Vad är skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin?

Vad är skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin?

Ethereum har jämfört med Bitcoin ett mer flexiblare användningsområde. Bitcoins vision är att bli en global valuta och betalsystem. Ethereums vision är att bygga en global världsdator så att du som person ska kunna skriva program som du sedan laddar upp i ”the cloud” (Ethereum nätverket), alltså ett mer flexiblare men även större användningsområde jämfört med Bitcoin.

Vem står bakom Ethereum?

Ethereums skapare är Vitalik Buterin.

Vitalik arbetade från början med Bitcoin Magazine, och inom branschen och han såg möjligheten att expandera den ursprunglia Blockchain-tekniken samt ett tillfälle att expandera den ursprungliga – som är associerad med Bitcoin.

Så först och främst är Ethereum ett helt annat typ av protokoll jämfört med Bitcoin – byggt på blockchain tekniken.

Ethereum har funnits i cirka 3 år, så befinner sig fortfarande i ett väldigt tidigt stadium.

Hur fungerar Ethereum?

Den finns inte på någon fysisk server utan Ethereum körs på tusentals datorer runt om i världen. Idén är att man ska kunna köra väldigt viktiga infrastruktur (saker) på nätverket och samtidigt veta att det inte går att stänga ner eller hacka och är helt decentraliserat.

Ethereum i sig är ett protokoll och när du laddar ner Ethereum-klienten är du en del av Ethereum-nätverket och du utför dessa smarta avtal skrivna av andra människor. Koden – för ”smarta kontrakt” lagras på Blockchain liksom koden för Ethereum, på den faktiska plattformen finns klienten på din dator.

Bitcoin är specifikt för betalningar samtidigt som Ethereum är byggt för alla möjliga lösningar. Exempelvis kan du ha ett helt distribuerat casino i Ethereum – det finns ingen ägare utan endast spelare som spelar mot varandra.

Tanken är att man ska kunna bygga applikationer – som Ethereum kallar DAPS – Distributed Applications. Tanken med Ethereum är att ge utvecklarna en grund till en plattform för att bygga DAPS och dessa applikationer löper på ett decentraliserat sätt. Det utförs inte på någons enda dator – utan den körs på många datorer och det är omöjligt att stänga ner det.

Ethereum använder också blockchain-tekniken men istället för att spara transaktioner på blockchain, sparas Ethereum applikationer i form av olika tillstånd. Så vad är ett tillstånd? Det innebär att applikationerna på Ethereum-datorerna sparas just i det tillståndet applikationen är uppbyggd när det körs, det tillståndet sparas i blockchain.

Ett exempel på detta är: När du går in på exempelvis någon webbsida, du blir intresserad av produkt eller tjänst på sidan. Du fyller i din mailadress för att få nyhetsbrev till exempel. Det gör att när du öppnar din mailbox så finns oftast ett välkomstbrev där från företaget där du fyllde i din mailadress. Dessa mail kommer du fortsättningsvis att få då du en gång anmält intresset. Oftast är dessa mail automatiserade, så när du har fått det första, så kommer snart ett 2:a inom kort osv. Alltså en trigger – triggern’ i det här fallet var att du skrev din mailadress och klickade på ok.

Bitcoin är endast en valuta-applikation som körs på blockchain, så man kan säga att Bitcoin endast är en penga-applikation.

För- och nackdelar när det gäller Ethereum

Ethereum är mer flexibelt jämfört med Bitcoin då de har fler utvecklare. Ethereum är ett främst ett mjukvaruföretag där andra mjukvaruföretag som utvecklare och startup’s kan bygga på själva plattformen.

Precis som med Ethereum-protokollet behöver du en liten mängd Ether för att köra din applikation – precis på samma sätt som du behöver bensin för att köra bil. Så utan en liten mängd Ether kan du inte genomföra de ”smarta kontrakten”.

Ether

Ether är den token du använder för att betala för ”smart contracts” på Ethereum.

Det finns alltid någon typ av ekonomi inbyggd i decentraliserade applikationer så Ethereum har sin egen ursprunliga Token som heter Ether. När du vill utföra ”smart contracts” på Ethereum måste du betala med Ether så att de som kör din kod och skaparna blir kompenserade, eftersom du kan skriva vilken typ av kod som helst på Ethereum, har de ett sätt att förhindra spam. Exempelvis kan en programmerare skriva vilken typ av program och kod som helst som utföra miljoner olika operationer, men som användare i Ethereum nätverket måste jag betala för varje operation. Av den anledningen förhindrar man spam.

Ethereum programmerarna skapade givetvis ett väsentligt belopp av Ether till sig själva vid starten liksom hjärnan bakom Bitcoin själv investerade i 1 miljon Bitcoin vid starten (2008). Det finns därför givetvis intresse i att ständigt utveckla och förfina systemet så att Ether stiger i värde. Liksom i allt annat.

Ethereum hade även sina egna ICO’s redan 2014 då det skapades, så de som startade Bitcoin projektet kunde vara delaktiga i ICO genom Ether med Bitcoin och på det sättet få några Ether till ett väldigt billigt pris jämfört med vad Ether står i idag. Så det är på det sättet det initial startades. Eftersom det idag finns så mycket finansiering i Ether, så har Ether exploderat till närmare 1000 dollar/Ether (2017-01-04). Idag säger många experter att de har betalt i form lön som på ett normalt företag. (Ivan on tech – podd)

Det man ska ha klart för sig är att Ethereum befinner sig i startfasen samt att det inte är en valuta. Ethereum är endast driven för decentraliserade applikationer, vilken är den stora skillnaden i förhållande till Bitcoin. Ether kan behandlas som en valuta som människor gör nu, man kan handla och köpa saker med Ether på de plattformar som accepterar att få betalt i Ether. Bitcoin är ren valuta och inget annat.

Programmeringsspråk när det kommer till Ethereum och Bitcoin

Ethereum är baserat på Javascript, det programmeringsspråk väldigt många använder idag jämfört med C++ som Bitcoin är baserat på. Ethereum använder sig av JavaScript och programmeringsspråket Solidity – en parentes. Det finns idag väldigt många javascripts programmerare än C++ programerare.

När man köper en Ether – vad får man då?

Med en Ether betalar man för att få ett program att köras. Man konverterar Ether till ”bränsle” (att skapa applikationen) och med det bränslet betalar man för själva kontraktet (smart contracts) – helt enkelt för att om det skulle vara gratis att köra kontrakt eller program i Ethereum nätverket skulle det därmed bli väldigt många användare och systemet skulle därför krascha. Det har därför byggts utifrån marknadsmekanik. Ethereum har inte som syfte att vara en valuta, utan inriktningen är att systemet ska vara så effektivt som möjligt.

Det finns inget maxbelopp satt för hur många Ether som kommer skapas (som det finns i Bitcoin). De är mer inriktade på att bygga applikationer än exempelvis utbetalningar.

Vad är distribuerade system?

Det står mycket skrivet om decentraliserade applikationer – system, men vad innebär det? Så först börjar vi med motsatsen – distribuerade system:

Ett distribuerat system kan centraliseras, till exempel i Amazon har de många, många servrar, men fortfarande en enhet.

Exempelvis, låt oss saga att vi har en idé som vi vill genomföra, vi startar en crowdfunding på Kickstarter.com där vi sätter ett mål att nå en viss summa för vårt projekt. Om vi inte når det målet så får alla som bidragit med pengar till idén tillbaka sina pengar – ett villkor för de som vill investerar/bidrar. Ett sätt att implementera detta är att exempelvis använda sig av Kickstarter (det finns många fler) – Kickstarter har koll på hur mycket pengar vi uppnått som olika investerare/människor bidragit med och om vi inte uppnår det mål vi satt för att idén ska fungera/gå att genomföra till ett visst datum så sänder Kickstarter tillbaka de pengar som investerare/personer bidragit med. Kickstarters server håller koll på det. Det är ett exempel på en centraliserad version.

Motsatsen – Vad är decentraliserade system (som Ethereum)?

Om vi ser till en decentraliserad version innebär det att vi har en decentraliserad applikation på exempelvis Ethereum och alla bidrag sänds till den specifika decenteraliserade applikationen. Pengarna sänds därmed inte till de som söker investerare/bidrag till de som har själva idén vilket är tryggt för de som investerar. Den decentraliserade applikationen har koll på hur mycket pengar som samlats in och av vem. Om vi inte når det mål vi satt upp till ett visst datum så kommer applikationen själv att skicka tillbaka pengarna till de som investerat/bidragit.

På så vis kan ingen ändra hur denna decentraliserade applikationen fungerar, ingen kan bara gå och ändra koden för den decentraliserade applikationen. Så människor som bidrar med pengar till vår insamling kan vara 100% säkra på att om vi inte når vårt mål kommer pengarna att returneras.

Skillnaden mellan decentraliserad och centraliserad

I fallet när det kommer till distribuerade system måste människor lita på mellanhanden som till exempel Kickstarter, att deras server fungerar korrekt och att deras server kommer att fatta alla beslut korrekt samt ha koll på vem och hur mycket pengar som ska skickas tillbaka. Medan på det decentraliserade sättet läser datorerna själva koden, kan de verifiera koden för den decentraliserad applikation och vara 100% säkra på att de skickar pengar till ett ”smart kontrakt” till den decentraliserade applikationen.

Källor: 

Ivan on Tech

Ameer Rosic 

Ludvig Öberg

Podd: Invest like a boss – episode 71

Med mera.

OBS! Jag är långt ifrån ett proffs. Detta är ett sätt för mig att lära mig hur det hänger samman och därmed kunna göra smartare val. Jag hoppas du även får kunskap i ämnet – kommentera gärna eller ge feedback.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.