Vad är ”mining” och hur funkar det?

Vad är "mining" och hur funkar det?

Efter att ha gått igenom en del material så finns det inte något jätteenkelt sätt att förklara mining men jag har som mål att göra det lättförståeligt. Det som gör det lite komplicerat är att det finns många aspekter att kika på när det kommer till mining för att förstå helheten. Syftet med mining är att göra den digitala valutan stabil, säker och säkrad.

Vad är syftet med mining?

Mining finns för att säkra nätverket (exempelvis Bitcoin, men det finns allt fler) eftersom det inte finns någon central server, ingen regering, ingen centralbank, så alla transaktioner måste på något sätt säkras, vilket sker genom ”mining” där den digitala valutan säkras genom att skapa alla incitament på ett ärligt sätt.

Vad är mining?

Själva ordet kan ses som en parallell till gold mining! Gruvdrift – direkt översatt, men själva processen är inte direkt densamma. Men de som utför det utsätter sig för samma typer av risker fast i andra typer av former.

När det kommer till vanlig ”guldgrävning” så adderar man in personlig energi i det hela. Du extraherar guld och slutligen utifrån vad din energi kostar för att få det/hitta guldet avgör hur mycket vinst du kan göra.

Så om du träffar en guldådra direkt är din avkastning på din energi absolut fenomenal. Men om det tar lång tid och du aldrig hittar guldet, då är avkastningen med andra ord inte så bra.

När det kommer till digital valuta eller kryptovaluta – oftast omtalat i form av Bitcoin (bara ett exempel) så är ordet mining centralt i sammanhanget. Av den anledningen att de som utför mining är de som letar fram de olika matematiska algoritmerna som slutligen blir ”coins”.

Coin är egentligen inte ett helt optimalt namn i sammanhanget då det rent fysiskt inte finns några mynt. Utan det hela handlar om att hitta de matematiska algoritmerna som skapar coins i slutändan.

I början när man började kunde i stort sett vem som helst utföra ”mining” som exempelvis Bitcoins. Totalt kan man uppnå 21 miljoner Bitcoins och det beräknar man nå till år 2140.

Utifrån hur tekniken ser ut nu. Det de (miners) investerar i form av processorer och datorkraft liksom elektricitet bör ges någon form av belöning. Vilket de får. Men ju mer Bitcoin som produceras genom mining, desto mindre belöning får de, däremot ökar istället transaktionerna. Vilket idag är en kompletterande inkomst i sammanhanget.

Att hitta de första matematiska algoritmerna var inte helt svårt men ju färre det finns kvar att mina’ desto svårare att skapa ett – vad man kallar – ett block i blockkedjan (blockchain).

Se det som en bok där man skriver upp varje transaktion och mellan vilken detta har skett (inte vid namn utan via nummer), när en sida är slutförd (full) så är ett ”block” klart och man går över till nästa sida och därmed startas ett nytt block i blockkedjan. Läs mer här om hur Blockchain fungerar.

Så tänk dig att du varje dag letade och hittade guld – men i det här fallet är datorerna de som söker matematiska algoritmer och extraherar ”guld” – i det här fallet digital valuta.

Vad riskerar de som utför mining?

Främst så investerar de mycket pengar för att göra nätverket ärligt och säkert genom att investera i utrustning och elektricitet och på grund av den ärligheten och investeringen vill de såklart ha belöning/rabatt.

Angående elektricitet vid mining

Låt oss föreställa oss att Bitcoin får 10 gånger fler användare, så hur mycket mer hash-kraft är nödvändigt vid mining? I det fallet finns det inte något förhållande och det är därför många blir förvirrade och många refererar till att mer elektricitet används. Men det finns ingen koppling mellan antalet personer som använder nätverket och mängden el som används för mining.

Mining används för att säkra nätverket och det bryr sig inte om hur många transaktioner som görs eller hur mycket aktivitet som pågår. Mining processen är separerat från antalet användare. Så det kan hantera 10 gånger fler användare. Skalningsfrågan (antalet utökande av användare) har inte att göra med hur mycket kraft (elektricitet) du har.

Skalningsproblemet har att göra med arkitekturen av Blockchain-storleken medan hash-kraften kopplas bort från antalet användare. Även om Bitcoinpriset skulle stiga och det är lönsamt att göra mining och mining-belöningen ökar så vill naturligtvis fler människor utföra mer mining såväl som att vara en del av mining nätet. Så indirekt kan användarna öka priset men tekniskt finns det ingen koppling.

ASIC – Application Specific Integrated Circuit Chips är specifikt designade för Bitcoin mining (mining sker på olika sätt beroende på om det exempelvis handlar om Bitcoin och Ethereum) de är snabbare och samtidigt mer energisparande.

Fördelar med att utföra mining

En fördel med att utföra mining är att de som gör det får den digitala valutan på till stor rabatt. Varför?

Nr 1. de tar in den digitala valutan i omlopp.

Nr 2. Miners lägger in energi, inte annorlunda än vad en guld grävare gör när han tar ut en panna för att leta guld. Miners lägger energi som de får ut i ”coins” i verkligheten och i omlopp. En guld grävare säljer guld till marknaden, på samma sätt som miners säljer coins till nätverket.

Miners är de som tar den stora risken, de som utför den första ansträngningen, miners är de som utfärdar den digitala valutan och säkrar nätverket.

 

Jag är medveten om att det inte är supertydligt förklarat, men hoppas det gav lite input, att pussla ihop med så många andra bitar när det kommer till digital valuta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.