Vad betyder ”informational silos”?

Vad betyder informational silos?

Informational silos är ett annat begrepp som ibland dyker upp inom kryptovärlden. Vad det betyder är helt enkelt att jag kan ha en molnleverantör (cloud) som hjälper mig. Du kan ha en annan molnleverantör som hjälper dig. Det betyder att jag har min information i mitt moln och du har din information i ditt moln, vilket motsvarar ”informational silos”.

Bitcoin är till exempel ett globalt nätverk som innebär att alla använder samma databas, samma blockkedja. ”Informational silos” elimineras. Läs mer om consensus så kommer du kunna sätta ordet i ett större sammanhang.

Informational silos är ett stort problem

Till exempel när det kommer till vården. Låt säga att du reser utomlands, något händer med dig så att du måste uppsöka sjukhus. Där vill du ha möjligheten att visa din hälsoinformation eftersom det skulle underlätta för läkarna i landet du besöker att exempelvis ge dig rätt medicinering. I normala fall kan vi inte flytta sådan typ av information till sjukhuset i det land du befinner dig i med anledning av att alla länder använder olika ”informational silos”.

I och med blockkedje teknik är det omöjligt. Även i Sverige använder sjukhus olika system för lagring av information.

Med blockchain-teknik är det möjligt att ha en global infrastruktur när det gäller informational silos, eftersom i blockchain finns det consensus vilket betyder att vi kommer överens om vad som är sant eller falskt på global nivå utan mellanhand, du styr över din egen data. Utöver det skapar mellanhänder stora kostnader.

Foto: unsplash-logoSam Schooler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.