något eller är det ingenting?

 

Följ min blogg på Bloglovin

Foto:
unsplash-logoLuca Upper

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.