Vem kommer halka efter i kryptovärlden?

Inte oss i Sverige(?) Som vanligt är vi skeptiska. Enligt olika källor ligger Sverige efter när det kommer till utveckling av krypto o dess möjligheter. Men bakom kulisserna händer oerhört mycket.

Sverige i framkant(?)

Däremot ligger Sverige i framkant när det kommer till kontantlöst samhälle. Sverige vill oftast ligga i framkant, vilket vi gör i mångt och mycket. Men ibland måste vi först se hur andra gör för att vi ska våga ta efter. Bara nåt jag lagt märke till…

Där möjligheterna idag är små

För de länder som krypto kommer göra och gör störst skillnad är i korrumperade länder. Länder med hyperinflation. Exempelvis.

Varför? Helt enkelt för att dess länders fiatvaluta inte sällan sjunker djupt i värde. För att de inte kan lita på att regeringen som styr landet fullt ut.

Att öppna ett bankkonto är många gånger omöjligt.

Medborgare som lever i länder med hyperinflation, korrumption, etc har ofta små eller inga möjligheter. Möjligheter att starta egna företag, skaffa kapital till bra affärsidéer, etc.

Många är utestängda från den globala världsekonomin. (Ca 6,5 miljarder människor)

På vilket sätt kan kryptomarknaden hjälpa?

Allt som krävs är en uppkoppling till internet. Idag har alltfler det – även fattiga länder liksom länder utestängda från den globala ekonomin.

Med de små möjligheter och marginaler som de har kan de med hjälp av krypto och blockchainteknik ändra på det.

Att få kapital att växa, skaffa kapital för nya affärsidéer kan de göra numer globalt genom hjälp av blockkedjetekniken. De behöver inte längre hoppas på den lokala förmågan eller den regering som styr.

När människor i dessa länder kommer förstå den potentialen och inse möjligheterna kommer också (tror jag) den totala världsekonomin rubbas totalt.  Och när det sker kommer alla skeptiska ligga och skvalpa i bakvattnet…

Redan nu börjar länder vi kanske idag inte ser någon potential i att ändra sin kurs mot krypto istället för sin fiatvaluta. Det finns olika exempel på det.

Okej, vari ligger kontrasten?

Av naturen är det nånstans realistiskt att vara skeptisk. Man ska och bör ifrågasätta. Men man bör också skaffa sig kunskap i det man är skeptisk mot – för att ifrågasätta på ett mer relevant sätt.

Med kunskap ställer man helt enkelt frågor med mer substans.

Sen har väldig många av oss en förmåga att mer lyssna på andra än att själva ta reda på fakta. Vi är av naturen lata…

De vi lyssnar på är ofta framstående personer med auktoritet – men vi ifrågasätter sällan deras kunskap och på vad de grundar sina åsikter. Vilken egentlig kunskap har de inom området? Ser de helheten? Eller grundar de sina åsikter på lösa ”boliner”, rädsla, okunskap?

Något att fundera över.

Varför vi kommer ligga i bakvattnet och skvalpa

Om jag nu är helt krass – så är vi inte riktigt införstådda med hur bra vi har det! Vi vet inte vad det innebär att – inte – kunna skaffa ett bankkonto. Vi går ju bara till banken och visar upp vårt id-kort.

Vi vet att kronan är stabil (även om den sjunkit sista året) vilket betyder att vi också vet att de pengar vi har på banken finns där även när vi kollar kontot i morron. Eller om en vecka. Ingen hyperinflation, regering, auktoritet kan säga att: sorry – dina cash finns inte längre. Det har hänt lite saker.

Vi är helt enkelt bortskämda. Uppå det är inte alla, men oerhört många rädda för att ens ta en diskussion med banken om sina bolån även om räntan ligger på minus. Banken är en auktoritet och för den har vi respekt. Vi glömmer ofta att banker ofta är ett vinstdrivande företag, ingen statlig myndighet.

Vi är helt enkelt skeptiska istället för nyfikna
Lite så är det, eller hur. Men jag tänker att om vi fortsätter på det spåret kommer vi stå som fågelholkar när vi reser till det vi kallar exotiskt land, men som i grund o botten är ett utvecklingsland, eller ett land med finansiella problem. Varför? För i landet kanske du bara kan betala med kryptovaluta.

Visst låter det osannolikt men lite åt det hållet pekar utvecklingen. Människor i utvecklingsländer och länder med finansiella problem är hungriga på att förändra sina liv. De har drömmar precis som vi. Och de har enorm potential. Gissa om de kommer ta chansen?

Ska vi lyssna på Warren Buffet eller Elon Musk, eller Apples Co-founder Steve Wozniak?

Ska vi fortsätta snörpa på munnen eller är det dags att läsa på? Och bilda oss vår egen uppfattning?

En av de senaste artiklarna i Toshitimes skriver man att Bitcoin har förklarats död 300 gånger. Ändå har just den valutan växt gradvis – ungefär som fastighetspriserna, inklusive toppar och dalar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.