Varför dippar kryptomarknaden? 

Varför-dippar-kryptomarknaden-med-Bitcoin-i-spetsen
Bitcoin kommer sannolikt rasa många gånger till och har redan gjort det några gånger. Det finns egentligen ingen specifik anledning, men sammanfattningsvis har det den senaste tiden skrivits och sagts mycket negativt om Bitcoin, kryptovalutamarknaden, etc. Bland annat har många reagerat på att Sydkorea vill förbjuda kryptovaluta och handel med dessa för att förhindra penningtvätt och andra brott. Å andra sidan är Ryssland öppna för krypto.  

Kortsiktighet eller långsiktighet

Ser man på kryptomarknaden kortsiktigt så kan man kanske vara orolig om man har investerat. Men ser man det som en långsiktig investering finns egentligen ingen anledning till oro. Spekulationerna styr och mycket av det som händer kan liknas vid hur börsen fungerar. Enda sättet att stilla oron är att läsa på, lyssna på objektiva synpunkter, etc. Sen är utgångspunkten att aldrig investera mer än man har råd att förlora.

Sydkoreas sägs vilja förhindra handel med kryptovalutor

Det sägs att anledningen till varför Sydkorea vill förbjuda grundar sig i att undvika penningtvätt och brott. Enda skillnaden bör vara att man i det fallet har viss kontroll då regleringar finns i det traditionella ekonomiska systemet och det är lättare att lösa brott sådana brott då. En annan anledning kan också vara att man vill skydda sig från att tillgångar försvinner ur landet – något flertalet stater möjligtvis är rädda för(?).

Det Sydkorea i grunden vill uppnå är att anonymiteten ”regleras” genom att de vill att man har samma namn på sin Wallet som på sitt bankkonto. Läs mer här.
Hur som helst, när en hel stat – som i det här fallet – förbjuder kryptovalutan för att på så sätt få fram regleringar (som det tycks) så skapas givetvis en oro vilket kan vara en av många anledningar att kurserna faller.

I kontrast till Sydkorea är Ryssland i andra tankar

I Ryssland har man istället sagt sig vara öppen för kryptovalutor. (Läs mer här) Det sägs att de vill skapa en rysk kryptovaluta. Utifrån det styre Ryssland har så skulle sannolikt en sådan ”kryptorubel” bli centraliserad. Då de gärna vill ha koll på allt inom landet, såväl ekonomi som medborgare.

Utöver det så är det intressant att lyfta upp att Ryssland gärna vill bryta den stående ledande ställningen dollarn har, kanske kryptovalutor kan snabba på den processen?
Det är alltid intressant att klura på vilka syften stater, människor, olika grupper, liksom journalister har.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis så påverkas givetvis hela kryptomarknaden när inte längre bara den enskilde personen är för eller emot, utan stater, ”experter”, talesmän, finansmän, banker, etc. uttalar sig – det ger självklart större avtryck.

Det ryktas även att Kina är emot kryptovalutor, med inriktning på mining, något som sades på Kryptopodden. Där de även la till att – som jag nämnt tidigare – att länder med stora ekonomier blir oroliga att pengar ska börja flöda ut ur landet. Samtidigt som de nämner saker som Kina tidigare ”bannat” – som Google och Facebook, så har dessa företag i slutändan varit rätt bra investeringar.. Fortfarande är detta bara rykten och spekulationer.

Ändå får man kanske konstatera att Bitcoin ännu finns här – sedan starten 2009. Utöver det finns det nu dagens datum (24 januari 2018) 1486 olika kryptovalutor. Förra veckan låg antalet kryptovalutor på drygt 1450st. Omsättningen totalt gällande kryptovalutamarknaden ligger på drygt 550 miljarder dollar.
Kunniga i området säger att så länge som handelsvolymen ökar, så länge fler ”Wallets” öppnas så behöver inte oron vara alltför stor. Med all information som finns tillgänglig för oss, så är det inte helt enkelt att veta hur allt egentligen ligger till, enda sättet att stilla oron är att läsa på, lyssna på objektiva synpunkter, mm. Långsiktigt är prognosen mer positiv.
Jag hoppas det gav lite input på varför kryptomarknaden dippar.
Foto:

unsplash-logoAlejandro González

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.