Vad betyder Peer-to-Peer?

Vad betyder Peer-to-Peer?

Ofta får man höra uttrycket Peer-to-Peer i Bitcoin och Blockchain sammanhang, att Bitcoin är peer-to-peer pengar. Men vad betyder det egentligen? 

Vad betyder peer-to-peer

Det hänvisar till en arkitektur som används i datateknologi eller nätverk eller distribuerade system för att beskriva förhållandet mellan deltagare och ett system.

Bitcoins arkitektur är peer-to-peer eftersom varje deltagare i nätverket har samma nivå i bitcoin-protokollet. Det finns inga speciella bitcoin noder; alla noder är desamma. Vilket betyder att ingen kan ha en ”högre” alternativt ”lägre” nivå, alla har samma betydelse/värde.

Peer-to-peer innebär att när du skickar ut en transaktion till nätverket (blockchain), så behandlas alla transaktioner på likvärdigt sätt. Ingen har förtur osv. Det vill säga, att det är ett decentraliserat system.

Om du loggar in på Facebook och du har ett konto där så använder du inte ett protokoll. Allting styrs av Facebook, vilket är ett distribuerat system. Du har en inloggningssession och all data ägs av Facebook. Man kallar den typen av data arkitektur för klient-server. Bitcoin är annorlunda eftersom det är ”peer-to-peer”, på samma sätt som exempelvis email är.

Läs mer om decentraliserade och distribuerade system i ett av mina tidigare inlägg. 

 

Foto:

unsplash-logoPapaioannou Kostas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.