Vad är skillnaden mellan ”coins” och tokens? (egentligen)

Vad är skillnaden mellan "coins" och tokens? (egentligen)

Coins och tokens är två begrepp som ibland eller ofta kan vara svåra att hålla isär. Eller hur? För ena stunden pratar folk om tokens och nästa stund coins! Men vad är skillnaden? Man skulle kunna klassificera båda begreppen som kryptovalutor men coins är inte detsamma som tokens. Jag tänkte ge mig på att försöka förklara både ur ett tekniskt perspektiv men även ur investeringsperspektivet. 

Varför behöver man känna till de tekniska skillnaderna?

Om man förstår någorlunda ur teknisk aspekt så är det lättare att förstå resterande. Först och främst kan man säga att vi kan skapa vår egen kryptovaluta – rent tekniskt. Men vad krävs för att göra det? Första alternativet är att man måste skapa ett eget blockchain-nätverk, bygga upp hela infrastrukturen från början och sedan skapa sin egen kryptovaluta. I praktiken skulle det vara rätt svårt, för att inte tala om dyrt. Du behöver ha ett community och utöver det krävs det en hel del jobb. Särskilt om du vill ha ett säkert nätverk med mycket hashing power som säkerställer nätverket, något som kan vara extremt svårt att göra.

Så vad är alternativet? Du kan använda en befintlig plattform som Ethereum och bygga din kryptovaluta ovanpå den plattformen . Tokens är kryptovalutor som byggs en annan plattform, som exempelvis Ethereum (det finns fler plattformar i dagsläget än Ethereum).

En viktig aspekt är att förstå att tokens är det som kallas ”smarta kontrakt”, det vill säga programvara som körs på toppen/ovanpå Ethereum, vilket praktiskt sett innebär små bitar av programmeringskod. Det krävs en viss typ av standard för att kunna utforma tokens och i Ethereum nätverket är det ERC20 standarden som gäller.

Vad är ERC20 och varför behöver vi det?

Eftersom vi på egen hand kan publicera/skapa en token ovanpå Ethereum krävs det att alla tokens på den plattformen har samma standard och liknande struktur för att fungera. Den standarden heter ERC20 och anledningen till varför den finns är för att alla tokens byggda på Ethereum ska ha samma struktur.

Om alla tokens är byggda på helt olika sätt, utan en struktur, skulle det bli omöjligt att till exempel skapa en ”wallet” som ska kunna hantera olika tokens, därför krävs det att alla kan och känner till samt förväntas ha den strukturen. ERC20 definierar därför den struktur som alla Ethereum tokens följer.

Vad är då ett ”coin” i förhållande till token?

Coins är lager nummer 1 på plattformen. (Se illustraion nedan) Till exempel – Ethereum är plattformen – lager 1 och på ovanpå har vi tokens konstruerade som smarta kontrakt. Ether är Ethereums ursprungsvaluta och därmed ett coin. Och man använder ether som bränsle för smarta kontrakt. Så om man vill distribuera en token, så krävs det att man har Ether. Detta är den tekniska skillnaden att coins är lager ett, tokens är lager två.

illustration skillnad mellan coins och token

Bitcoin är som bekant ett coin och om vi har token byggda ovanpå bitcoin så är dessa tokens! Det är alltså en teknisk skillnad när det gäller arkitekturen och när det gäller det faktiska förhållandet mellan coins och tokens.

Skillnaden ur investeringssynpunkt

Det är viktigt att förstå de tekniska skillnaderna mellan dessa begrepp och även förstå det ur en investeringssynpunkt. Eftersom det finns stora skillnader och för dig som investerare eller för dig som entreprenör är det därför bra att känna till dessa skillnader.

Ur investeringssynpunkt kan coins betraktas som ”medel” om de har tokens byggda ovanpå. Coins kan betraktas som mindre riskabla investeringar utifrån framgången för de tokens som byggs ovanpå plattform.

Om vi tar ett exempel: Om vi utgår från att Ethereum är plattformen (som lager 1) och sedan har de olika tokens som byggts ovanpå Ethereumplattformen blivit populära, vilket betyder att exempelvis token A är mer populär än token D, token C är inte alls populär. (se illustration ovan) Anledningen till att token A är den populära grundar sig förmodligen på att den har en decentraliserad applikation (DAPP) ovanpå Ethereum. (mer om decentraliserade appar längre fram).

Det krävs ether för att driva smarta kontraktet som betyder att token A förmodligen har flera smarta kontrakt. När du köper ether – investerar du indirekt i olika tokens. Ethereum-plattformen kan indirekt liknas vid en fond, för om de olika projekten (tokens) lyckas, kommer människor att behöva ether för att skapa ”bränsle” för dem vilket i sin tur ökar efterfrågan på ether. Ether har också ett värde i sig självt i sitt coin, vilket inte är strängt knutet till de tokens som är byggda ovanpå plattformen.

Summering

En token är vanligtvis utvecklad ovanpå en existerande blockchain och eko-system som Ethereum, där ett säkert nätverk och kryptovaluta redan är etablerad. De flesta ICO’s (Initial Coin Offering) som skapats är byggda på det sättet. Ett coin är ofta utifrån en ny blockkedja som har skapats utan något redan etablerat eko-system eller plattform underifrån.

 

Jag hoppas det gav dig någorlunda insikt i vad skillnaden mellan coin och tokens är. Dela gärna! 🙂

Foto: unsplash-logoJon Tyson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.