Varför ordet kryptovaluta är ett missvisande ord

Varför ordet kryptovaluta är ett missvisande ord

Anledningen till att det är så vilseledande grundar sig att det är för mycket fokus på valuta – vilket betyder att kryptovaluta låter som pengar, vilket är vad många anser när de hör ordet. Man tänker inte på alla de andra funktionerna vi kan förankra i en kryptovaluta.

Vi måste tänka en ”aning” utanför boxen

För att kunna förstå coin och token ekonomin måste vi förstå vad kryptovalutor är bortanför bitcoin eller bortom Ethereum. Med över 1500 olika coins på marknaden är det rimligt att fråga sig varför det finns så många olika valutor? Varför finns det så många olika coins och token?

Om vi ”dyker in” i ekonomin kring tokens och coins så – kommer vi till det faktum att butiker, företag, organisationer sannolikt kommer att ha sina egna kryptovalutor i framtiden.

Varför? Kan man undra!

Det beror på att det finns så många nya affärsmöjligheter. Du kan numer tack vare blockkedje-tekniken ha många olika affärsmodeller som inte tidigare var möjligt.

Framtidsvisionen

I visionen kring framtidens ekonomi är att vi kommer leva i en ”coins och token” ekonomi. Om du har någon typ av verksamhet, kommer du också att ha någon form av token. Idag som företagsägare, har du troligtvis en webbsida, kanske en app, eller något annat(?). Detta har du för att människor ska kunna nå dig online. Så i den meningen, som företagsägare, kommer du också ha någon form av token i framtiden.

Kryptovalutor handlar inte bara om pengar

Förutom ett undantag – bitcoin – är pengar! Vilket det var skapat för. Men i allmänhet är kryptovalutor digitala programmerbara tillgångar och de kan representera allt som till exempel aktier, kuponger, lojalitetspoäng etc.

Så, som sagt, kryptovalutor är mycket mer än bara pengar och alla kryptovalutor är förstås utbytbara, lätta att överföra vilket betyder att de kan användas som pengar, men man måste ha klart för sig att det i många användningsfall är primärt utifrån användningsområdet och inte pengar. Pengar är ett sekundärt användningsområde.

Kryptovalutor kan också vara olika i olika affärsmodeller. Olika användningsfall kommer att ge upphov till olika affärsmodeller. Kryptovalutor kommer att användas på olika sätt, i olika företag och i olika branscher.

För att ge ett exempel..

Ether är den näst största kryptovalutan av över 1500 olika kryptovalutor. Ethers huvudsyfte är inte att ”vara” pengar, ändamålet är inte att vara en ”annan bitcoin”. Huvudmålet är att vara drivmedel för Ethereum för att kunna driva smarta kontrakt. Många tror att framtiden bara kommer att accelerera och öka och att det därmed finns ett värde i ether. Det är också därför det används som pengar samt bränsle för Ethereum.

Så därför används Ether som bränsle för Ethereum samt har ett värde. Vilket också innebär att det därför även kan det användas som pengar, men det är inte den primära uppgiften. Den primära uppgiften är att ether är bränsle för Ethereum, vilket också är fallet när det gäller många andra kryptovalutor.

Detta betyder att de har någon form av användningsfall, vilket skapar värde som gör att folk investerar. Det innebär att människor blir exalterade och har hopp om framtiden och i det speciella användningsområdet går värdet på token eller coinet upp och det kan nu också användas som pengar, då de som investerar i det tror att de kommer att kunna sälja dessa till någon alternativt  använda de i decentraliserade applikationer eller i blockkedjan där coinet eller token kommer att kunna användas i.

Jag hoppas det gav dig några svar på varför ordet kryptovaluta är ett missvisande ord.

Foto: unsplash-logoFabian Blank

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.