Vad står egentligen ordet ”consensus” för?

Vad står egentligen ordet ”consensus” för?

Consensus är ett ord man ofta hör i kryptosammanhang. Men vad står det för? Vad betyder det? I decentraliserade system krävs det att man måste nå en överenskommelse gemensamt, vilket är vad man menar med ordet consensus. Wikipedia definierar det som övergripande överenskommelse vilket givetvis är en mycket mer passande beskrivning.

Consensus och decentraliserade system

Först och främst måste man förstå att kryptovalutor och blockkedje baserade system är decentraliserade – vilket betyder att det inte finns någon central part, organisation, server eller person som bestämmer vad som är sant och inte.

Demokrati och ”consensus”

Intressant är att vi människor har haft olika slags konsensusmekanismer under århundraden. Demokrati och diktatur är sätt att nå enighet men på helt andra sätt. Det handlar om att nå en slutsats och nå ett beslut som en grupp.

Det är inte detsamma som den demokrati vi är vana vid, som exempelvis vid val, eftersom vikten av din röst beror på hur mycket pengar (ur amerikansk aspekt) du har i valmöjligheterna i verkliga val skulle alla röster ha lika vikt (åtminstone teoretiskt).

Consensus och kryptovalutor

När det kommer till kryptovalutor har vi inte en centralbank eller server som verifierar transaktionerna – transaktionerna verifieras på ett decentraliserat sätt genom att nå överenskommelse om nätverket.

Det finns olika typer av nätverk. Kryptovalutor baseras på decentraliserade nätverk. Här kan du läsa mer om hur de olika typer av nätverken fungerar .

Om vi gräver lite djupare i beskrivningen av vad ”consensus” betyder

I ett decentraliserat system så finns det som sagt ingen central myndighet som berättar för oss vad som är sant eller inte. Nodor (datorer) i blockchain-nätverket har en kopia av databasen vi kallar blockchain, vilka måste komma överens om vad som är korrekt och inte. Det betyder att de måste komma överens om vad som finns inom blockkedjan.

Innehållet i databasen (blockchain) är de transaktioner som sker på exempelvis bitcoin-nätverket. Det krävs att noderna kommer överens om vilka transaktioner som har hänt och vilka som inte har hänt utan insyn av någon central myndighet.

Ärlighet?

När vi pratar om consensus måste vi prata om incitament – ”what’s in it for me”, varför ska jag delta, varför ska jag vara på den goda sidan och säkra nätverket oavsett om det handlar om bitcoin eller Ethereum eller någon annan kryptovaluta.

Denna överenskommelse – detta avtal mellan noderna drivs av incitament. Saken är att om det inte fanns några incitament så skulle consensus vara extremt svårt att uppnå.

Ett exempel: I bitcoin har vi miners vilka säkrar nätverket genom mining. Deras incitament är att vara ärliga, att spela enligt reglerna, verifiera transaktioner och skapa ”ärliga” block i blockchain.

För att nå enighet och för att vara säker på att det finns ärliga medlemmar i nätverket krävs det starka incitament. Om vi inte hade starka incitament skulle det finnas en massa oärliga medlemmar som har för avsikt att förstöra nätverket, hade det varit så, så skulle nätverket troligen redan vara förstört.

Om vi har incitament och människor som är ekonomiskt engagerade, så arbetar de enligt reglerna, för att säkra nätverket, för att göra nätverket robust – vilket skapar enighet på global nivå.

Systemet är därför mycket säkert när vi har ekonomiska incitament för människor varför de därför bidrar till att hjälpa nätverket.

Varför är konsensus så viktigt för att nå en överenskommelse på global nivå utan att ha mellanhand?

Den primära anledningen är att vi vill ta bort mellanhanden. Men varför? För att ”mellanhänder” kostar mycket, ibland är de ineffektiva och de är ofta långsamma.

När man tittar på olika branschsområden (industrial use cases) kan man tydligt se hur mycket kan optimeras när man tar bort mellanhanden. Exempel på olika branschområden:

Hur kan vi använda blockchain inom musik, film och underhållningsbranschen? 

Hur blockchain-tekniken kan främja reklambranschen med decentralisering

Exempelvis kontrollerar vi inte vår egen data. Facebook, Google och alla sociala mediejättar kontrollerar den. Med blockchain är det möjligt att ta kontrollen tillbaka till individen, eftersom vi kan ta bort mellanhänder.

Det innebär att vi kan ha en global infrastruktur. Med mellanhänder tenderar vi oftast att skapa informational silos.

Foto: unsplash-logorawpixel.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.