Vad är skillnaden på decentraliserade system och distribuerade system?

Att förstå Blockchain tekniken känns inte helt enkelt, men om man hittar sätt att jämföra så blir det enklare. Kanske detta förenklar din förståelse för Blockchain och då även kryptovalutor?  Även om Blockkedje-teknik är väldigt mycket mer så. 

Det finns olika databas system. Dessa går att dela upp i tre olika delar med olika funktioner och olika syften. De tre olika systemen är centraliserat databas system, distribuerat databassystem och decentraliserat databas system. Fokus kommer ligga på distribuerade system och decentraliserade system. Vad ett centralt databassystem är – kan lättare beskrivas med en enkel illustration – se nedan.

decentralized---distributed-systems

Vad är det för skillnad på decentraliserade system och distribuerade system?

Båda dessa är lika på ett sätt. Båda systemen kan ha nätverk utspridda över hela världen. Ett av exemplen för decentraliserat system är Bitcoin som består av ett nätverk av datorer över hela världen. Det är upplagt på ungefär samma sätt med distribuerade system. Ett exempel på distribuerat system är Amazon, de har servrar över hela världen de med, men skillnaden ligger i auktoriteten.

När det kommer till Bitcoin så finns det ingen högre makt som kan bestämma hur vissa saker ska och bör vara av olika skäl. Som att flytta transaktioner, etc, så går det inte att göra i ett decentraliserat system som Bitcoin. Däremot i ett distribuerat system så finns det en central myndighet/auktorietet. Amazon corporation bestämmer exakt vad som ska finnas i varje databas de äger.

Fördelar och nackdelar med decentraliserade kontra distribuerade system?

Ett decentraliserat system är ineffektivt och svårt att hantera, du behöver inte lita på någon myndighet då det finns ett nätverk som ser till att allt blir korrekt. Låt säga att du vill köpa Bitcoin, men så länge du inte har tillgångar att köpa för så kommer du inte att kunna köpa! Alltså att det går inte att köpa något för något du inte har! Nätverket har även koll på att du inte kan spendera samma pengar två gånger, etc. Ingen kan heller stänga ner ett decentraliserat nätverk eller korrigera tidigare transaktioner – som att exempelvis sudda ut eller korrigera dem etc.

När det kommer till ett distribuerat system så är nackdelen att du lägger din tilltro till företaget, myndigheten, banken etc. Vill du exempelvis köpa en bok på Amazon, eller ett klädesplagg på boozt.com så litar du helt enkelt på att det du betalar för varan också kommer levereras till din adress och utöver det förväntar du dig/litar du på att de tar hand om dina uppgifter på ett korrekt sätt, att de helt enkelt inte utnyttjar din information i annat syfte än att skicka dina varor till din adress. Detta är kanske inte något vi tänker på särskilt ofta, men vi har en tilltro till de företag vi väljer att använda på nätet där det finns en myndighet, organisation osv. bakom.

Facebook är även ett distribuerat system och jag tror de flesta vet vid det här laget att Facebook mer eller mindre äger de bilder du lägger ut liksom har stor insyn i dina konversationer på messenger, etc.

En annan nackdel med distribuerat system är att deras servrar kan stängas av. Men även distribuerade system som Facebook, Amazon etc kan stängas av. Visst är det kanske osannolikt att alla deras servrar stängs av samtidigt men en server kan stängas av och just den servern kan ha påverkan på de andra servrarna.

Blockchain – Blockkedjan

När man talar om Blockchain (Blockkedja) menar man att det helt enkelt är en databas, den lagrar information. Men Blockchain är även ett nätverk utspritt på väldigt många datorer och varje dator har en kopia av hela databasen. Det som egentligen är den viktigaste aspekten är att det finns ingen central auktoritet – vilket betyder att ingen kan ta sig in i databasen och flytta inlägg i databasen, ingen kan ändra informationen som finns där på grund av att det finns ett nätverk av datorer som dem emellan bestämmer vad som är sant och inte sant. Det är även de som bestämmer vad som ska finnas i databasen och inte.

På det sättet är därför Blockchain decentraliserat vilket innebär att ingen enskild part, enskild organisation, bank eller regering kontrollerar databasen.

Det betyder också att man inte kan stänga ner Blockkedjan. Ungefär som att man inte heller kan stänga ner Internet, åtminstone är det en väldigt svår uppgift att genomföra.

Kryptovalutor är baserade på Blockchain teknik. Många av kryptovalutorna har olika användningsområden och många av dem är skapade av olika skäl. Några av dem är lika varandra som Bitcoin och Lightcoin. Några av dem har helt olika användningsområden som exempelvis Ethereum, för att nämna de mer omtalade.

Varför är Blockchain revolutionerande?

Blockchain kommer revolutionera industrin, underhållningsindustrin, fastighetsvärlden, tillverkningsindustrin och mycket mer. Så Blockchain handlar egentligen inte bara om pengar och olika kryptovalutor, även om det är den stora debatten i dagsläget. Det handlar som sagt om så oerhört mycket mer.

Foto:

unsplash-logoadam morse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.