Vilka utmaningar står blockkedjetekniken inför? När blir det ”mainstrem”?

Vilka utmaningar står blockkedjetekniken inför? När blir det "mainstrem"?

För inte så längesen fick jag och min poddkollega Jenny frågan om vart vi är om fem år med blockkedjetekniken och krypto. Den frågan är inte helt lätt att svara på. Men för att börja i rätt ände så tror jag det är viktigare att först och främst prata om vilka utmaningar branschområdet står inför. För inte förräns en del utmaningar är lösta tror jag vi kan prata om vart vi är om fem år. Så jag tänkte varför inte rada upp några utmaningar vi står inför. 

Göra området mindre abstrakt

Krypto och blockkedjan är för väldigt många någonting abstrakt. En del känner det är omöjligt att förstå. Känner man så, så är det högst troligt det blir ganska ointressant direkt. Ungefär på samma sätt som när vi började använda internet. Jag vill minnas att det fanns ett litet krav på hur det funkade rent tekniskt, i viss mån. Att all information är uppbyggt på ettor och nollor, binära system, etc. Visst blir det lite grekiska? I alla fall för mig.

Men när jag senare kunde skicka mail, sms, söka information – som en uppslagsbok, ladda ner appar på mobilen för att förenkla livet ”on the go”, va social på Facebook, redigera bilder i en app, betala med swish, slippa ringa banken för att föra över pengar från ett konto till ett annat och istället använda mobilen – så har jag aldrig tänkt på ettor och nollor och binära system. Istället har jag varit tacksam över att vi kan använda tekniken för att förenkla vår vardag.

Jag tror inte gemene man tänker så. Men om man reflekterar lite kring hur vi använde vår mobil för tio år sen, kontra idag, så har vi flyttat oss från 0-100 på enormt kort tid.

Så vad har det här med blockkedjetekniken att göra? Mitt mål med den här bloggen har alltid varit att göra mitt yttersta för att förklara saker på ett enkelt sätt. Vilket inte alltid varit enkelt.. Men jag känner jag kommer göra mitt bästa för att vända på diskussionen och mer skriva om vad vi kan använda blockkedjetekniken till. Det är inte bara kryptovalutor, utan enormt mycket mer.

Så att vända på debatten från teknik till vad det kan bidra med för oss individer – en utmaning.

Det behöver bli mer användarvänligt

Självklart behöver allt som har med blockkedjeteknik och krypto bli mer användarvänligt. Man ska inte behöva vara en tech-freak för att kunna använda och nyttja allt som har med området att göra.

Jag tror det för många blir ett stort motstånd och krångligt när det börjar pratas om private keys, olika typer av wallets etc. Man är så oerhört inrutad i att om man tappar bort sitt lösenord till en sida som kräver inlogg, så kan man bara återställa det genom att det skickas ett nytt lösenord till sin mail och sen ändrar man det bara. När det kommer till krypto och blockchain så är det helt kört om du tappar bort din privata nyckel, det finns inte direkt någon support att ringa..

Så vilken typ av användargränssnitt behövs för att det ska bli enklare att använda blockkedjan, krypto, etc. Hur skapar man exempelvis en användarvänlig decentraliserad app utan någon mellanhand? Hur kan vi gå från att ”private keys” till något enklare, men fortfarande lika säkert OCH som är decentraliserat? En utmaning.

Kunskap och utbildning

Utbildning är en annan utmaning. Jag tror inte man kan prata om hur något fungerar – det blir för komplicerat och de flesta slutar lyssna vid andra meningen. Om man istället pratar om vilka fördelar och potential det finns med blockkedjan och decentraliserade system tror jag det går att vända skutan till större intresse och förståelse.

Det är redan stor efterfrågan på personer med blockkedjekunskap. Tittar man på statistik kring vilken arbetskraft som mest efterfrågas inom exempelvis frilansmarknaden – så toppas listan för andra kvartalet i rad (2018) på efterfrågan efter personer med blockedjekunksap. Läs mer.

Men om fler inte vill, har intresse av, eller av någon anledning inte vill satsa på att utbilda sig inom området så kommer inte tillräckligt med personer att finnas för att lyfta och utveckla branschområdet till något annat än vad det är idag. Brist på talang helt enkelt. Hur hittar vi talanger, för att utveckla området – en utmaning.

Behöver göra branschen rumsren och istället öka trovärdigheten

För dig som läst och lyssnat lite kring blockkedjan och krypto har säkert stött på ett antal förfrågningar om investeringar – ofta scams. Kanske har du även lagt märke till hur olika profiler i branschen helt krasst pratar skit om varandra. Vilket ”coin” som är bäst och varför utan att gå djupare in på användningsområde, syfte, mm vilket kan skilja sig åt. Varpå det därför inte går att på ett enkelt sätt dizza det ena för att hissa det andra.

Oavsett vilken typ av skitsnack vi hör, oavsett område och ämne så är det aldrig särskilt attraktivt. Det känns ganska grisigt på nåt sätt, vilket gör att intresset svalnar. Inget konstigare än så.

Just nu är det lite av high chaparral och jag tror trovärdigheten sjunker just därför.

Så därför behöver branschen bli mer rumsren och öka trovärdigheten – en utmaning.

Utbildning – nyckelfaktor

Utbildning om vad decentralisering egentligen innebär är en enormt viktig parameter, då det är essensen när det kommer till krypto – men samtidigt så oerhört mycket mer.

Helt kort handlar det om att kunna skicka pengar från person till person utan någon mellanhand (ex.vis bank) Det handlar även om hur företag kan använda decentralisering, osv.

Framförallt om du bor i ett land utan bankinfrastruktur, för dem är detta en revolution. Vi som bor här i Sverige eller i västvärlden – för oss är det enormt svårt att förstå att man kan bli utestängd från sina besparingar om regeringen i landet anser du inte följer deras lagar och regler, eller av någon annan anledning.

Man förstår inte det här förrän man kanske vid något tillfälle inte kan komma åt sina besparingar, för att man av någon anledning blivit utestängd från sina konton. Först då uppstår panik, något som många människor i världen lever med varje dag. För dem är decentralisering en revolution, för plötsligt har de alltid tillgång till sina pengar, som består av krypto. Så länge de har en internetuppkoppling kan de alltid komma åt dem samt överföra till vem de vill.

Vad händer om du helt plötsligt inte kan använda ditt VISA eller Mastercard?

Skulle det hända skulle de nästan inte ens kunna köpa mat – Sverige är ett av de länder där kontanter används mindre och mindre, vi lever i ett nästan… kontantlöst samhälle. Det behöver inte vara så att du inte har pengar på ditt VISA kort, men hur skulle det kännas om de som äger VISA korten av någon anledning stänger dig ute från att använda kortet. Det låter orimligt, jag vet. Sannolikheten är inte så stor, men den är fullt möjlig.

Slutligen

Blockkedjan och tekniken är fortfarande relativt ny och många experiment kommer att misslyckas innan de lyckas. Men möjligheterna till innovation oändliga. Det finns ett antal branschområden där blockkedjetekniken kommer spela stor roll. Den kommer att påverka detaljhandel, energihantering, onlinemusik, supply chain, prognoser, konsulter, fastigheter, försäkringar, reklambranschen och mycket mer.

Så hur det kommer se ut om 5 år – det är nog ingen som vet, det beror tror jag mycket på samhällsdebatten, kunskap och vilka stora företag och frontfigurer som anammar den här industrin. Och självklart utvecklingen.

Som jag förstått det händer väldigt mycket bakom kulisserna just nu. Många större företag som redan påbörjat projekt för hur man kan implementera blockkedjetekniken inom deras branschområde, etc.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna 🙂

 

Vi pratar mer om det här när vi (Kryptosnack) gästar podden Det goda livet. Sänds om några veckor.

 

Foto: unsplash-logorawpixel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.