Vad Blockchain är och hur det fungerar, enkelt förklarat

Vad Blockchain är och hur det fungerar

Blockchain decentraliserar kontroll som hjälper oss att flytta samhället från en pyramid med begränsat rum i toppen till  webben med mer tillgång till möjligheter och mer konsensus om vad som är värdefullt. Ekonomisk frihet är nästa stora utmaning av vår tid och vi kallar det värderevolutionen och det är i det sammanhanget som ordet Blockchain är centralt. Blockchain är tekniken bakom all kryptovaluta och i framtiden tekniken bakom mycket mera. 

Pengars betydelse

För att sätta Blockchain i rätt kontext i sammanhanget så börjar jag här. Pengar är det som är det mest centrala i våra liv och ändå vet vi inte särskilt mycket om hur det fungerar. Helt enkelt för att ingen egentligen undervisar i VAD pengar är mer än att det har ett tillskrivet värde, att vi handlar med dem, får dem på vårt lönekonto, lånar till våra boende mm. Men det finns så mycket mer att tillägga.

Att det är det mest centrala i våra liv och i samhället grundar sig i att man i varje problem i vårt samhället är orsaken alltid pengar, eller bristen på pengar.

Utgångspunkten för Bitcoin (då det råkar vara ”pappa” bland all kryptovaluta) och tekniken bakom det – som kallas Blockchain, är för att vi ska kunna skicka digitala pengar via det offentliga internet direkt mellan oss utan någon mellanhand/granskare, som en exempelvis en bank.

Vi använder ju pengar digital redan idag!

Du kanske tror att, som jag gjorde det, att tjänster som paypal och online banking, redan låter oss skicka pengar online, men tyvärr inte. Inte på det sätt som kryptovalutorna grundar sig på. Eftersom pengar faktiskt inte flyttas direkt mellan oss på internet. Pengarna cirkulerar i stängda privata nätverk som ägs av banker och regeringar. Varje gång du skickar pengar eller betalar något, måste du indirekt be om tillåtelse av de privata nätverken (bank, regeringar, etc) plus betala avgifter för att flytta pengar runt i deras system.

Det brukade finnas en bra anledning till det här eftersom värdet som sparats i pengar är väldigt annorlunda än de typer av information som vi brukar dela på nätet. Du ser att information som text, videor, bilder kan förekomma på många ställen samtidigt. När du skickar en bild till någon har du och personen du skickade till – samma bild.

Med värde som pengar så kan det endast existera på bara en plats i taget. När du ger pengar till någon har du inte längre dem, de är inte längre dina.

Med pengar är det väldigt väsentligt att veta att du inte får en kopia, och ingen har hittills funnit något för att säkra ett öppet nätverk, som internet på ett sådant sätt att det skulle garantera att våra pengar inte kan ändras, kopieras eller dupliceras fram tills nu.

För att förstå nuet behöver vi känna till historien

Om vi backar bandet till tiden före internet. Hur flyttades informationen då? Du behövde be om tillåtelse hos en nyhetstidning, tv-station för att få ut din åsikt. Sedan internet kom så kan vem som helst dela sina åsikter, sin idé, vad som helst men vem som helst direkt och väldigt billigt mellan oss.

Informationsrevolutionen förändrade helt vårt samhälle. Alla med en bärbar dator kunde med sina åsikter nå ut till hela världen, vem som helst (i alla fall i usa) kunde kandidera i val och det var bara genom att dela de idéer som lagrats i information. Vad betyder det för det värde som sparas i pengar?

Den nya teknologin Blockchain skapade ett internet av pengar som skulle göra det möjligt för oss att handla fritt, direkt mellan oss utan att begära tillstånd eller betala ”portvaktare”. Konsekvenserna för samhället för att ha ett öppet globalt nätverk för fritt utbyte av pengar mellan människor är lika stort som internet.

Så vad är Blockchain?

Blockchain är ganska tekniskt och utmanande att beskriva, för att inte tala om komplext. Så därför ska jag försöka beskriva det genom att ge dig en bild/metafor som fungerade bra för mig. Som jag nämnt i mina tidigare inlägg kring kryptovaluta så är jag inget proffs, men jag vill förstå och kanske det även kan hjälpa dig(?)

Tänk dig en magisk bok. Den som vill kan få en kopia av den här boken gratis. Det som är magiskt med den är att alla kan lägga till textrader i boken och dessa raderna kommer automatiskt att visas i allas bok. Föreställ dig att dessa rader inte bara är text utan transaktioner, så boken är som en databas eller ett excel-blad och att det är en lång och växande lista av alla transaktionsuppgifter som någonsin lagts till.

Boken är så ”magisk” att en transaktion som inte kan äga rum, låt oss säga på grund av otillräckliga fonder eller ett felaktigt lösenord avvisas automatiskt av boken. Men när en rad har angetts kan den aldrig ändras eller raderas. Varje sekund som sidorna i hela boken ”checkar in” (kollas av) med varandra för att se till att de synkroniseras och varje gång en sida är verifierad, så är den sluten för alltid.

Det enda sättet att förstöra den här boken är att förstöra varje enskild kopia som finns överallt. Så även om den ursprungliga författaren förstör den ursprungliga kopian kommer boken att fortsätta leva.

Det är ungefär så Blockchain fungerar och dess makt är att låta ett nätverk fungera på ett tillförlitligt sätt utan att det behövs någon central kontroll. Det gör det genom att koppla datorer till ett nätverk så att de tillsammans har ansvaret för att köra och säkra systemet. Det gör det möjligt för användarna att i förtroende, inte i magi 😉 men genom en transparent algoritm som loggar tillförlitligt och överför värde från en plats till en annan utan central kontroll.

Det kan liknas vid ett typiskt Google doc men utan Google. Ingen kan stänga ner det eller ändra villkoren för servicen, det är helt decentraliserat och ”magiken” i det – är matematik.

En av anledningarna varför Bitcoin råkar vara störst

Bitcoin var den första decentraliserade valutan byggd på Blockchain-tekniken. Det var den revolutionära gnistan som inspirerade tusentals entreprenörer att tänka på världen utan monopol gällande värdeöverföring mellan människor. Idag finns det drygt 600 miljarder dollar lagrade i kryptovalutor, varav Bitcoin står för närmare 50% av det värdet och vissa tror att det kommer att växa oerhört mycket mer under det kommande decenniet. Det är mycket värde som sparas i pengar som inte utfärdas eller kontrolleras av någon…

Det här är de första pengarna någonsin på nätet och det är bara början. Idag finns det över 1000 kryptovalutor som redan finns på marknaden. Det finns även en ny generation av Blockchain-teknik som anpassar pengar på ett ännu mer sofistikerat sätt (Ethereum).

Om vi laborerar med tanken…

Tänk dig en valuta som betalar sina egna skatter så att du inte behöver lämna in någon deklaration varje år? Föreställ dig en valuta som automatiskt ger rabatter till vissa medborgare vid själva inköpet, medborgare som seniorer, arbetslösa och många andra som inte behöver jaga sina fördelar.

Vi kan skapa en mycket smartare penningmängd. Pengar som är skräddarsydda för att möta våra förändrade och mångsidiga behov. Pengar som matchar komplexiteten i vår moderna ekonomi och som speglar våra moderna värderingar.

Med Blockchain teknik kan vi nå längre än pengar, kom ihåg hur vi sa att det är makt som låter ett nätverk fungera på ett tillförlitligt sätt utan en central kontrollpunkt: Tänk på de andra tjänsterna i våra liv förutom pengar som också kontrolleras centralt.

Hur skulle ett socialt nätverk se ut utan ett företag i centrum som behåller alla vinster som genereras av vårt innehåll och våra insatser.

Hur skulle ett nyhetsnät se ut, utan ett medieföretag i mitten med styrelsmedlemmar, aktieägare och politiker.

Hur skulle ett digitalt moln se ut utan servrar i mitten utav det om det inte vore för hur våra datorer är ihopkopplade via nätet?

Dessa projekt och så många fler pågår redan i Blockchain och de förändrar i grunden hur vi slår samman och hur vi delar våra resurser.

 

Hoppas det gav dig lite nycklar till större förståelse för Vad Blockchain är och hur det fungerar, enkelt förklarat?

Dela gärna om du tror någon mer skulle ha nytta av inlägget.

unsplash-logoMarkus Spiske

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.