Världens godaste kola – julrecept

världens godaste kola - julrecept

Visst finns det lika många recept på kola (och knäck för den delen) som det finns personer. Men jag personligen tycker jag inte att någon annan kola är godare än den här – om du vill göra en egen till jul. Men smaken är subjektiv. Så avgör själv.

Mammas kola

milo älskar min kolaSom sagt, det här har varit min favorit sedan jag var liten. Världens godaste kola. Tack mamma. Doften och myset som ger den där sköna barndomskänslan. Och alla ”kulprov” man köade för att få. många blev det. Man kanske inte ska dela med sig av sina favoritrecept, men samtidigt, varför inte?

Recept på världens bästa kola

4 dl socker

1 dl sirap (ljus)

3/4 dl farinsocker

3/4 kakao

2,5 dl grädde

1 msk (matsked) vaniljsocker

1 msk smör

Smält smöret i en lagom stor kastrull, lägg i alla ingredienser, rör runt ordentligt (endast i början). Låt koka upp på stark värme (rör inte i den, då blir det sockrigt). När det bubblar ordentligt – vrid ner på lägre värme och låt det puttra/bubbla.

Ta vattenprov med jämna mellanrum. Vilket enkelt innebär att ta jättekallt vatten i ett glas, ta en sked och doppa ner den i kastrullen och doppa den sedan i glaset. Gör det ca var 5:e minut. Varför? För att känna av hur hård du vill ha kolan.

Det hela tar ca 20 min. Och som sagt – rör inte i kolan för då blir den sockrig.

Förberedelse tips

Jag tycker det är rätt tidsödande att skära små bitar och sedan linda in alla kola. Istället smör jag på en bricka och ställer ut knäckformar. Smör man brickan lite lätt så ramlar inte formerna lika lätt när du häller i kola i formarna.

Jag tar även en kanna och smör den invändigt, det gör att all kola rinner ut.

Ingen recept blogg

Det här är ingen receptblogg men några favoriter har jag och varför inte dela med sig av dem? Det är ju ändå jultider. Jag är inte heller någon baka-person, men några saker kan jag inte vara utan när julen nalkas. Det är liksom lite tradition, något Milo älskar och något jag vill han ska ha med sig.

Om ni testar att göra kolan, hör gärna av dig om vad du tycker om den, om det gick bra, eller om något var oklart 🙂 Det är alltid kul att få feedback på Världens godaste kola – julrecept

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.